אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ש"ס: הוצעו לנו 300 מיליון שקל בתמורה לתמיכה בביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות צילום: טל שחר

ש"ס: הוצעו לנו 300 מיליון שקל בתמורה לתמיכה בביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות

ח"כ יצחק וקנין חשף במהלך דיון בוועדת הכספים כי אנשי נתניהו והאוצר הציעו לש"ס פיצוי במסגרת קצבאות הילדים בתמורה לתמיכה בפטור

26.05.2009, 12:11 | שאול אמסטרדמסקי

דיון סוער נערך הבוקר (ג') בוועדת הכספים, בנושא ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות אותו אישרה הממשלה לפני כשבועיים. לדיון הגיעו חברי כנסת רבים, הן מן הקואליציה והן מן האופוזיציה, שתקפו בזה אחר זה את פקידי האוצר שהגיעו להציג בפניהם את הנתונים, והטיחו בהם האשמות לפגיעה בשכבות החלשות. במהלך הדיון חשף ח"כ יצחק וקנין (ש"ס), כי אנשיו של נתניהו ואנשי האוצר הציעו לש"ס פיצוי של 300 מיליון שקל, במסגרת קצבאות הילדים, בתמורה לתמיכה בביטול הפטור ממע"מ על הפירות והירקות. וקנין הודיע כי ש"ס סירבה לקבל את ההצעה, ותמשיך להתנגד לביטול הפטור.

בשלב כלשהו של הדיון הרוחות התלהטו עד כדי כך שח"כית מירי רגב (ליכוד), הציעה לאנשי רשות המסים בציניות להטיל מע"מ רק על אננס ופג'ויה, המסמלים בעיניהם פירות שנצרכים בעיקר בידי העשירונים העליונים ואינם חייבים כיום במע"מ.

מלבד חברי הכנסת, נכחו בדיון בעלי דוכנים רבים משווקים ברחבי הארץ, וכמובן שורה ארוכה של לוביסטים המייצגים הן את החקלאים והן את רשתות השיווק.

בפתח הדיון הציג סמנכ"ל רשות המסים, בועז סופר, את הרציונל העומד מאחורי ביטול הפטור ממע"מ על הפירות והירקות הטריים. לדבריו, "מדובר בסוגיה לא פשוטה שמעולם לא הגיעה להחלטת ממשלה. אנחנו שואפים להגיע למערכת מס שהיא על בסיס רחב ככל הניתן עם שיעורים נמוכים ככל האפשר. ואכן, בעשור האחרון בוטלו מסי קנייה במיליארדי שקלים, נעשתה ירידה דרמטית בשיעורי מס ההכנסה, המכסים ירדו, ההיטלים ירדו והמע"מ ירד. כיום, במסגרת מדיניות הממשלה, אנחנו מבקשים להמשיך באותה מדיניות".

סופר הוסיף כי "הפטור ממע"מ על פירות וירקות הוא עיוות. המע"מ בישראל הונהג ב-1976. החריג היחידי היה הפטור ממע"מ על פירות וירקות. הסיבה הייתה בתחום האכיפה. אמרו לנו שהבסטיונרים לא יודעים להקליד בקופות רושמות, שאין רישום מסודר. ברור לחלוטין שהלובי החקלאי לחץ אז ולוחץ גם היום להמשיך לקיים את הפטור. גם אם מסתכלים על המשקל החברתי, אנחנו מתקשים למצוא צידוק בפן החברתי. תרופות, קוטג', תחבורה ציבורית, כל מוצרי המזון האחרים, כולם חייבים במע"מ, למרות שהעשירונים התחתונים צורכים אותם יותר. אם רוצים לסייע לאותן שכבות חלשות, מדוע לעשות זאת דרך פטור ממס? צעד כזה הוא בזבוז כסף, כי אנחנו נותנים פטור שרק חלקו מגיע לאן שרצינו שיגיע. מתוך סך של 1.8 מיליארד שקל, העשירונים התחתונים נהנים רק מ-150 מיליון שקל. כלומר שחלק גדול מהסכום הזה מנוצל על ידי השכבות החזקות".

על פי סופר, אומדני רשות המסים מלמדים כי המרוויחות העיקריות מהפטור ממע"מ כיום הן רשתות השיווק. עוד עולה מן הנתונים שהציג סופר כי מאז שלהי שנות ה-70, ירדה צריכת הפירות והירקות בשווקים, והיום היא עומדת על 23% בלבד.

סגן הממונה על התקציבים, רביב סובל, הוסיף ואמר כי "הממשלה מביאה עסקת חבילה, ובעבור העסקה הזו צריך לגבות כסף וצריך להתחלק בנטל. הממשלה הלכה לתקציב מרחיב – גם בהוצאה הממשלתית וגם בגירעון – והיא מביאה שורה של צעדים לתמיכה בצמיחת המשק בצורה מאוזנת".

על פי הנתונים שהציג סובל, מחישוב ההשפעה של סך הרפורמות הכלולות בחוק ההסדרים עולה כי משק בית בעשירון התחתון ייהנה בממוצע מתוספת נטו להכנסה החודשית בגובה של 47 שקלים, בעוד שמשק בית בעשירון העליון יסבול מהפחתה של 189 שקלים בחודש מההכנסה החודשית.

לדברי סופר, "מדובר ב-1.8 מיליארד שקל שהם סכום לא קטן. צריך לזכור מהן החלופות. אני לא חושב שמישהו יוריד את הסכום הזה מתקציב משרדי הממשלה בקיצוץ רוחבי נוסף, כי אז באמת אפשר יהיה לסגור חלק מן המשרדים". חלופה אחרת, אם תבוטל הכוונה לבטל את הפטור, היא העלאת המע"מ הכללי בשיעור של חצי אחוז נוסף. כך שיעמוד על 17%. במקביל, חברי כנסת רבים, גם מן הליכוד, הציעו לדחות את ההפחתה המתוכננת במס ההכנסה.

תגיות