אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האבטלה מזנקת: מ-6.5% בסוף 2008 ל-7.6% ברבעון הראשון של 2009 צילום: רוני שיצר

האבטלה מזנקת: מ-6.5% בסוף 2008 ל-7.6% ברבעון הראשון של 2009

כך על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו היום. מספר המובטלים במשק גדל בכ-35 אלף והסתכם ב-228 אלף איש. נתון זה אינו סוף פסוק משום שהוא מתפרסם באיחור: מצב התעסוקה במשק בחודש אפריל צפוי להראות החמרה נוספת. בעקבות הנתונים הודיע משרד הרווחה כי הרחבת הזכאות לדמי אבטלה תיושם כבר ב-1 ביוני

27.05.2009, 13:47 | אמנון אטד

זינוק חד במימדי האבטלה בישראל: ברבעון הראשון של 2009 הסתכם שיעור האבטלה במשק ב-7.6% מכוח העבודה האזרחי. זאת, בהשוואה לשיעור אבטלה של 6.5% ברבעון האחרון של 2008 ושל 6% ברבעון השלישי של השנה שעברה (הרבעון שקדם לתחילת המשבר הכלכלי).

שיעור האבטלה בקרב נשים בין ינואר למרץ 2009 היה גבוה יותר והסתכם ב-7.9% ואילו בקרב הגברים הוא הסתכם ב-7.3%.

מנתוני הלמ"ס שפורסמו היום (ד') עולה, כי מספרם הממוצע של המובטלים ("בלתי מועסקים" על פי הגדרת הלמ"ס) במשק גדל בשלושת החודשים הראשונים של השנה בכ-35 אלף והסתכם בכ-228 אלף איש ואישה.

על פי הגדרות הלמ"ס, "בלתי מועסקים" הם מי שלא עבדו אפילו שעה אחת בשבוע הקובע וחיפשו עבודה באופן פעיל ובאמצעים שונים בארבעת השבועות האחרונים שקדמו לתאריך הקובע.

אולם, גם נתונים קשים אלה אינם, ככל הנראה, סוף פסוק. זאת, בשל העובדה שנתוני הלמ"ס מתפרסמים באיחור של חודשיים ולכן הם אינם מציירים תמונה עדכנית של מצב האבטלה במשק.

נתון מעודכן ביותר לתיאור מצב התעסוקה במשק הוא זה של נתוני הגבייה של מס הבריאות, המשקפים כמעט בזמן אמת את סך תשלומי השכר במשק.

בחודש שעבר נרשמה בגביית מס הבריאות ירידה ריאלית חדה יחסית, של 3.5%, בהשוואה לחודש אפריל בשנה שעברה. משמעות נתון זה היא, שנתוני האבטלה הרשמיים לאפריל, שתפרסם הלמ"ס, צפויים להצביע על החמרה נוספת במצב התעסוקה במשק.

משרד הרווחה: הרחבת הזכאות - כבר מה-1 ביוני

בעקבות החצייה של רף ה-7.5%, הודיע משרד הרווחה על התחלת יישומה של התוכנית להרחבת הזכאות לדמי אבטלה כבר ב-1 ביוני. המרכיב המשמעותי ביותר בתוכנית הסיוע מתמקד בקיצור תקופת ההכשרה למובטל כך שבמקום לצבור שנת עבודה מתוך 18 חודשים, יוכלו המובטלים לקבל דמי אבטלה גם אם צברו 9 חודשי עבודה מתוך 18 חודשים. עלות יישום התוכנית לשנה הינה כ-100 מליון שקל.

שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר כי "מדובר בהפעלת רשת ביטחון למובטלים שהיא הכרחית נוכח הגידול במספר הבלתי מועסקים. ההקלה היא בגדר מענה ראוי לאוכלוסייה גדולה הנמצאת בחרדה באשר לעתידה הכלכלי. אני מעריך כי צעד זה יושלם בחקיקת חוק התקציב שיפרוס רשת ביטחון רחבה אף יותר מזאת

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ע"פ הכתבה ניכר שרק שלושה מליון הם כח העבודה בארץ...
אבל לאן הולכים בערך עוד 4.5 מליון אזרחים? או במילים אחרות כמה מהם נשארים אחרי ניכוי זקנים, ילדים, חיילים וחרדים שלא עובדים מתוך ה-4.5 מליון? - זהו שיעור הבלתי מועסקים החסר, או בעצם אותם אלו שמהווים את אובדן התל"ג הנעלם , אותם אנשים שיכולים ורוצים לעבוד ולתרום לתל"ג ולא יכולים מסיבות שונות שבד"כ אינן תלויות בהם. את השיעור החסר יש לחבר ל- 228000 שמהווים את ה-7.6 אחוז המובטלים הידועים. ולהוסיפם לכמות העובדים "הרשומה" של 3 מליון, ומשם לחפש את כמותם האמיתית ביחס לכוח העבודה החדש שנוצר. ואני בהחלט לא אתפלא אם יהיה מדובר בסיום החישוב ב-15% עד 20% ואולי אף יותר מכלל כוח העבודה בארץ. הבעיה שלי היא שאינני יודע כיצד מתפלגים ה- 4.5 מליון הנותרים, ומכאן שאיני יודע לבצע חישוב זה. ומי שיודע... כולנו נשמח אם תחשב/י את הנתונים ותביא/י אותם כאן בפני כולם, כדי שנדע מהו מצבינו האמיתי (וברור שעד כמה הוא עגום...).
ליאור , באר שבע  |  28.05.09
4.
עצלנים לא רוצים לעבוד
הנתונים משקרים יש עבודה אבל היום יש הרבה עצלנים שלא רוצים להתאמץ במכירו צריל הרבה סוכני שטח שיודעים לעשות עבודה מדלת לדלת אבל כולם רוצים חיים קלים תגידו לי 3500 שח בסיס + עמלות + טלפון ניד לא טוב אז למה אני מחפש חודשים במרכז וכולם מפונקים תשאירו פרטים ותתחילו לעבוד
הכריש , מרכז  |  28.05.09
3.
המצב גרוע כפל כפלים - לפרסם את שיעור הבלתי מועסקים
מבחינת אובדן התל"ג הנעלם הינו כמה אנשים יכולים ורוצים לעבוד ולתרום לתל"ג ולא יכולים, למשל: חילים משוחררים, סטודנטים ואלה שסימו את הלימודים ולא מוצאים עבודה. עצמאים ופנסיונרים צעירים הרוצים לעבוד.עקרות בית המחפשות עבודה. תלמידי ישיבות המבלים זמנם נגד רצונם בלימודי ישיבה במקום לפרנס את משפחותיהם. הבדואים שלא נספרים ועוד. שיעור בהאבטל ההינו מספר חסר משמעות המשרת את האינטרסים הפוליטיים.
ראובן גרפיט  |  27.05.09
1.
נתוני הלמ"ס הם עיוות אחד גדול בפועל מדובר על 10-15% אבטלה ברוב הארץ
עושים לנו ממוצע, וממוצע חודשיים אחורה, וממוצע חודשיים אחורה רק למי שנרשם כמחפש עבודה. הממוצע בערים הגדולות בצפון ובדרום הוא כבר 10% אבטלה ומעלה. גם עובדי קבלן שמקבלים חודש חודשיים עבודה בעונת הקיץ זה לא עבודה.
עיוות מתמשך  |  27.05.09