אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנמיכים קומה: מנהלי שיווק מתקשים למכור דירות בקומות העליונות

מנמיכים קומה: מנהלי שיווק מתקשים למכור דירות בקומות העליונות

למרות הפיתוי לגור בקומה ה־20, ההבדל במחיר בין דירות בקומות שונות מגיע לעשרות אלפי שקלים. בעקבות המיתון נשארות הדירות בקומות העליונות עם נוף - אבל ללא דיירים

28.05.2009, 14:30 | דותן לוי

רוכשי דירה שבדקו בניין מגורים חדש בוודאי יודעים כי למיקום הדירה יש השפעה רבה על המחיר. הקונים מגיעים לפרויקט באזור המבוקש, יוצאים לסיור ומיד קופצים לקומות העליונות ומתרשמים מהנוף עוצר הנשימה. אחר כך, כשהם מגלים שהנוף והכיוון שאליו פונה הדירה מגולם היטב במחיר, מגיעות גם הפשרות המתבקשות. לאחרונה, כחלק מאווירת המיתון בשוק הנדל"ן, עוד ועוד מנהלי שיווק גילו שהם מתקשים למכור את הדירות בקומות העליונות, בעוד הדירות מקומות האמצע ומטה נחטפות.

"התרגלנו לכך שהחלוקה בין הקומות התבצעה באופן שווה, כך שבמהלך השיווק נמכר מספר דומה של דירות בקומות התחתונות והעליונות", מספר חיים קקון, מנהל השיווק של חברת בוני התיכון, "בפרויקטים האחרונים שלנו התרחש שינוי, הדירות שנמכרו ראשונות היו הדירות מקומת האמצע ומטה ורק אחר כך מכרנו את הדירות בקומות העליונות. זה קרה לנו בפרויקט 'ראשון הקטנה', 15 הדירות האחרונות שנותרו היו בקומות העליונות".

אבי רוזן, מנהל השיווק של חברת קרדן נדל"ן, אישר כי המצב דומה גם במגדל המגורים של החברה בפרויקט אחוזות הנשיא ברחובות. במגדל בן 28 הקומות נמכרו כל הדירות עד קומה 14, אך בגלל אותו הפרש כספי, בקומות העליונות נותרו דירות רבות. "אנשים מעדיפים להתפשר על קומה נמוכה יותר ולהשקיע את ההפרש שעומד על ממוצע של כ־70–100 אלף שקל בשדרוג המטבח ואבזור הדירה", מסביר רוזן.

גם אסף יוגב, סמנכ"ל השיווק של אשדר, מצביע על מגמה דומה. "זו תופעה שאנחנו מכירים שנים, אך בימים אלה ניתן בהחלט להגיד שאנשים זהירים יותר, ופחות ממהרים לטפס בקומות כאשר מדובר בהתחייבות כספית נוספת", הוא אומר.

פרויקט אחוזת הנשיא ברחובות פרויקט אחוזת הנשיא ברחובות פרויקט אחוזת הנשיא ברחובות

לדברי עמוס דבוש, סמנכ"ל השיווק של חברת י.ח. דמרי, הקונים החלו להתאים את הדירות לצרכים וליכולות הכספיים שלהם. "הניסיון מלמד כי זוגות מבקשים בדרך כלל לראות את הדירות בקומות העליונות, אך כשמבינים שזה מעבר ליכולתם מתחילים לרדת בקומות", הוא מספר. "הנטייה היא כמובן לכיוון מעלה, אך כאן נכנס תפקידו של איש מכירות טוב, שיודע לאתר את הצרכים האמיתיים של המשפחה. אפשר בהחלט להגיד שזה נפוץ יותר היום. אם בעבר זוגות לקחו בקלות משכנתה של 700 אלף שקל גם אם זה היה מעבר לצרכים שלהם, היום הם יעדיפו שלא להסתכן עם הלוואות גבוהות וייטלו משכנתה נמוכה יותר של 500 אלף שקל".

נוף שווה 42 אלף שקל

ההפרשים בין מחירי הדירות משתנים גם הם מפרויקט לפרויקט ומתומחרים לפי הבניין, הנוף והביקוש לדירות הגבוהות. באחוזות הנשיא של קרדן נדל"ן, למשל, קיים פער של 7,000 שקל בין קומה לקומה, ומהקומה ה־11 ומעלה קופץ המחיר ב־42 אלף שקל נוספים. הסיבה לכך היא שמעל לקומה זו, הבניינים לא מסתירים את הנוף.

בבניין בן 16 קומות של חברת אשדר, ההפרש בין הקומה הראשונה לקומה האחרונה מגיע ל־150 אלף שקל, לפי חישוב של עשרת אלפים שקל לכל קומה. מנגד, ההבדלים בין הכיוונים השונים אינם כה גדולים היות והחברה תכננה את הבניין כך שלא יהיו כיוונים נחותים. לדוגמה, בבניין שנבנה בסמוך לים, לכל הדירות יהיה כיוון לים. השינוי היחיד שיתבטא הוא החדר שממנו נשקף הנוף.

בחברת בוני התיכון הטיפוס במעלה הקומות מתומחר מעט גבוה יותר - כ־20 אלף שקל לקומה. גם במיקום חזית הדירה קיימים פערים משמעותיים, שבאים לידי ביטוי בעיקר בדירות הסמוכות לים. לדוגמה, בפרויקט של החברה בבת ים קיים פער של 200–300 אלף שקל בין דירה עם נוף מלא לים לבין דירה שבה יש נוף לים רק מחדר אחד או שניים.

בפרויקטים של חברת צמח המרמן ביערה ואלפי מנשה עלות הדירה נעה סביב מיליון שקל, והחברה מתמחרת כל קומה בעשרת אלפים שקלים נוספים.

שוק היוקרה שונה

בשוק היוקרה תמחור הקומות והכיוונים לא מציג מחירים שקופים וברורים כפי שניתן למצוא בבנייני המגורים הסטנדרטיים, והוא משתנה לעתים בין קומה לקומה בהתאם לתנאים.

בגינדי הייטס, מגדל המגורים של חברת גינדי החזקות ברמת גן, ההפרש בין הקומות 21–24 עומד על 100–150 אלף שקל, ואילו ההפרש בין הכיוונים הוא 300–350 אלף שקל. במגדל G מחירי הדירות יכולים לנוע בהפרשים של בין 10% ל־12% לפי ההבדלים בין כיווני הנוף. "המחיר לא עולה בצורה ליניארית", מסביר עו"ד שרון מומן, סמנכ"ל שיווק בחברת גינדי החזקות, "לכל דירה נקבע המחיר לפי השווי שלה, שנקבע על ידי היזם ומחירי השוק".

בפרויקט היוקרה "נווה צדק על הים" של חברת צמח המרמן הטיפוס בקומות מחושב לפי גודל הדירה במ"ר ונע סביב 150–250 דולר למ"ר. הדירות שבין הקומות 10–20 נמצאות בטווח התחתון, ואילו הקומות 20–30 יימצאו בטווח המחירים העליון. בדירה ממוצעת של 150 מ"ר מדובר בתוספת של כ־30 אלף דולר לקומה.

תגיות