אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכוח הפוטנציאלי של השלום

הכוח הפוטנציאלי של השלום

לבכירים ערבים יש תקווה הרבה יותר גדולה ממה שהם מוכנים לחשוף בימינו. הם מאמינים שיהודים אמריקאים שינו את גישתם בשנה האחרונה ובגדול רוצים להשיג שלום

29.05.2009, 10:23 | ג'ון דפטריוס, CNN

בכל מלון ארבעה או חמישה כוכבים בעמאן יש גלאי מתכות וסורק תיקי יד. זה נכון גם לגבי קניונים. כפי שאיש עסקים אחד אמר פעם, זהו מחיר הביטחון. בתור אזרח ירדני, אין לו בעיה עם עוד סריקה, חיפוש ועין מפקחת על הדרכון. ללא אירוניה, ייתכן שהוא משלים עם זה יותר בגלל שהוא המנכ"ל של חברה המתמחה בטכנולוגיות סריקת קשתית לשדות תעופה ואפילו כספומטים.

אבל קחו כמה רגעים כאן ודמיינו בית עסק ללא המטרד של אמצעי האבטחה הנוספים, אבל עם כוח פוטנציאלי של שלום.

המכשולים שיש לעבור מסובכים מאי פעם. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, הוא כמו רווק מהסס שאינו רוצה להתחייב לנישואין. פתרון "שתי מדינות לשני עמים" הוא אזור אסור מבחינתו. בשלב זה עושה רושם שהאזרחים של איראן נוטים לכיוון המרכז בבחירות במדינה באמצע יוני. והחמאס והפת"ח נראים כעת מפולגים בדיוק כפי שהיו כשישבו לראשונה לשיחות בקהיר.

לעומת זאת, כשציינתי שהמרכיבים האלה מתחברים ליועץ הראשי של מלך ירדן, עבדאללה השני, הוא מיהר להגיב שהתמורה תהיה "אדירה". המכשולים של התנועה, המכשולים של העסקים והמכשולים של השלום יתפוררו. אירן תתקשה לשחק את הנבל אם פתרון שתי המדינות ייושם. דמיינו עולם שבו ערב הסעודית, קטאר ומצרים שרות את אותו המנון.

במהלך ראיון עם ג'מאל מובארק בפורום הכלכלי העולמי בים המלח, הוא קרא לישראל לא לקחת צעד אחורה. "אם אנחנו הולכים להיות בני ערובה כל כמה שנים בעקבות שינוי בשלטון, בשני הצדדים, שמחליט להתחיל הכל מההתחלה, שמתחיל להגיד, אתם יודעים, 'אני לא הולך להתחייב להסכמים קודמים ובואו נתחיל הכל מההתחלה', אנחנו בחיים לא נגיע לשום מקום", אמר. 

לבכירים ערבים יש תקווה הרבה יותר גדולה ממה שהם מוכנים לחשוף בימינו. הם מאמינים שהאמריקאים, יהודים אמריקאים בעיקר, שינו את גישתם בשנה האחרונה ובגדול רוצים להשיג שלום. שוב, כרגע, בכיר באזור המעורב בתהליך אומר שהנשיא האמריקני החדש חש שיש שינוי בגישה.

אחרי אומדן של הדיונים השונים בים המלח ולאחר מכן בעמאן, אין טעם לקוות לשינוי בין-לילה של בגרעין המזרח התיכון, אבל כפי שהשגריר של וושינגטון לאו"ם הצהיר לאחרונה, גם הצדדים המעורבים לא מעוניינים לראות מיזוג. ישנם הרבה פתילים בוערים באזור ובשכונה כמו פקיסטן ואפגניסטן שיפעלו לכיוון העמדה הזאת.

לא קל לעשות עסקים באזורי סיכון

לפני דיווח הווידיאו שלנו בעמאן, נתקלתי במנכ"ל הקבוצה הסלולרי המובילה, זאין טלקום, סאעד אל-ברק. הוא היה בירדן כדי לסגור עסקה בשביל פאלטל, קבוצת התקשורת הפלסטינית, ולסחור במניות עם האחזקות הירדניות שלה. הוא לא נותן לחוסר הוודאות של שלום חמקמק למנוע ממנו לעשות עסקים. רצון טוב, אל-ברק מלא אומר, נוצר בימים קשים אלה, מה שישלם דיבידנדים לשנים הבאות כשהביטחון יגיע. זוהי אותה אסטרטגיה שזאין יישמה בעיראק ובעוד 18 מדינות אחרות.

בשביל מפעילות סלולריות אחרות, לא קל לעשות עסקים באזורי סיכון, אבל חופש התנועה והסחורות אינם מרכיבים חיוניים. ניתן לבצע שיחות טלפון גם אם יש מחסומים בכביש ובדיקות ביטחוניות בגדה השמאלית. משלוח של סחורה מוצקה ומתכלה היא עניין אחר לגמרי.

אז אנשי עסקי בשטח מחכים למהלך של המנהיגות החדשה בישראל. כפי שבנו של הנשיא המצרי ציין, "אם לא ניתן לפלסטינית איזושהי תקווה, או מסלול כלשהו - זה הולך לקחת זמן, מן הסתם - אני לא חושב שזה הולך להיות חיובי או לעודד התחלה".

בזמן שהטמפרטורה יורדת ביום חם מהרגיל בעמאן, איש עסקים מוביל שיתף את ההתרגשות לקראת השלום - כשמתחילים עם הצורה הכי בסיסית של חופש - היכולת לנסוע מעמאן לירושלים בפחות משעה אם המחסומים ונקודות הביקורת יוסרו.

לפני שנה, השתתפתי בוועידת ההשקעות הפלסטינית, בה הייתה כמות גדולה של קהל שהיה נלהב להביע את תמיכתו בשלום ובהשקעות בשטחים. כפי שהולך הפתגם הישן, "הרבה מים עברו מתחת לנהר" מאז, אבל זה לא מנע מאנשי עסקים לדמיין את הכוח הפוטנציאל של השלום. 

 

הכותב הוא מגיש התכנית Market Place Middle East, המשודרת מדי יום שישי ב-CNN

תגיות