אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש לנו היום לפחות חמש עסקאות בהיקף של יותר מ־40 מיליון דולר" צילום: אוראל כהן

"יש לנו היום לפחות חמש עסקאות בהיקף של יותר מ־40 מיליון דולר"

כך טוען יאיר אפרתי, מנכ"ל דש איפקס מיזוגים ורכישות שלדבריו דווקא בזמן המשבר "לחברות הישראליות אין היום בעיית מימון"

31.05.2009, 11:49 | הדר רז

כאשר הקים יאיר אפרתי את חברת דש איפקס מיזוגים ורכישות, בשיתוף בית ההשקעות דש איפקס (80% דש איפקס, 20% אפרתי) ביולי 2008 הוא ודאי לא חשב שזה יקרה באחת התקופות הקשות שידע שוק ההון העולמי.

"נקלענו למשבר עולמי קשה, שהקפיא עסקאות לזמן רב. יש בשוק המון דיבורים, והמון כסף שממתין, אבל אף אחד לא עשה צעד לכיוון רכישות עד שהיתה תחושה שהשוק מתייצב. עם זאת, מאז חודש מרץ יש תחושה שהשוק מתחיל להתחמם".

השיטה של דש איפקס מיזוגים ורכישות, המנוהלת על ידי אפרתי, ברורה - תנו לנו מנדט ונחפש עבורכם את החברה המתאימה ביותר להתמזג איתה, זאת תמורת אחוזים מהעסקה.

"יש לנו היום לפחות חמש עסקאות בהיקף של יותר מ־40 מיליון דולר, ואני לא מרגיש שיש לחברות ישראליות בעיית מימון. כשאתה נפגש היום עם מוכר בחו"ל, הדבר הראשון שהוא שואל זה איך אתה מממן את העסקה. לישראלים פה אין בעיה". אפרתי טוען שהיום רוב הפעילות של החברה היא לחפש רכישות אפשריות עבור משקיעים ישראלים.

"מהרשת הבינלאומית שאיתה אנו עובדים אנחנו מקבלים בעיקר פניות של חברות בעולם שרוצות להימכר, לא כאלו שרוצות לקנות. הבנקים בחו"ל לא מוכנים לעזור לחברות ולתת להן עוד מימון", אומר אפרתי, "מצבה של ישראל טוב לעומת העולם המערבי, והקונים הישראלים הבינו שיש תהליך התייצבות. יש לנו המון מנדטים היום מחברות תקשורת, רפואה, תעשייה, כימיקלים ואפילו נדל"ן לקנות חברות בעולם. זו שעתם של הרוכשים האסטרטגיים להתרחב ולנצח במכרזים בינלאומיים".

אפרתי טוען שהמצב העולמי מייצר הרבה הזדמנויות. "יש היום הזדמנות של חצי שנה שלא תחזור, שלא היתה במשברים הקודמים. הפעם, מכיוון שהפגיעה בחברות הישראליות חלשה יותר, אפשר לצאת לעולם ולחפש הזדמנויות מעניינות וזולות יותר".

מה ההבדל בין הקונים הישראלים למשקיעים בחו"ל?

"הקונים הישראלים היו פחות ממונפים מחברות אחרות בעולם, והם יותר גמישים בהסתגלות לשינויים. שלא כמו האמריקאי, שבעסקה יקנה 100% מהמניות כי הוא תמים, הישראלי תמיד יציב מנגנוני הגנה שיבטחו אותו".

אפרתי מציין שהיום ניכרת התעניינות של משקיעים מחו"ל בחברות ישראליות. "אנחנו מקבלים פניות מכל רחבי העולם לקנות חברות ישראליות, בעיקר בתחום המכשור הרפואי ותעשיות מסורתיות".

האם הישראלים הפנימו את ירידת המחירים בשוק?

"זה עדיין בתהליך. כל רבעון של תוצאות חלשות מוריד את השווי הפסיכולוגי בעיניי הבעלים. כל הסדרי איגרות החוב היו יכולים להימנע, לו חלק מהחברות היו מוכרות נכסים בזמן. קבוצת אפריקה ישראל מכרה נכסי צאן ברזל שלה, ומנגד, חברות נדל"ן קטנות מחכות לרגע האחרון שבו כל השוק כבר יידע שהיא במצוקה, ואז הנכס לא שווה כלום. פנינו להרבה חברות שלא רצו למכור נכסים - בחו"ל כנראה היו הבנקים מכריחים חברות כאלה למכור".

תגיות