אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוקי שניידמן: "נצא מהמשבר אתלטיים - בלי שומנים" צילום: יובל חן

מוקי שניידמן: "נצא מהמשבר אתלטיים - בלי שומנים"

בעליה של קבוצת צור שמיר אופטימי. הוא לא פוסל חזרה לפעילות במזרח אירופה, משוכנע שהניהול השמרני הציל את הקבוצה וחושב שבמעלות מחמירים מדי עם החברה

01.06.2009, 09:11 | רחלי בינדמן

"אני לא חושב שהקבוצה היתה אי־פעם בסכנה קיומית", אומר מוקי שניידמן בראיון ל"כלכליסט", בעקבות פרסום דו"חות הרבעון של ביטוח ישיר וקבוצת צור שמיר.

חברת הביטוח שבשליטת משפחת שניידמן מסכמת רבעון ראשון עם הפסד כולל של 22.3 מיליון שקל לעומת הפסד כולל של 57.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההפסד הוא תוצר ישיר של פעילות הביטוח של הקבוצה במזרח אירופה, שרוכזה אצל החברה־בת אינטאץ' (Intouch) ונמכרה במרץ האחרון ל־RSA תמורת 390 מיליון שקל. מכירת הפעילות צפויה להסב לביטוח ישיר רווח הון של 256 מיליון שקל. בנטרול הפסדי החברה־בת שנמכרה, רשמה ביטוח ישיר רווח מפעילויות נמשכות של 6.8 מיליון שקל לעומת הפסד של 22.1 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

 , צילום: יובל חן צילום: יובל חן  , צילום: יובל חן

במקביל לדוחות ביטוח ישיר, פרסמה גם החברה־אם, צור שמיר, את תוצאותיה. הונה העצמי (המיוחס לבעלי המניות) נשחק לעומת הרבעון המקביל ב־47%, והסתכם ב־236.9 מיליון שקל, אך גדל ב־6% לעומת סוף 2008. שיעור ההון מהמאזן הסתכם ב־9.6%. צור הציגה הפסד נקי של 14.3 מיליון שקל לעומת הפסד של כ־50 מיליון שקל.

עם זאת, בתוספת גידול בקרנות הון, בעיקר כתוצאה מהפרשי תרגום, הסתכם הרווח הכולל ב־24.7 מיליון שקל לעומת הפסד כולל של 84.8 מיליון שקל. הרווח מפעילות נמשכת (בנטרול מכירת אינטאץ') הסתכם ב־12.7 מיליון שקל, לעומת הפסד של 28.4 מיליון שקל. המעבר לרווחיות נבע משיפור בפעילות השוטפת, המרוכזת על־ידי החברות־הבנות, מעלייה ברווחים מהשקעות ומירידה בהוצאות המימון לנוכח ירידת המדד.

מכירת הפעילות בחו"ל נועדה לאפשר לחברות הקבוצה לעמוד בהתחייבויותיהן, לאחר שבינואר חתכה מעלות S&P בשבע דרגות את דירוג האג"ח של צור שמיר, שמחזיקה בחברות. הורדת הדירוג באה על רקע מצוקת הנזילות שאליה נקלעה צור שמיר, לאחר שהיה עליה לשלם למחזיקי האג"ח שלה כ־117 מיליון שקל עוד השנה, בעוד קופתה עמדה ריקה. בתקופה זו נסחרו האג"ח של צור שמיר בתשואה לפדיון של 30%–80%, אך מאז חזרו המשקיעים להביע אמון, והאג"ח נסחרות היום בתשואה לפדיון של 11.75% בלבד.

"אף אחד מהשחקנים בשוק לא היה רוצה להגיע לדחייה של תשלומי אג"ח", מסביר שניידמן מדוע בחר למכור את ה"בייבי" שלו, פעילות הביטוח הישיר החלוצה שלו במזרח אירופה. "הניהול של הקבוצה התבצע בשנים האחרונות לפי מודל אקסטרים, שחוזה כל הזמן, לפי סטטיסטיקות, את הרע מכל, ומחשב כמה סיכון ראוי לקחת בהינתן הערכות כאלה", מוסיף שניידמן. "במסגרת זו נמנענו מעודף מינוף מצד אחד, ושמרנו על הנכסים נזילים מצד שני, וזה אפשר לנו להצליח בזמן כה קשה. מדובר בתוצר ישיר של ניהול שמרני, שמאפשר להגיב למצבים משתנים".

השלמת המכירה צפויה בספטמבר, לאחר שיתקבלו כל האישורים מהרשויות בפולין, בצ'כיה וברוסיה, שם מרוכזת הפעילות הנמכרת. בינתיים קיבלה ביטוח ישיר הלוואת גישור של 140 מיליון שקל מבנק הפועלים, שחלקה שימש לפירעון אג"ח של צור שמיר.

האם נתקלתם בקשיים בקבלת ההלוואה מבנק הפועלים?

"לקבוצה קשרים טובים מאוד עם הבנק. לדעתי, הפועלים ומזרחי טפחות הם הבנקים הכי טובים בארץ. לא נתקלנו בקשיים בקבלת ההלוואה. הפועלים בחן את העסקה, והבין שהסיכון שלה נמוך, ובצירוף ההיכרות ארוכת השנים איתנו לא היתה בעיה בקבלת ההלוואה".

כיצד השפיעה עליך באופן אישי מכירת ה"חלום", הפעילות במזרח אירופה, לפני שקטפתם את הפירות?

"פעם מישהו אמר לי שבעסקים everything is personal, אבל אני חושב שצריך להתמקד במה שאתה עושה, ולחשוב קדימה. זה לא שלא אכפת לי אבל זו לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה, והעולם מלא בהזדמנויות חדשות. נוסף על כך צריך לזכור שמכרתי את הפעילות בחו"ל ברווח גדול, ושמירה על הפעילות הזו היתה דורשת ממני הזרמה של סכומים משמעותיים, ולא חשבנו שזו פוזיציה שנכון לפתוח בתקופה כזו".

יש לך בקנה כבר חלום חדש למכור למשקיעים שלך?

"אני לא מוכר למשקיעים חלומות אלא מנהל עסק שמנווט בזהירות כדי לשרוד גם ימים קשים. בוודאי שאני חושב על הזדמנויות, ויש לי גם רעיונות לחזור לביטוח ישיר במזרח אירופה".

האם צור שמיר הולכת להמשיך במדיניות של משיכת דיבידנדים מהחברה־בת אדגר, לאחר שמעלות הורידה לה בשבוע שעבר את הדירוג?

 

"יש לנו מדיניות חלוקת דיבידנדים שמיושמת בכפוף לצורכי האג"ח שקודמים לכל. לדעתי, ואמרתי אותה לא פעם, במעלות מחמירים מדי: לא חל גידול כזה במינוף של אדגר שמצדיק הורדת דירוג. מדובר בחברה עם יחס הון למאזן של 27%, כשהיא מחזיקה נכסים מניבים בלבד".

אתם מבצעים מימושים באדגר כדי לשרת את ההתחייבויות שלכם?

"מכירת נכס כזה או אחר באתגר לא נועדה לשרת התחייבויות, אלא נעשתה במהלך עסקים רגיל".

האם התמורה ממכירת הפעילות במזרח אירופה תספיק לעמידה בכל ההתחייבויות של הקבוצה?

"אין שום צל של ספק שמכרנו נכס משמעותי וקיבלנו סכום משמעותי. כשנקבל את הסכום, נחליט מה עושים הלאה ואם לחלק דיבידנד או לא".

אתה נשמע אופטימי.

"אני אכן אופטימי. המשבר הזה ייגמר ואנחנו נצא ממנו מחוזקים, יותר אתלטיים, עם פחות שומנים והרבה הזדמנויות שנוכל לממש".

תגיות