אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טוטאל לוס: החל הליך פשיטת הרגל של ג'נרל מוטורס צילום: בלומברג

טוטאל לוס: החל הליך פשיטת הרגל של ג'נרל מוטורס

יצרנית הרכב הגישה בקשה להגנה מפני נושים של החברה הבת שברולט-סאטורן; בהמשך היום יוגשו בקשות דומות

01.06.2009, 14:50 | אולגה ויניאר

ג'נרל מוטורס (GM), שהיתה יצרנית המכוניות הגדולה בעולם עד 2008, החלה היום (ב') בהגשת מסמכים לקראת כניסתה לפשיטת רגל, לאחר שצברה הפסדים של 88 מיליארד דולר. בשלב הראשון הוגשה בקשה להגנה מפני נושים של שברולט-סאטורן, חברה בת ניו יורקית של GM. בהמשך היום צפויה גם החברה על כל שלוחותיה להגיש בקשות דומות.

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ימסור בשעות הקרובות הודעה רשמית על פשיטת הרגל של ענקית הרכב. אובמה יבהיר לאומה את היתרונות שבהליך של פשיטת רגל מבוקרת, תוך שהוא מביע תקווה כי מדובר בהחלטה נכונה שתאפשר לשמור לחברה מקום מרכזי בכלכלה האמריקאית.

ג'נרל מוטורס - ההתחלה והסוף

מיד לאחר מכן יכנס מנכ"ל החברה פריץ הנדרסון מסיבת עיתונאים בניו יורק, בה יודיע כי הניסיונות להגיע להסדר עם הנושים כשלו, וכי החברה תעבור תהליך של ארגון מחדש, תוך הגשת בקשה לפשיטת רגל בהתאם לסעיף 11 לחוק החברות האמריקאי. במקביל צפויה לצאת גם הודעה על קיצוץ נרחב במצבת כוח האדם של התאגיד וסגירה של מספר מפעלי GM ברחבי ארה"ב. על פי השמועות שנפוצו בארה"ב, מספר המפוטרים בשלב הראשון יעמוד על 21 אלף איש בעוד ש-14 מפעלים יסגרו את שעריהם.

הליך פשיטת הרגל של מי שהייתה במשך עשרות שנים יצרנית הרכב הגדולה בארה"ב ובעולם כולו צפוי להיות מהיר וקל, לאחר שהושגו פשרות עם בעלי איגרות החוב שלה, והוא צפוי להמשך בין 60 ל-90 יום. במהלך התקופה תזרים הממשלה לקופת GM הריקה 30 מיליארד דולר ובתמורה תקבל שליטה על כ-60% מהמניות שלה.

ב-23 במאי קיבלה יצרנית הרכב את הסיוע הממשלתי האחרון של 4 מיליארד דולר ובכך הגיעו הזרמות ההון מצד הממשלה ל-19.4 מיליארד דולר. מקורות הסיוע הם כספי תוכנית חילוץ למגזר הפיננסי (TARP), אשר אושרה ע"י הקונגרס בסתיו האחרון.

אם יצליח תהליך הארגון מחדש, תהפוך GM לחברה קטנה יותר אך יעילה יותר, שתתמקד בייצור ארבעה מותגי ליבה בלבד – שברולט, קאדילק, ביואיק ו-GMC. החטיבה האירופית (שכללה את המותגים אופל, ווקסהאל וסאאב) תימכר למגנה הקנדית וסברבנק הרוסית, כך שג'נרל מוטורס תתמקד בייצור שלה בארה"ב.

למרות שהציבור האמריקאי מבין כי GM לא תיעלם מהנוף המקומי והליך פשיטת הרגל הוא רק צעד בירוקרטי בדרך לארגון החדש שלה, רבים מתייחסים לכך בצער רב. ג'נרל מוטורס, אשר נוסדה ע"י ויליאם דיוראנן בשנת 1908 ובמשך שנים פעלה תחת הסלוגן "מכונית לכל כיס ולכל מטרה" הייתה במשך שנים לאחד העוגנים של הכלכלה האמריקאית. בשיאה – בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת - העסיקה ג'נרל מוטורס 600 אלף עובדים והייתה למעסיק הגדול במדינה. היום היא תזכה בתואר נוסף, פושטת הרגל הגדולה בהיסטוריה האמריקאית.

תגיות