אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בייניש: "הטענה שאין אמון במערכת המשפט אינה נכונה" צילום: עטא עוויסאת

בייניש: "הטענה שאין אמון במערכת המשפט אינה נכונה"

נשיאת בית המשפט העליון בכנס לשכת עורכי הדין באילת: "מערכת בתי המשפט בישראל מוערכת כאחת הטובות בעולם". שר המשפטים, יעקב נאמן: "המערכת פה לא מתפקדת, באתי כדי לעשות צדק"

01.06.2009, 11:55 | איתי הר אור

נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, נואמת כעת בכנס לשכת עורכי הדין השנתי המתקיים באילת. בייניש נואמת בפאנל בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז ואחרים. עם תחילת נאומה, התייחסה בייניש למערכת היחסים בין המוסדות המשפטיים במדינה: "יתרונו של הכנס התשיעי הוא בכך שהוא מתקיים באווירה שונה מבעבר. השוני באווירה הוא בראש ובראשונה לגבי מערכת היחסים בשנים האחרונות שבה שררה אווירה מתוחה בין הלשכה לבין השופטים. עקב משוב השופטים שערכה הלשכה ועקב המתח בין לשכת עורכי הדין לבין שר המשפטים הקודם, ממנו שמענו ביקורת על פסקי הדין המבורכים של בית המשפט העליון".

ציון אמיר. בייניש: "היעד הראשון הוא שמיעת משפטים ברצף", צילום: עמית שעל ציון אמיר. בייניש: "היעד הראשון הוא שמיעת משפטים ברצף" | צילום: עמית שעל ציון אמיר. בייניש: "היעד הראשון הוא שמיעת משפטים ברצף", צילום: עמית שעל

בייניש הוסיפה: "הלקח מהמתח הרב מהשנים האחרונות נלמד. יש לנו תחושה של שיתוף פעולה. גם בימים אלה אנחנו מקיימים דיונים לייעול ההליך המשפטי, בעיקר בעניין תוספת שופטים. נקיים בימים הקרובים סיורים בבית המשפט עם השר. אין כמו מראה עיניים. בשבוע שחלף הייתה פגישה בין שופטים לבין שר המשפטים. שמענו שהיא הייתה חשאית, סודית, לא ולא. הייתה שיחה מצויינת שבה הוחלפו רעיונות ודעות בעניין ההקלה על העומס בבתי המשפט. הנושאים האלה מטרידים לא מעט. יש לנו בית משפט עמוס מאוד". בייניש הבטיחה: "יש סיכוי טוב ששנת המשפט הבאה תעמוד בסימן ייעול המערכת מתוך תקווה לראות פירות בעתיד הנראה לעין. אני לא צריכה לפרט כאן מה החשיבות שיש לבתי המשפט, ועל כן יש לקדם את הזמינות. חלק מהתפקיד השיפוטי הוא להגן על נפגעי העבירה ועל החלשים בחברה. כל מי שניתן לניצול ולפגיעה בגופו ובכבודו - בית המשפט יתן מענה".

אבל כל אלה לא יצליחו אם בתי המשפט לא יהיו פחות עמוסים. אני לא יודעת אם אני מקבל את הביטוי "עינוי הדין". יש עומס. אני לא יודעת שיש עינוי. אני יודעת שיש כאלה שנהנים. אנחנו צריכים להשתפר, שכל כך מצפים לו.

"מעריכים אותנו, גם בחו"ל"

עוד התייחסה בייניש בנאומה לטענה כי נחלש האמון בבית המשפט. המערכת השיפוטית זוכה לאמון הציבור, אולי יותר מכל המערכות הציבוריות האחרות, והיא חייבת להיות כזאת. אני לא מקבלת את הדיבור שאין אמון בבתי המשפט. זה פשוט לא נכון. זכינו במערכת בתי משפט בישראל, היא מערכת המוערכת כאחת הטובות בעולם. שמעתי אתמול איך נוהגים בבתי משפט אחרים בחו"ל, אני יכולה לומר לכם, שכל אותם בתי משפט זרים מעריכים את בית המשפט העליון בישראל. הם רק לא מאמינים שבית משפט כזה, שיש לו 5,000 תיקים מסוגל לעשות את כל אלה. עוד אמרו לי: 'אתם מגיעים עשר שנים לפנינו למה שאנחנו היינו רוצים להגיע. המערכת המשפטית שלנו מצטיינת באיכויות, ביושרה. אני לא אומרת ששופטים לא טועים. אני מקווה שכולנו זוכרים ששופטים הם בני אדם. הכל לפי מיטב השפיטה".

בייניש הסבירה את הסיבות לדעתה לעומס בבתי המשפט: "הסיבה העיקרית נעוצה בעומק הרב. בין היתר, גידול האוכלוסייה, גידול משמעותי במספר עורכי הדין שמשפיע על מספר התיקים בבתי המשפט, וגם בעיות במערכות שלטוניות אחרות. לכך אפשר להוסיף נתונים אחרים, עבירות הצווארון הלבן, הפשיעה המשתוללת".

נלחמת בדחיות

ברמיזה להתפטרויותיהם של הסנגורים במשפט קצב, הכריזה בייניש בנאומה על המלחמה בסחבת בבתי המשפט: "מבחינתנו היעד הראשון הוא שמיעת משפטים ברצף. זה מחייב שיתוף פעולה של עורכי דין. שמיעה ברצף זה לא בהכרח מיום ליום, אבל ברצף. עד עכשיו בתי המשפט התאימו את עצמם ליומן עורכי הדין. הוחלט שלא יינתנו דחיות בשמיעת תיקים, אלא במקרים חריגים. בשנה, ב-50% מהתיקים האזרחיים יש בקשות לדחייה".

נלחמת בריאליטי

בייניש מתחה ביקורת על השפה שבה משתמשים עורכי הדין בבתי המשפט: "שפת הרחוב חודרת לכל פינה בחיינו. אנחנו רואים את השפה הזאת בתוכניות הריאליטי, האח הגדול, הישרדות, אינני יודעת. הכל חודר לבתי המשפט שלנו. האלימות המילולית כבר נשמעת בבתי המשפט, ואסור לה להיות כזו. כך גם השופט יוצא מכליו. אסור שלשופט תהיה חרדה מתגובה מילולית של עורכי דין".

נאמן. "המערכת פה לא מתפקדת", צילום: טל שחר נאמן. "המערכת פה לא מתפקדת" | צילום: טל שחר נאמן. "המערכת פה לא מתפקדת", צילום: טל שחר

נאמן: "באתי לעשות צדק"

שר המשפטים יעקב נאמן דיבר גם הוא לפני זמן קצר בכנס לשכת עורכי הדין באילת. בהמשך לדבריה של נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש, שהתייחסה לעומס בבתי המשפט, אמר נאמן: "אני יודע שהשופטים הם לא רק עמוסים, הם עבדים. היה תיק תעבורה עם פסק דין של 70 עמודים. השופט רוצה להתקדם, אז בוועדה לבחירת שופטים לא קוראים את פסקי הדין שלו, אלא שמים אותם על משקל ורואים כמה יוצא. אורך פסקי הדין זה טעות גדולה".

לפסוק הוצאות

לדברי נאמן, "לו תישמע דעתי, הדבר החשוב ביותר במערכת עשיית הצדק היא פסיקת הוצאות. אם יש התעקשות של צד על ניהול המשפט, ההוצאות צריכות להיות אך ורק על הצד הזה. אם בית משפט היה נוהג כך בפסיקת הוצאות, חלק גדול מתיקי בתי המשפט היה מתאדה לפני שזה היה מגיע לדיון".

עוד התייחס שר המשפטים למבנה פסקי הדין הניתנים בבתי המשפט: "גם זאת נקודה בעייתית. מדוע אי אפשר לומר: 'שמעתי את טענות הצדדים וקבעתי כך וכך'? למה אי אפשר לעשות את זה? למה צריך לחזור על כתב ההגנה וכתב התביעה והבקשות והסיכומים? זה רק מגדיל את היכולת לערער. למה בבוררויות הכי מורכבות אפשר לעשות את זה ובבתי משפט לא?"

"צריכים שינוי"

בין יתר דבריו, אמר נאמן: "אנחנו צריכים לעשות שינוי. לעבור מן הדין הפלילי לעבירות מנהליות. עבירות כלכליות יש לנו כחול אשר על שפת הים. אז שיוטל עליו קנס של פי 30 מהסכום שהוא העלים. ואז נראה מה יקרה". עוד מתח נאמן ביקורת חריפה ביותר על טיפול רשויות החוק בפשע המאורגן: "אנחנו בשיא השיאים של גינס. המערכת פה לא מתפקדת. המלחמה בפשע המאורגן - אין כזה דבר. מערכת המיסים קיימת לעצמה, הרשות לאיסור הלבנת הון עומדת לעצמה, המשטרה עומדת לעצמה. כל מדינת ישראל היא בגודל של המדינה הקטנה ביותר בארה"ב. מה קורה פה? כל רשות בפני עצמה! חייבים לרכז את כל הרשויות ולהביא לשיתוף פעולה ביניהן. יגידו לי, יש פה בעיה חוקתית, החלפת מידע. שמירת הסודיות מביאה לפשע מאורגן. בנושא הזה צריך לבוא שינוי יסודי".

בסוף דבריו גילה נאמן מה עמד מאחורי החלטתו לעזוב את משרד עורכי הדין הגדול והמצליח בישראל, הרצוג פוקס נאמן, ולהצטרף לממשלת נתניהו: "שאלו אותי בכניסה: 'אתה השתגעת, לעזוב משרד עורכי דין? לא היה לך טוב?'. אני באתי כדי להיות שליח ציבור, להביא לשינוי כדי שהצדק במדינת ישראל יעשה מיד".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
שלחו אותנו לבוררות , שבע שנים והבורר לא סיים ולא נתן עדיין פסק.
1. יחסית תיק אזרחי שגרתי , כל הבירור שהתבצע בכ-עשרים פגישות , כולל הגשת כל המסמכים , מכל הצדדים ,עדויות המומחים ,העדים , התובעים והנתבעים ברוטו שנה וחצי . 2. חמש וחצי שנים , כל חצי שנה "תביאו הבהרה למסמך א' , תביאו הבהרה למסמך ב' ,מחכים לתגובת צד ב' וכהנה וכהנה ". 3. עדיין מחכים לפסק , יש לי רושם שהבוררות תסתיים בעוד שבע שנים . יש זמן . הכל על חשבון הברון ( הצדדים בבוררות). 4. אם היינו מעריכים שהסחבת כאורך הגלות , לא היינו מסכימים לבוררות - מגישים תביעה ומחכים
הלורד בלפור , צפון  |  01.06.09
לכל התגובות