אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
Palm Pre: בהשראת האייפון, אבל טוב יותר צילום: בלומברג

Palm Pre: בהשראת האייפון, אבל טוב יותר

בסוף השבוע צפויה ספקית הסלולר האמריקאית "ספרינט" להשיק את את הסמארטפון החדש של פאלם, ומביקורות ראשונות עולה כי תכונות רבות שלו לקוחות מהממשק של האייפון, אך יש גם דברים שה-Pre יודע לעשות - והאייפון עוד לא

01.06.2009, 17:48 | גילעד נס
מכשיר ה-Palm Pre, הטלפון החדש והמאוד מדובר של חברת פאלם, יושק בימים הקרובים ללקוחות חברת הסלולר האמריקאית ספרינט, אם לא יהיו תקלות בלתי צפויות. ספקיות סלולר אחרות בארצות הברית כבר הודיעו כי לאחר שתסתיים תקופת הבלעדיות של ספרינט - בעוד כמה חודשים - גם הן יציעו אותו ללקוחותיהן.

ספרינט אמורה להשיק את המכשיר בסוף השבוע הקרוב. מחירו נקבע על 300 דולר, אולם החברה תיתן סבסוד משמעותי ללקוחות המוכנים להתחייבות. במקביל, כמה מקורות טוענים כי המכשיר יימכר גם בערוצים אחרים תמורת קרוב ל-500 דולר, ללא התחייבות, ויהיה פתוח לשימוש בכל הרשתות. מביקורות ראשונות על המכשיר עולה כי מדובר בהגשמת ההבטחות שפיזרה פאלם בעת שחשפה אותו לראשונה לעיתונאים בתערוכת CES בינואר.

על פי בלוג הגאדג'טים גיזמודו, נראה שפאלם "קיבלה השראה" רבה מהאייפון, ותכונות רבות המופיעות ב-Pre לקוחות מהממשק של האייפון, כולל קיצורי הדרך ליישומים בפס נפרד בתחתית המסך, שימוש ברכיב איכון המשנה את כיוון התצוגה לפי כיוונו של הטלפון (אלמנט שהופיע גם בטלפונים אחרים), ועד להעתקה של חוסר יכולתו של המכשיר לצלם סרטי וידיאו בגרסה הנוכחית.

Palm Pre. יעתיק, ידביק, יפעיל כמה יישומים במקביל ועוד כמה דברים שהאייפון עוד לא למד, צילום: בלומברג Palm Pre. יעתיק, ידביק, יפעיל כמה יישומים במקביל ועוד כמה דברים שהאייפון עוד לא למד | צילום: בלומברג Palm Pre. יעתיק, ידביק, יפעיל כמה יישומים במקביל ועוד כמה דברים שהאייפון עוד לא למד, צילום: בלומברג

ואולם, המכשיר מאפשר לשלוח הודעות תמונה (MMS) ולהעתיק ולהדביק מידע (תכונה שאינה מצויה באייפון וניתנת לשימוש רק לאחר התקנת יישומים חיצוניים). האייפון הציג שימוש חדשני במסך מגע – צביטה של תמונה או תוכן אחרת מקטינה אותו, ומתיחה באמצעות האצבעות מגדילה אותו. הבעיה? כשיד אחת מבצעת את הפעולה, היד השנייה נאלצת להחזיק את הטלפון עצמו. בפאלם פתרו את הבעיה באמצעות הצבת "פס הכוונה" (gesture bar), מעין פס מתחת למסך הטלפון, שלאורכו ניתן להחליק את אצבעו של המשתמש לביצוע שלל פעולות, ועדיין להחזיק את הטלפון באותה יד. שילוב של יכולות התקשורת הטקסטואליות (מסרים מיידיים ו-SMS) במסך אחד זוכה גם הוא לאהדת המבקרים.

אולי יתרונו הגדול ביותר של הפאלם החדש על פני האייפון הינה ביכולתו להריץ כמה יישומים במקביל, תכונה שאינה נתמכת באמצעות מערכת ההפעלה הנוכחית של האייפון (אך עשויה להיות מוצעת בשדרוג הקרוב שלו).

מערכת ההפעלה של המכשיר - WEB OS - מתאפיינת בקישור צמוד לרשת, בדומה לווידג'טים המוצעים על גבי מערכות הפעלה אחרות, היא מסוגלת לשאוב מידע מרשת הסלולר ולהציגו בתוך היישומים ועל גבי הממשק הראשי.

למפתחים מהווה ה-Pre בשורה מצוינת, כיוון שעל פי הביקורות, נראה שפיתוח יישומים עבורו יכול להתבצע בהסתמך על סטנדרטים ופרוטוקולים קיימים, כג'אווה, HTML ו-CSS, ולא בשיטת פיתוח קניינית, כמו זו שבה עושות שימוש אפל וסימביאן (מערכת ההפעלה המצויה בטלפוני נוקיה וסוני-אריקסון).

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
התשובה היא המבחר
אני חושב שבהחלט יש למקום לפרי **לצד** האייפון, בדיוק כמו שהפוקט פי סי חי שנים רבות לצד הפאלם הישן. תמיד יהיו אנשים שירצו מערכות הפעלה וחומרה שונים ממה שיש לאפל להציע. שימו לב שבעולם הפי סי למשל מיעוט האנשים מעוניינים בתפריט של אפל. אני דווקא חושב שההשוואה צריכה להיות מול מכשירים אחרים החיים כעת לצד האייפון, למשל לבלק ברי. שמערכת ההפעלה שלו יחסית סגורה ופחות מוצלחת מאשר של הפאלם.
משתמש לעתיד  |  03.06.09
21.
פרי נראה אחלה.
ולדעתי, בניגוד למה שקודמי אמר, יש לו *יותר* סיכוי להתחרות באייפון משיש לאנדרואיד (במכירות, לא כפלאטפורמת פיתוח). ובכל זאת האייפון נמצא כמה שנים בפור בשוק. הוא יתן פייט טוב לאפל - אבל אין לפאלם הרבה סיכוי בטווח הבינוני והארוך. רובינשטיין לא היה מאחורי האייפוד, הוא היה מנהל פיתוח החומרה באפל מ1998 עד 2006, שבשלב מסויים עבר לנהל את הפיתוח של חטיבת האייפודים - הרבה אחרי שהאייפוד היה מבוסס. אם כבר - אפשא לאמר שהוא היה מאחורי האייפון - וגם זה - רק ברמת פיתוח החומרה. "המעבד של הפרי תומך בהחלט במשחקי תלת מימד ואני בטוח שגם זה יגיע" אני בטוח שלא. השאה היא האם יש מימוש לתלת בSDK - כרגע התשובה היא לא. מערכת ההפעלה של האייפון לא נבנתה מאפס. הספריות הם תוצרים ישרים מOSX - לאפל לקח 15 שנה להגיע לסביבת פיתוח של האייפון. אני בספק אם פאלם תוכל לשחרר SDK ברמה של אפל בטווח של 10 שנים, שלא לדבר על שנה... הסיבה שלפאלם יש סיכוי נובעת מהעובדה שהם לא מנסים להתחרות באפל בכל החזיתות (הם זנחו פיתוח של SDK נטיבי, לדוגמה) - הם מתמקדים במימוש של תכונות שלמעשה הינם שיפורי ממשק לעבודה "רגילה" של אנשים עם המכשיר (ורשימת הכתובות היא דוגמה בולטת לזה) - ומבצעים שם עבודה חדשנית. הסוד להצלחה של פאלם היא האם זה יצור ערך עבור משתמשים יחסית לאייפון. אבל כמה זמן נראה לך יקח עד שלאפל יהיו את אותם פונקציות - ממומשות קצת יותר טוב?
הירנוט  |  02.06.09
20.
אולי פאלם העתיקו מספר דברים, אבל אותו הדבר ניתן להגיד גם על אפל
למעשה ממשק המשתמש של יישום הטלפוניה של אפל נראה כאילו ממש נלקח אחד לאחד מהפטנט הרשום של פאלם ברשות הפטנטים האמריקאית. ועוד כמה דברים קטנים (חיישן עוצמת אור, לחצן השתקה..) לכולם ברור שמי שהמציא את תחום כף היד מחדש לפני 10 שנים הוא פאלם, ואני מסכים שהם נתקעו. מה ששינה את הדברים הוא ההשקה של אלביישן ובואו של רובינשטיין (מי שעמד מאחורי האייפוד) לפאלם. לאמר שפאלם היא חברת חומרה בלבד זו שטות מוחלטת, לפאלם מסורת ארוכה של פיתוח תוכנה ותמיכה במפתחים. עדיין קיימים עשרות אלפי יישומים לדור הישן של מכשירי הפאלם שברובם משתמשים יותר מפעמיים שלוש ( ממוצע הפעמים בהם משתמשים ביישומים של אפל), ולא ניתן למצוא שום ולו אפליקציית נפיחות אחת. אם הייתי מפתח- הייתי מתרשם דווקא ממערכת ההפעלה החדשה של פאלם ולא מהחומרה (שאגב מהירה וטובה מזו של מכשירי האייפון הנוכחיים), היישומים לwebos בעצם משתמשים בשפות HTML דינמי, ומי שמזלזל אני מציע שיציץ ביישומים המובנים בפאלם שנכתבו בשפה זו, ובאתרים הדינמיים החדשים ברשת. את הרוב המוחלט של התוכנות שאינן משחקי תלת מימד ניתן להמיר במהירות רבה לפאלם. המנכ"ל של פנדורה למשל סיפר שאת התוכנה שלהם לפאלם הם כתבו במשך שלושה ימים, הפיתוח לאייפון ארך לדבריו שלושה חודשים. זו גם התגובה של שאר האנשים שהשתמשו ב SDK של פאלם. מי שלא ראה את ה SDK לא יכול ממש להתייחס ליכולת הפיתוח בפאלם ואני מציע שיחכה. לבטח מדובר בשפת תכנות נוחה יותר מאשר ג'אוה באנדרואיד ודי מפתיע שגוגל לא נקטו באותה גישה. היתה הדגמה מרשימה של ה SDK בכנס ה IO האחרון. המעבד של הפרי תומך בהחלט במשחקי תלת מימד ואני בטוח שגם זה יגיע (לאפל לקח יותר משנה לאפשר זאת). לא מדובר ב webapps שכן מערכת ההפעלה מאפשת גישה לקריאות מערכת שונות כמו גם למסד הנתונים המובנה. ואני, ממש לא עסוק בהשוואת פיצ'רים, את כולם ניתן להעתיק במידה זו או אחרת, מה שיפה בעיני הוא הקונספט, הגישה, שבאמת נראה שהתרעננה והתחדשה. ולא צריך לזלזל בעוצמת הנסיון והיכולת של פאלם כחברה שמאז הקמתה עסקה רק בדבר אחד- פיתוח מחשבי כף יד.
משתמש לעתיד  |  02.06.09
19.
היה לי אייפון ומכרתי אותו
בשבוע הראשון היה מגניב. הורדתי מלא שטויות. בשבוע השני היה משעמם. בשבוע השלישי האייפון נפל לריצפה. הזכוכית נסדקה והנזק בסך 1200 שח שכנע אותי שאני צריך מכשיר שבעת הצורך אפשר להשכיח לו שהוא היי טק ולהשתמש בו כאבני צור להבערת אש בביתי הקט. קניתי מכשיר מתקדם, לא חשוב איזה (אני מתכוון להושיב במקום כל אחד מכם שיעז לחשוב שאני "מטעם") והיום אני יודע - אייפון זה חארטה. מכשירון למתלהבים.
רוגל המרגל , מטולה  |  02.06.09
18.
בית ספר?
הרי פאלם העתיקו ללא בושה את הממשק של האייפון והוסיפו פיצ'ר וחצי חסרי משמעות. אז הנה כמה הבהרות, מולטי טאסקינג בטלפון זה אידיוטי במקרה הטוב והרסני במקרה הרע. המסך כלכך קטן והמשאבים בצמצום. הפתרון של אפל הרבה יותר אלגנטי, והודעות בדחיפה הן פתרון מצויין. מי שמשווה פיתוח אפליקציות ווב לפיתוח בכלים של אפל כנראה לא מבין מאומה בפיתוח. חנות התוכנות של אפל כוללת כרגע יותר ממאה אלף ישומים שמאפשרים כל דבר שאפשר לדמיין ולא מעט דברים שאי אפשר לדמיין לעשיה על מחשב יד. האם הפאלם יתמוך במשחקים תלת ממדיים? האם נראה מיליארד הורדות לתוכנות הפאלם? האם קהילת מפתחים שוקקת תתפתח סביב הפרי? התשובה היא לא לכל השאלות ופה בדיוק קבור הכלב הסלולרי, קופי פייסט זה פיצ'ר תוכנה, אם לא היום, מחר יהיה. בסיס רחב של מפתחים לפלטפורמה, כלי פיתוח מתקדמים, מתודולגיית פיתוח מודרנית וגמישה, ספריות קוד רחבות ונגישות, את זה יש רק לחברות תוכנה, פאלם היא לא חברת תוכנה, ולכן אין לה עתיד אמיתי בשוק מחשבי הכף יד, היה לה פעם, היא פקששה אותו בגדול בזכות נוקשות מחשבתית ותפיסות ארכאיות. האנדרואיד של גוגל היא המערכת היחידה שמתחרה או ליתר דיוק תתחרה ישירות באייפון, משום שגוגל כמו אפל היא חברת תוכנה עם בסיס עצום של מפתחים שמוכנים להשקיע אנרגיה, כסף וזמן בלימוד הפלטפורמה ופיתוח בשבילה ולא חברה המייצרת קופסאות פלסטיק כמו נוקיה או סוני-אריקסון (שיעברו לאנדרואיד במהרה אם חפצות חיים הן) יש סיכוי שמיקרוסופט תכנס לתחום עם זון פון שכזה והם אכן יכולים להוות תחרות הולמת עם בסיס מפתחים העצום שלהם. אז כל מי שתקוע עדיין בלהשוות את הפיצ'ר הזה, או את הפס גלילה ההוא כדאי שיתעורר ויריח את הקפה הוירטואלי בחנות האפליקציות של אפל או אנדרויד, העתיד שם.
חיים  |  02.06.09
לכל התגובות