אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פישר: אם בנק לא יכול לשלוט על עצמו באופן יעיל ולנהל את הסיכונים באופן הנדרש, אז צפויות בעיות

נגיד בנק ישראל התייחס בנאומו בוועידה הכלכלית של כלכליסט ופסגות בצורה נדירה לפרשת בנק הפועלים. "אני עצמי הייתי זמן רב בתוך בנק גדול והייתי הרבה מאוד פעמים אצל המפקחים. הם היו מאוד חכמים; ידעתי שלנו היה יותר מידע ולכן הם השתמשו בניסיונם ובחושיהם ולפעמים אכן מצאו בעיות"

02.06.2009, 10:11 | שאול אמסטרדמסקי

"חושבים שאפשר להגביר את רמת הפיקוח ובכך להציל את המערכת הפיננסית. אבל אני עצמי הייתי זמן רב בתוך בנק גדול, שאולי כבר לא יהיה כל כך גדול בעתיד, והייתי הרבה מאד פעמים אצל המפקחים. הם היו מאוד חכמים". כך אמר הבוקר (ג') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בנאומו בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" ופסגות, הנערכת בתל אביב, בהתייחס לעברו כסגן יו"ר בנק סיטיגרופ, תפקיד בו כיהן לפני מינויו לנגיד בנק ישראל.

בהתייחסות נדירה לפרשת בנק הפועלים הוסיף פישר ואמר באשר לתפקידיו בעבר: "ידעתי תמיד, שלנו בבנק היה יותר מידע ממה שהיה בידי המפקחים. לכן הם השתמשו בניסיון ובחושים שלהם בשביל למצוא את הבעיות, ופעמים רבות הם הצליחו, אבל לא תמיד.

"הידע נמצא בתוך הבנק ואם הבנק לא יכול לשלוט על עצמו באופן יעיל ולנהל את הסיכונים באופן הנדרש וכן את הממשל התאגידי באופן שהציבור דורש, אזי יהיו בעיות יום אחד. לכן אנחנו צריכים לחזק את הניהול של הסיכונים בתוך הבנקים ואת הממשל התאגידי".

בהתייחסו למשבר אמר הנגיד: "לפנינו עוד חודשים רבים של צמיחה שלילית, אבל אנחנו כבר מתקרבים לשפל של המשבר".

פישר אף התייחס לנושא הלימות ההון של הבנקים, ואמר כי "המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, לא נתן לכל הקולות החזקים ששמענו לפני שנה - לפיהם צריך להוריד את רמת הלימות ההון של הבנקים, בשביל שיוכלו לתת יותר אשראי - להשפיע, ועמד על דעתו שיהיו בפנינו עוד בעיות במערכת הבנקאית ויהיה עלינו לחזק את היכולת שלהם לעמוד בפני האתגרים שהבנקים עמדו בפניהם אז ועומדים בפניהם כיום".

הנגיד הוסיף, כי הוא "תומך מאד בעמדה של חזקיהו בנושא זה, וגם בנושאים אחרים", ברומזו לפרשת בנק הפועלים.

הפקת הלקחים המקיפה - רק בתום המשבר

בהתייחסו למשבר הכלכלי אמר פישר: "מאז תחילת המשבר הפיננסי, ביולי 2007, הופיעה רשימה ארוכה של דו"חות, שמתייחסים להיבטים של הסוגיות הרגולטוריות והפיקוחיות מהאירועים של השנתיים האחרונות. יש לי רשימה של תשעה דו"חות כאלה. כל אחד מרשים", אמר הנגיד. 

"התופעה של עודף הדו"חות מוכיחה, שעוד לא הגענו למצב בו ניתן להפיק את לקחי המשבר. לדעתי, לא נתחיל להפיק את הלקחים ולהתאים את מערכות הפיקוח וההסדרה הפיננסית שלנו למציאות החדשה, עד שהמשקים יחזרו לבריאות", דברי הנגיד. 

בדבריו התייחס פישר לשורה של סוגיות המופיעות באחד הדו"חות בנושא הפיקוח על שוק ההון והמערכת הפיננסית, שחובר בידי ה-G30. לדבריו, מרבית ההמלצות המופיעות בדו"ח רלוונטיות למשק הישראלי. כך למשל, "ההמלצה הראשונה בדו"ח מתייחסת להסדרת סיכונים. בכל מדינה יש צורך שיהיה רגולטור אחד שיפקח על כל מוסד, המקבל באופן מרומז וברור הגנה מן הממשלה.

"שנית, צריכים להגביר את הפיקוח וההסדרה, במיוחד על הבנקים הגדולים והמסובכים, שיצטרכו לעמוד בסטנדרטים גבוהים ובינלאומיים. שלישית, אסור לתת לבנקים גדולים להשתמש בנוסטרו שלהם, בשביל לקחת סיכונים גדולים מדי. צריכים למנוע את ניהול הנוסטרו בדרכים של קרנות גידור.

"הדו"ח מתייחס גם לבנקים שהתרגלנו להגיד שהם 'גדולים מדי בשביל ליפול'. הבעיה של ליהמן ברדרס לא הייתה שהוא היה גדול מדי, אלא שהוא היה במרכזה של רשת סבוכה בין בנקים ולכן ברגע שהוא נפל - נפגעו שורה ארוכה של מוסדות פיננסיים אחרים"

בסוגיית מבנה הפיקוח על שוק ההון, שנמצאת בלב הוויכוח בין בנק ישראל לבין משרד האוצר, אמר פישר כי, על פי הדו"ח, "בכל מדינה ממשלות צריכות להגיד ולפעול, כדי שהרגולטורים לא יהיו חשופים ללחצים פוליטיים וללחצים מהשווקים. יש לנתק בין הצד הפוליטי - הממשלה - לבין הרגולציה".

"לא נתחיל לטפל ברה-ארגון של מערכת הפיקוח מיד", הצהיר פישר. "זה חכם לא לעשות את זה עכשיו. זה לא הזמן להתחיל לבנות את המערכת מחדש. אבל אני משוכנע שבתוך שנה עד שנה וחצי, יתחיל מאמץ עולמי ללמוד את לקחי המשבר ונתחיל כולנו, גם בישראל, לעבוד כדי לעשות מהפכה במערכות הפיקוח וההסדרה של המערכת הפיננסית ברמה מאד מרחיבה, דומה לשינויים החשובים מאד שקרו אחרי השפל הגדול של שנות ה-30 של המאה הקודמת".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הרבה אין מה לעשות, כלכלת פנים תלויה בכלכלה החיצונית
מדינה ללא אוצרות טבע, עם תקציבי עתק לבטחון, מושפעת מיידית מזעזועים כלכליים חיצוניים. מאחר ומשק המדינה קטן יחסית, הוא נתון למשחקים ספקולנטים במטבעות, של בעלי עניין המזיקים לחוסנה הכלכלי של המדיבה. תוכניות על הנייר ונאומים, לא תורמים הרבה. ברגע שטוב בעולם, טוב גם לנו. רע בעולם, רע גם לנו.
ראובן  |  02.06.09
לכל התגובות