אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רועי ורמוס: "ריבית נמוכה מדי לאורך זמן היא מתכון לאסון" צילום: אוראל כהן

רועי ורמוס: "ריבית נמוכה מדי לאורך זמן היא מתכון לאסון"

מנכ"ל בית ההשקעות פסגות בפתיחת הוועידה הכלכלית המרכזית של כלכליסט ופסגות: "האתגר המרכזי כיום הוא אופן הטיפול במשבר. לא בטוח שהטיפול שהתבצע במקומות אחרים בעולם לא ייצור בעתיד בעיות גדולות"

02.06.2009, 10:13 | הדר רז

"ועידה כזו לפני שנתיים היתה נערכת באווירת אופוריה", אמר רועי ורמוס, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות בפתיחת הוועדה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" ו"פסגות". "אם היינו מקיימים אותה לפני חצי שנה או שנה היא היתה נערכת בסוג של הלם, ואנחנו מקווים שהיום היא תיערך בתחושת אחריות וזהירות, ואולי גם קצת צניעות".

לדבריו, "מיתון הוא תופעה כלכלית טבעית בעלת מאפיינים מחזוריים ברורים. משבר כלכלי ועוד כזה שהוא גלובלי ונטוע בפיננסים, הוא מצב אחר לחלוטין שבו ישנו איום על היסוד ועל הסדר הכלכלי. השילוב המתארך של שניהם וצעדי המדיניות החריפים הננקטים בעולם, הופכים את התקופה הנוכחית למורכבת מאוד, ואת פוטנציאל הסכנה מטיפול לא נכון במשבר לכזה שעלול ליצור בעיות. האתגר המרכזי כיום הוא אופן הטיפול במשבר. לא בטוח שהטיפול שהתבצע במקומות אחרים בעולם לא ייצור בעתיד בעיות גדולות. האם אופן הטיפול יגרום לזה שנצא ממנו לכלכלה בריאה וחזקה יותר, או שהטיפול יפספס את מטרותיו ובמקום לנצל הזדמנויות לתקן, הוא ייצר לנו בעיות גדולות יותר".

ורמוס הזכיר את רשימת הסכנות מטיפול לא נכון במשבר: "הפן המוסרי, הוא העברת רווחה בין דורית. הדור הנוכחי מגיש חשבון יקר לדורות הבאים. בארה"ב ידרשו לשלם מכספם למשלם המיסים. סכנה נוספת היא אינפלציה גבוהה - יודע כל כלכלן שמדובר בבעיה גדולה. ממשלות מצילות פירמות כושלות, מנהלים כושלים ובעלי מניות לא אחראים – על חשבון הציבור הרחב. מה ימנע מהם להמשיך לקחת סיכונים כאלה גם בעתיד?". ורמוס הוסיף כי "יש סכנה גם בקריסת מטבעות וגם שם יכולה להיות דרמה גדולה. אחד מהגורמים המרכזיים לבועות שהתנפחו במשבר הוא הריבית שנותרה ברמה נמוכה יותר למשך זמן ארוך מידיי. לצערנו זה יקרה גם הפעם, ריבית נמוכה מידיי לאורך זמן היא מתכון לאסון".

"מטבע הדברים להחלטות ולצעדי הרגולטור - הממשלה, משרד האוצר, בנק ישראל, רשות ני"ע והממונה על ההגבלים העסקיים, תהיה השפעה מהותית על תהליכים אלו. אם ב"עולם הישן" שהיה לפני שנתיים קיטרנו על כך שהרגולטורים מפריעים, הרי שהחילוץ מהמשבר הנורא מנוהל כמעט כולו על ידם, בעיקר בארה"ב, ותלוי בצעדים שינקטו. ככה זה כשכיום רוב כלכלות העולם אינן חופשיות וסקטורים שלמים מונשמים מלאכותית".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מה יש לומר ? כל הכבוד
מר ורמוס תמצת את הבעיתיות שבמהלכים הכלכליים שמתבצעים והדגיש את הסכנה הגדולה בריבית הנמוכה . ולגאון שכתב שריבית היא מס על העניים : גם אם אתה צודק ( ואתה לא ) הרי שמצד שני ריבית נמוכה היא מס על כולם , כולל העניים . דווקא ריבית נמוכה יוצרת אינפלציה ומפחתת את ערך הכסף שלנו , אינפלציה = מס ממשלתי . כמו כן ריבית נמוכה מיטבה רק עם אוכלוסיה אחת שהיא *בעלי החוב* וכיום בעלי החוב הכי גדולים הם דוקא *בעלי ההון* שלולא הריבית האפסית שאמורה לעזור להם למחזר חובות , היו מזמן פושטים רגל . נ.ב. ריבית נמוכה תהפוך את כולנו לעניים , לפטר את פישר
אני רק שאלה  |  02.06.09
2.
הריבית הינה מס על העניים. ככל שהיא נמוכה יותר - כן ייטב
ברור שלורמוס (שאני דווקא מעריך) יותר קל להשיג תשואה ללקוחותיו כשהריבית גבוהה, אבל הוא טועה: ריבית היא רע הכרחי. היא מס רגרסיבי ביותר בכך שהיא מעבירה הון מכיסי העניים - למשל לוקחי המשכנתאות, לכיסי בעלי ההון. מצד שני היא הכרחית להנעת גלגלי המשק, שכן בריבית אפסית אין לאף אחד אינטרס להלוות כסף.
02.06.09