אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זהבית כהן: "אני מאוד לא אופטימית" צילום: אוראל כהן

זהבית כהן: "אני מאוד לא אופטימית"

מנכ"ל אייפקס ישראל אמרה בוועידה המרכזית של כלכליסט ופסגות כי המיתון עוד לפנינו. איתן ורטהיימר אמר כי ישקר שבשליטתו אינה מפטרת עובדים: "החלטנו לשמור על כמה שיותר אנשים. בינתיים הצלחנו, זה לא אומר שזה יקרה גם בעוד שנה"

02.06.2009, 13:28 | גלי ברגר

האם אנחנו נמצאים בסוף המשבר? סבר פלוצר, הפרשן הכלכלי של "ידיעות אחרונות" ביקש במהלך פאנל של הוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" ופסגות מבכירי עולם העסקים לתת את דעתם בשאלה, והתשובות אינן אופטימיות:

"אני מאוד לא אופטימית, אם מסתכלים על המיתון בעולם, על התכווצות הכלכלה בארה"ב ואירופה אז אני חושבת שזה עוד לפנינו", כך אמרה זהבית כהן, מנכ"ל אייפקס ישראל. "לגבי החברות שאנחנו מפעילים בישראל – תנובה ובזק, אין ספק שהן יותר עמידות למיתון, אבל אפילו בתנובה שמוכרת מוצרים  בסיסיים התחלנו להרגיש את המיתון גם ברמה של מכירות למוסדיים וגם במכירות לצרכן. אנחנו רואים אנשים שעוברים מפרימיום לבייסיק וחושבים פעמיים לפני קניות.

אייפקס היא אחת הקרנות הגדולות בעולם והתכוננו למשבר הרבה מאוד זמן. לפני שלוש-שלוש וחצי שנים בפגישת שותפים חשבנו שמשהו הולך לקרות. החלטנו להתמקד במה שיודעים לעשות – לרכוש חברות בגדלים של 1-5 מיליארד יורו, להוריד את רמת המינוף בקרן ובחברות.  החלטנו לוותר על חלומות ולהתמקד בחברות בעלות פעילות אמיתית. במשך שנתיים חלק מהשותפים ואנשים מבחוץ חשבו שאנחנו מטורפים. אבל היום אנחנו נמצאים במצב שאנחנו מאוד שמחים בו".  

אורי יוגב: ייתכן שגם הממשלה תצטרך להתערב בשער הדולר יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, אורי יוגב, בוועידה הכלכלית המרכזית של כלכליסט ופסגות: "חזרה לשער של 3.5 שקלים לדולר עלולה להיות אסון מקרו כלכלי ולכן צריך למנוע אותו" שאול אמסטרדמסקי, 18 תגובותלכתבה המלאה

עידן עופר, יו"ר החברה לישראל אמר כי: "המשבר הזה קרה מדי, ברור לכולנו שלא היינו מוכנים, המהירות באה מאינפורמציה מהירה שדוהרת בכל העולם, אבל אין לי ספק שאנחנו נכנסים למוד חדש. יהיה מצב חדש בעולם. זה מתבטא בהרבה דברים, המודל האנגלוסקסי של מדינות של רגולציה פחותה תשתנה. הפוליטיקה תהיה הרבה יותר מעורבת בכלכלה ואנחנו נפנה את המאמצים למדינות שאני חושב ששם תהיה ההתפתחות הכלכלית הגדולה, ולא לאמריקה. הצמיחה והמספרים הם בסין".

בהתייחסו לאמונה שלו בנוגע לסכסוך עם הפלשתינים אמר עופר: "אם לא נכריז על סוף הסכסוך באופן מסודר הסיכוי שלנו לעשות עסקים עם העולם הערבי שואפים לאפס. גם אם נבקש מערבי ישראלי או פלשתיני להרים את היד ספק אם נמצא פה אחד או שתיים. אין מצב שאני אסתובב בנסיכויות בלי שותף פלשתיני. ברגע שאני בא עם שותף נופלות החומות ואפשר לעשות עסקים".  

איתן ורטהיימר, יו"ר ישקר: "צרות הן גם מקור אדיר של הזדמנויות. העולם התכווץ, עם דיליי קטן וכך יהיה גם כשנצא משם ואני מתכונן ליום שהנזקים אצל המתחרים שלי יהיו יותר גדולים וזו תהיה הזדמנות מצוינת. זה שאנחנו לא יודעים הכל הבנו עוד לפני כן. אני חושב שכרגע חוזרים חזרה לצניעות, לדברים הבסיסיים. מי שיושב על הרצפה לא נופל מהמיטה, וזה דבר אולי טוב".

לשאלה האם ישקר מפטרת עובדים ענה ורטהיימר: "אנחנו לא מפטרים עובדים, כי החלטנו לשמור על כמה שיותר אנשים לכמה שיותר זמן. בינתיים הצלחנו, זה לא אומר שזה יקרה גם בעוד שנה". ורטהיימר ציין כי "בעולם בכל מקום שהורדנו יום עבודה לעובדים הממשלות משלימות את זה, יש לנו ייחוד מאוד יוצא דופן בשיראל". לגבי הממשלה והרגולציה אמר: "חצי מהזמן עוזרים וחצי מהזמן מפריעים. בדיוק כמו שער הדולר".  

ארז ויגודמן, נשיא ומנכ"ל שטראוס גרופ היוצא ועתיד להתמנות לקראת סוף השנה למנכ"ל מכתשים אגן, אמר כי אחד הדברים שלמד מהמשבר הוא כי "מה שעובד במשבר, זה מה שעובד תמיד ועושה חברה יותר טובה – חברה שפועלת עם השאיפה הבסיסית לייצר ערך לבעלי המניות אבל לעשות זאת בדרך שמאפשרת לחברה להצליח לאורך זמן ומחייבת אותנו להסתכל על מרחב הרבה יותר גדול של בעלי עניין, היבט של קהילה תמיד היה מהדברים האלה. הדינמיקה שאיפיינה את מערכת העסקים בשמונה שנים האחרונות השתנתה ואנחנו כמנהלים היינו צריכים להחליט איך משתנים בהתאם. מדובר בתוכניות קצרות טווח לשנתיים האלה. התפקיד שלנו הוא להכין את החברה לתרחיש הזה, להחליט מהם הנכסים שאתה מגן עליהם. הנכסים החשובים ביותר שלנו הם האנשים והמותגים. אנחנו עושים את כל המאמצים לשמר את הנכסים הלאה וגם להשקיע בהם. לכן החלטנו לעשות הכל כדי להימנע מפיטורים".

אלו עצות נתנו משתתפי פאנל "כלכליסט" לשר האוצר הנכנס יובל שטייניץ?

ארז ויגודמן: "זה לא סוד שהיו לי הרבה שיחות עם שר האוצר ואני בהחלט מאמין שהוא יוכל לעשות עבודה מדהימה וטובה והעצה המרכזית מתחילה ונגמרת במילה אחת: מנהיגות. ביצוע זה מנהיגות. צריך להתחיל לעבוד ולזוז, לא רק בהיבט של המשבר. בהיבט של המשבר כדאי שנצא עם כל העולם - צריך לטפל בנושא מחנק האשראי ושער החליפין. מדינת ישראל צריכה לבנות תוכנית של עשר שנים קדימה, רק כשמסתכלים קדימה אפשר לבצע מהלכים כאלה, כך שנהיה במקום טוב יותר במשבר הבא".

עידן עופר: "תפגש איתנו, עם אנשי העסקים, לאו דווקא כאלה שעשית עם ביבי לפני הבחירות אלא אחד על אחד, ולנסות וללמוד ולהבין מה באמת קורה בעולם העסקים. שמעתי שאתה איש שלומד מהר וזה יעזור לך.

איתן ורטהיימר: אני לא בטוח שאני מספיק חכם לתת עצות לשר אוצר. הדבר היחיד שאני יכול להגיד הוא שכשרציתי לעבוד מהר עבדתי לאט. זו לא עצה זה מה שאני יכול לומר על עצמי.  

זהבית כהן: "צריך לזכור שאנחנו לא ארצות הברית והמשבר שלנו שונה. שם היה כשל שוק ולכן רואים התערבות אגרסיביות של הממשלה. אצלנו הבעיה באה ממקום של ירידה בביקושים. צריך לנסות לפתור את מחנק האשראי ואת עניין שער החליפין. יותר מזה, המדינה צריכה לגלות גמישות גם מהבחינה הרגולטורית, למשל מיזוגים ורכישות שאולי לא היו יכולים לקרות בעידן של שגשוג, ואולי גם גמישות בקטע של הגירעון. זה ממש לא נורא אם נוותר קצת על המטרה ארוכת הטווח של צמצום הגירעון בתקופה של מיתון".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הערכה לגב' זהבית כהן
הערכה וכבוד לגב' זהבית כהן על דבריה עומק חשיבתה וראית המרחב, ילמדו נא מנהלים דרך ניהול סולידית אמיתית ערכית בעלת ראיה נכונה ושקולה מעבר לאורך האף עוצמת הטרנד ותאוות הרווח המהיר אך המסוכן, רווח המיוצר שלא מערך יצור אמיתי דינו להתפוגג בנפץ בלוני, ערך ייצור אמיתי הוא גם פוזיציה עיסקית מסוימת המושתת על יצירת ערך מתוך ערך, בניגוד ליצירת ערך מתוך חלום והטעיה או אחיזת עיניים, תפקיד מנהלים פיננסיים לדעת להעריך את המצב האמיתי ולנווט כספם לשם תוך חשיבה ובקרה תמידיים, כי הרי הכל משתנה ומהר, ולהזהר מנמלים בהם האורות מנצנצים חזק וכולם אומרים כי לשם הם שטים, משט ססגוני זה לימים עלול להתברר כמשט ספינות שוטים בדרכן אל האבדון, ואז היכן אחריות הקברניטים=המנהלים ? גם זאת יש ללמוד, ונראה כי חסר הרבה חומר כזה בים לובשי החליפות ובולסי הסושי, אך הגברת הנל כל הכבוד והרבה הערכה לך, חוזה אני בדרכך מספר שנים ונהנה, יתברך המשק בכמוך, א,מ,נ
mg , י"ם  |  02.06.09
1.
אפשר להלחם במיתון ע"י בנייה ציבורית לזוגות צעירים, ולתפוס שני ציפורים במכה
אם המדינה לא תחזור לבנות דיור לזוגות צעירים היא תשלם פי כמה יותר למענקים להחזיר את בריחת המוחות אני מציע לממשלת ישראל להתעורר להכריז על בנייה ציבורית של 50 אלף יח"ד לזוגות צעירים יוצאי צבא ב-20 ערי פריפריה במחירי עלות ועם משכנתא מסובסדת, לקחת מאגר קבלנים שיעבדו איתה על פיתוח שכונות צעירות ולהגדיל את אפיקי התעסוקה באותם ישובים. במקביל להתחיל בדחיפות בהקמת 2 ערים בצביון חרדי-דתי בגליל ובנגב כפי שהובטח לציבור הזה גם הוא במצוקה גדולה. כיום 30 אלף זוגות צעירים גרים עם ההורים במרכז הארץ, או לא מתחתנים, או מתחתנים ומתגרשים בגלל אי יציבות כלכלית - מדובר בפצצת זמן חברתית. ממשלת ישראל תתעוררו.
ממשלת ישראל ושר השיכון להתעורר  |  02.06.09