אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלי יונס: לאפשר לבנקים ולחברות ביטוח להתמזג ולמכור שירותים משותפים צילום: גלעד קוולרצ'יק

אלי יונס: לאפשר לבנקים ולחברות ביטוח להתמזג ולמכור שירותים משותפים

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות אמר בוועידה הכלכלית של כלכליסט ופסגות, כי מצב בו 65% מהאשראי העסקי בישראל נמצא בידי שני בנקים יוצר סיכון. לדעתו, תוך 5-7 שנים אנו עלולים להיתקל במשבר, אולי מתון יותר, אך יש להיערך להקצאות הון יצירתיות עבור המשק הישראלי

02.06.2009, 14:55 | רחלי בינדמן

"ריכוז של 65% של האשראי העסקי בידי שני בנקים, זה דבר בעייתי. קשה למתמודדים שאינם שווי משקל ושווי יכולת להתחרות במוסדות אלה. מוטל צל ברמת הסיכון בגלל היעדר הפיזור. צריך לבחון את מה שקרה במשק ולשלב פתרונות, לאפשר לבנקים ולחברות ביטוח להתמזג ולמכור שירותים משותפים ולא פחות חשוב - לאפשר לרגולציה של הבנקים להיות מוחלת, גם על חברות הביטוח וליצור שילוב של בניית יכולות בניהול סיכונים ונגישות רבה יותר ללקוחות".

כך אמר בצהריים (ג')  מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלי יונס, בוועידה הכלכלית המרכזית של כלכליסט ופסגות בתל אביב. לדבריו, כך "נקבל 5 מוסדות פיננסיים שווים בכוחם, מיזוג של קטנים עם גדולים - במטרה לשמור על איזון".

"אנחנו חיים בתחושה שמזל שהבנקים וחברות הביטוח כאן לא היו מעורבים עד צוואר בכלכלות הבינלאומיות", אמר יונס. "אנחנו חשים שזה שהיינו שרויים בקלחת שלנו הציל את המשק מקריסה. זה לא אומר דבר וחצי דבר על איך תתפתח המערכת הפיננסית בעתיד.

לדברי יונס, "רוב החברות הישראליות נזקקות לתמיכה של המשקיעים המוסדיים הישראלים ולא נתמכות ממשקיעים מעבר לים. ישנה דילמה לא טריוויאלית כיצד לממן אותם. צריך תכנון מימון של המשך הפעילות של המשק הישראלי. יש אלף ואחת דרכים לעשות את זה.

"ייבחנו מחדש השאלות של השקעה באג"ח וקניית חוב מחוץ לישראל, כדי לדלל את רמת הסיכון בתיק העסקי ולהבטיח את יציבות המערכת הפיננסית לאורך זמן. אבל כדי לספק את צרכי המימון צריך משהו אחר. קשה לסמוך על מימון מחוץ לישראל.

ובכל זאת, אמר יונס, "איך נמשוך מוסדות פיננסיים להיות מעורבים במימון הכלכלה בישראל? קודם כל צריך להבטיח יציבות של הכלכלה הישראלית במדיניות מיסוי ומדיניות מוניטרית יציבה לאורך זמן. אני חושב שלא ניתן להסיר מבמת הדיונים בהקשר הזה גם יציבות ואופק ברור בתחום המדיני. צריך למשוך מוסדות פיננסיים זרים. ישנה חשיבות מכרעת למשיכתם, כדי לשמור את יציבות המערכות בישראל".

שיכחת היולדת

עוד אמר יונס: "המשבר אינו מאחורינו, אבל אפשר בהחלט לומר שהוא 'די נרגע' ואפשר לתת את הדעת גם לאתגרים שאני חושב שהמערכת הפיננסית עומדת בפניהם".

לדברי מנכ"ל מזרחי טפחות, "המשק הישראלי הוא משק מוטה יצוא, ככה הוא נבנה. הדרך לפיתוח אינה דווקא בגבולות המשק הישראלי, אלא בפריצה החוצה מעבר לים. למעלה מ-40% מהתוצר נבנה על יצוא.

"במקום שבו שער החליפין אינו יציב והכלכלה העולמית יוצרת פחות ביקוש לייבוא", מזהיר יונס, "נשקפת סכנה לא קלה לטיפול. המשבר הבא בוא יגיע ובעוד 5-7 שנים נצטרך להתמודד עם בעיה חדשה, אולי לא דרמטית כמו הנוכחית אבל צריך להתכונן לכך. צריך לנהל נכון הקצאות של הון לקראת המשבר הבא".

יונס המשיך ואמר גם משהו אופטימי באשר לעתיד: "אין כמו שיכחה כדי להבטיח המשך צמיחה. כולכם יודעים שכל יולדת, ביום שלאחר הלידה, כבר רוצה להרחיב את המשפחה. השיכחה היא גם עוצמת השווקים, היכולת להתרחק ולבחון באופן מפוקח את שאירע בעבר ולקחת סיכונים כדי לצמוח מחדש. זה יבטיח, שהבונקר שאליו נכנסו כמה מהמוסדות הפיננסים ייפרץ וממנו תצמח הפריחה הבאה".

תגיות