אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אביגדור קפלן: "מי שהפעיל שיקולים לטווח ארוך הביא תשואות נאותות לחוסכים" צילום: עמית שעל

אביגדור קפלן: "מי שהפעיל שיקולים לטווח ארוך הביא תשואות נאותות לחוסכים"

כך אמר יו"ר כלל ביטוח בוועידה המרכזית של כלכליסט ופסגות. שלמה שמלצר: "אין מספיק תחרות בנושא הבנקאי בישראל, יש שני בנקים שמנהלים את המערכת ואין שחקנים זרים"

02.06.2009, 15:16 | רחלי בינדמן

"הקבוצה שאני עומד בראשה השכילה לבנות תיק נכסים סולידי עבור עמיתנו. נכנסנו למשבר עם תיק כזה. אמנם כשהתשואות נפתחו כולם נשטפו מאותו מבול אבל כשהתחילו להיסגר רואים איך אלו שהפעילו שיקולים לטווח ארוך הביאו תשואות נאותות לחוסכים". כך אמר היום (ג') אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, בוועידה המרכזית של כלכליסט ופסגות, כשנשאל האם צריך לשכוח את המשבר ולהמשיך הלאה, או להפיק לקחים.

אלי יונס: לאפשר לבנקים ולחברות ביטוח להתמזג ולמכור שירותים משותפים מנכ"ל בנק מזרחי טפחות אמר בוועידה הכלכלית של כלכליסט ופסגות, כי מצב בו 65% מהאשראי העסקי בישראל נמצא בידי שני בנקים יוצר סיכון רחלי בינדמן, 2 תגובותלכתבה המלאה

לדברי קפלן, "הרגולציה שגתה מעבר לזה שבשיא המשבר בחרה שלא להתערב, בנושא התשואות היומיות. זה אבסורד למדוד כסף שנחסך לאורך שנים על בסיס תשואה יומית. זה עודד סיכון עודף של גופים מוסדיים מסויימים שנתנו ייעוץ טיפשי. שגיאה שנייה היא של שיערוך נכסים לא סחירים על בסיס שערי ריבית. אפילו הפיקוח על הביטוח הבין שזו גישה כושלת ונסוג ממנה חלקית. הנושא של הסתמכות יתרה על חברות הדירוג גם כן היתה שגיאה.

"אשראי לא סחיר צריך להינתן במשטר תאגידי דומה לזה שבו פועלים הבנקים. לבחון את הלווה ואת שימושי ההלוואה. גם הנושא של חבירה של גושים פיננסים מביטוח ובנקים הוא ראוי בעיני. זה בעייתי כשחקיקת בכר הטילה על הבנקים מתן ייעוץ פנסיוני אובייקטיבי לכאורה, לדעתי זה לא יצליח כי הם גם יצרנים של מוצרים וחוץ מזה, הוא לא יהיה רלוונטי לשכירים. גם ראינו איך הבנקים עודדו חוסכים לעבור לפק"מ והפסידו את העליה.

ההצעה המהפכנית שכל מה שנכנס לתיק הפנסיה של הציבור יחייב גם את הדרג הניהולי לקנות גם לתיקים האישיים - תעזור להימנע משגיאות?

יונל כהן, מנכ"ל מגדל: "זה רעיון טוב אבל אסור לנו לעשות שימוש במידע פנים אז זה רעיון לא ישים. זה גם קצת יהיר כי הנחת העבודה שהמנהלים צריכים לקחת סיכונים ברמה האישית וזה פוסל בהגדרה את מי שמנהל כספי ציבור שמפעילים שיקולים לטווח רחוק ביחס למיליארדים של שקלים ואם צריכים בשביל זה לסכן חצי מיליון שקל מכספם זה קצת יהיר".

איך הגופים חילקו אשראי בלי לדעת לגבות אותו?

כהן: "עולם האשראי מחולק לחלק הקימעונאי שמכיר את בעל העסק בקשר יומיומי. בעולם הזה הגופים המוסדיים אינם והבנקים שולטים בשוק זה. כשאנחנו קונים אג"ח קונצרני אנחנו לא מובילים את הלווה לאורך השנים בניגוד לאשראי קימעונאי, אלא לפרק זמן מוגבל ואנחנו תלויים בכך בחברות דירוג. התחרות עם הבנקים מתנקזת להלוואות ארוכות טווח שיש היכרות עם הלווה הגדול לאורך שנים. שם זו תחרות אמיתית לאורך שנים. אנחנו לא פועלים בשיתוף פעולה עם חברות אשראי וזה כי אסור לנו בגלל הגבלים עסקיים. בזה יכולנו להיות תחרות לבנקים בנושא הצרכני.

(מימין) סופי שולמן, סגנית עורך אתר כלכליסט, אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות, אריק שטיינברג, יו"ר פסגות, יונל כהן, מנכ"ל מגדל, אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, שלמה שמלצר, יו"ר קבוצת שלמה, יהודה לוי, מנכ"ל HSBC ישראל ועידן גרינבאום, סגן עורכת כלכליסט, צילום: אוראל כהן (מימין) סופי שולמן, סגנית עורך אתר כלכליסט, אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות, אריק שטיינברג, יו"ר פסגות, יונל כהן, מנכ"ל מגדל, אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, שלמה שמלצר, יו"ר קבוצת שלמה, יהודה לוי, מנכ"ל HSBC ישראל ועידן גרינבאום, סגן עורכת כלכליסט | צילום: אוראל כהן (מימין) סופי שולמן, סגנית עורך אתר כלכליסט, אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות, אריק שטיינברג, יו"ר פסגות, יונל כהן, מנכ"ל מגדל, אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, שלמה שמלצר, יו"ר קבוצת שלמה, יהודה לוי, מנכ"ל HSBC ישראל ועידן גרינבאום, סגן עורכת כלכליסט, צילום: אוראל כהן

אריק שטיינברג, יו"ר פסגות: "אני חושב שדי להסתכל בתשואות שהצליחו לייצר אפיקי החיסכון לטווח ארוך למרות השנה הגרועה שחווינו ב-2008. רוב ההחזרים הופסדו נכון לסוף מאי. בנוסף יש אפיקי חיסכון לטווח ארוך שנמצאים בתשואה חיובית. האם נרצה להיות בעלי מניות של חברות שמנהלות מלונות ברומניה? ברור שלא. אנחנו נתמודד עם הנושא של המרת חוב למניות. אנקדוטה, לפני שבועיים ישבתי עם בכיר במערכת הבנקאית שאמר לי שהוא מאד מבוהל כי אם חברה נכנסת לכינוס נכסים הוא חושש שאם חלילה גוף מוסדי יגיש את בקשת הפירוק הוא כבנקאי יצטרך לוותר על חלק מהביטחונות. אני חושב שאותן חברות ברומניה שקיבלו אשראיים, קיומן מוטל בספק ולא בטוח שתמשכנה להתקיים. אבל יש חברות אחרות ראויות. הידע שקיים אצל הגופים המוסדיים ביחס ליכולת של חברות לשרוד יחד עם שת"פ עם הבנקים שמבינים שכדאי להם לשתף פעולה יאפשר הסדרים ראויים.

אביגדור קפלן: "בעתיד, אם רשות ניירות ערך תדרוש חשיפה נוספת בתשקיפים זה דבר מבורך שיעזור למוסדיים לברור ניירות ערך סחירים שהם רוכשים. ביחס לאשראי לא סחיר, צריך משטר רציני של בחינה של מקבל האשראי ולא לאפשר לקחת סיכונים עודפים ולאפשר לייעד את האשראי לאפיקים בעייתים. אנחנו צריכים לשמור את האשראי הזה שנועד לעמיתים שחוסכים לפנסיה. המעבר של קופות הגמל מהבנקים לגופים המוסדיים לא גרם לכך שניהול הסיכונים נהיה רע. הבנקים ניהלו את הנכסים הללו באותו משטר תאגידי כמו חברות הביטוח ולהפך חברות הביטוח חוללו שיפור בניהול הסיכונים.

שלמה שמלצר: "אני לא צריך כסף"

שלמה שמלצר, יו"ר קבוצת שלמה: "אני זה שמקבל כסף ולא נותן כסף וזה כבר הרגשה טובה, אבל לי אישית אין בעיה אני לא צריך כסף. לגבי המערכת הבנקאית היום - אם לפני כמה חודשים חשבו שתהיה קריסה, תעודת כבוד למערכת הבנקאות בישראל זה שזה התבדה. הבעיה שאין מספיק תחרות בנושא הבנקאי בישראל יש שני בנקים שמנהלים מערכת בנקאות בישראל במדינה שמתפתחת ואין שחקנים זרים. מנגד, יש שלוש חברות כרטיסי אשראי ששייכות לבנקים. חברות הכרטיסים מגלגלות עסקים כבנק לכל דבר, רווחיות ביותר. מנהלות עסקיהן יפה מאד. האם לא הגיע הזמן שהרגולטור יחשוב אם לא הגיע הזמן להפוך את החברות הללו למערכת בנקאית. זה יצור 3 בנקים חדשים שיודעים לתת אשראי עם ידע ויכולת.

"שוק ההון השתולל בשנים האחרונות ונתן אשראי לכל מיני גופים שלא מבין איך נתנו להן כסף. לכן היום כתוצאה מהמשבר, אני בטוח ששוק ההון יתגבר ויבין את המשמעויות וחושב שבעתיד נראה שוק הון אחר שהכסף בו יגיע למקומות אחרים ולא תהיה תספורת. הכסף יחזור הביתה.

אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות: "לא מספיק להשתתף בשיעור. חשוב גם לעבור את הבחינה. לא בטוח שהשיעור נלמד כהלכתו. אחד מהלקחים החשובים של המשבר שהיו צריכים להילמד, הוא שאין הבדל בין מתן אשראי לקניה של אג"ח. זה קניית סיכון, אותו דבר. ואם נעשתה טעות אצל המשקיעים המוסדיים היא שהם לא הבינו את זה. אסור לקנות אג"ח שלא עונה לצרכים. גופים מוסדיים: מה אתם חושבים שרשות ניירות ערך היא גננת שתשמור עליכם. אם אין די ביטחונות פשוט על תקנו. בנק ישראל הראה שאיכות תיק האשראי השתנתה אחרי יישום מסקנות ועדת בכר בידי הגופים המוסדיים. בשביל לתת אשראי לא צריך חברת כרטיסי אשראי. מי מפריע לכם, חברות הביטוח להנפיק כרטיס משלכם. תנהגו כמו הבנקים.

תגיות