אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הממשלות מחליפות את כל הגורמים הפיננסיים העולמיים - וקשה לומר שאנחנו בידיים טובות" צילום: אוראל כהן

"הממשלות מחליפות את כל הגורמים הפיננסיים העולמיים - וקשה לומר שאנחנו בידיים טובות"

כך אומר אבי טיומקין, יועץ לקרנות גידור בעולם בועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" ופסגות. טיומקין הוסיף ש"המשבר האמיתי עוד לפנינו"

02.06.2009, 16:51 | ענת ציפקין

אבי טיומקין, אחד מהמנהלים לשעבר של קרן הגידור Caxton ויועץ לקרנות גידור בין לאומיות, אמר היום בועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" ופסגות כי "המצב בעולם אינו טוב והאנשים שהיו אחראיים לבנקים המרכזיים בארץ או בעולם הם בדיוק אלו שהביאו אותנו למשבר הנוכחי והם בדיוק אותם אנשים שמטפלים במשבר הנוכחי כך שקשה לומר שאנחנו נמצאים בידיים טובות".

מיתוס נוסף אליו מתייחס טיומקין הוא הקשר בין הדפסת כסף לאינפלציה. "איפה כתוב שהדפסת כסף גורמת לאינפלציה? אינפלציה זו תופעה שמתרשחת כאשר יש מספיק ביקושים במערכת שגורמים להעלאות שכר, והפעילות הריאלית במשק מספיק חזקה בשביל שהחברות יוכלו לגלגל את העלאות השכר באמצעות העלאות מחירים, הלאה על הצרכן הסופי. "בעולם הנוכחי יש עודף ייצור עצום, אבטלה שהולכת וגוברת בקצבים מפחידים וייצוא מסין במחירים נמוכים, ולכן "אני לא רואה חשש מוצדק מאינפלציה. צריך לחשוש דווקא מהתופעה ההפוכה שהיא דפלציה".

טיומקין הוסיף כי "בספטמבר שנה שעברה, נגיד בנק ישראל עדיין ניהל מלחמה באינפלציה, וטרישה, נגיד הבנק המרכזי האירופאי התבטא ביולי שעבר שהמשבר הוא אפיזודה חולפת - אין ספק שהמשבר האמיתי עדיין נמצא מלפנינו, וישנם עדיין מספר מיתוסים שצריך לשבור בהתייחס למשבר ולפתרונות של היציאה ממנו".

טיומקין מתייחס גם לתחושה ששיעורי האבטלה בארצות הברית נמוכים יחסית למשבר של שנות השלושים, שעמדה אז סביב 25%, ובארצות הברית האבטלה היום מתקרבת לשיעור של 9%. "אין טעות גדולה יותר מזו" אומר טיומקין. המתודולוגיה בה חישבו אז את האבטלה היתה שונה, והיום דרך חישוב האבטלה לא דומה בכלל, ולכן אין מה להשוות בין השנים. " לכן, אם היו מחשבים את האבטלה היום בצורה שחושבה אז במשבר שנות השלושים, היו רואים שהיא מגיעה לשיעורים שקרובים ל-18%. 

"הריבית בעולם אינה נמוכה" סבור טיומקין והוסיף כי רק הריבית של הבנקים המרכזיים היא נמוכה, הריביות האחרות הקשורות לפעילויות המשקיות בעולם עדיין גבוהות.

לגבי סין,טיומקין חושב שבהנחה שארצות הברית ואירופה אכן תמשכנה להיות במיתון, ההשפעה על סין תהיה בעייתית מאוד, ועלולה להביא לאי שקט חברתי. "זה יכול להיראות משעשע או עצוב לחשוב שסין היתה צריכה להיות זו שתציל את העולם מהמשבר הפיננסי".

תגיות