אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד השחיתות: 82% מהציבור סבורים כי מערכות המגזר הציבורי הן המושחתות ביותר צילום: shutterstock

מדד השחיתות: 82% מהציבור סבורים כי מערכות המגזר הציבורי הן המושחתות ביותר

התוצאות לגבי רשויות המקרקעין חמורות במיוחד: למעלה מ-50% מהנשאלים ענו כי בעיית תשלום השוחד לרשויות המקרקעין מהווה בעיה חמורה. 40% מהציבור רואה את המפלגות הפוליטיות כמושחתות ביותר

03.06.2009, 11:00 | מארק שון
82% מהציבור בישראל רואה במפלגות הפוליטיות, בכנסת ובפקידי השירות הציבורי כמערכות המושחתות ביותר בישראל. כך עולה מברומטר השחיתות העולמי לשנת 2009 שמפרסמת היום (ד') עמותת שקיפות בינלאומית – ישראל (שבי"ל), הסניף הישראלי של הארגון  Transparency International.

מתוצאות הסקר, שנערך בישראל בקרב 500 איש במהלך חודש פברואר האחרון, עולה עוד כי 40% מהציבור רואה במפלגות הפוליטיות כמושחתות ביותר, עם ציון של 4.3 (מתוך 5, כאשר 5 מציין שחיתות רבה), 23% מהציבור חושב שהכנסת היא המושחתת ביותר, עם ציון 4 ואילו 19% רואים דווקא בפקידי השירות הציבורי כמושחתים ביותר, עם ציון 3.6.

התוצאות לגבי רשויות המקרקעין הן חמורות במיוחד, כאשר למעלה מ-50% מהנשאלים ענו כי בעיית תשלום השוחד לרשויות המקרקעין מהווה בעיה חמורה או חמורה מאוד, ובנוסף, כ-64% מהנשאלים השיבו כי השחיתות הפוליטית בענייני מקרקעין הינה בעיה חמורה עד חמורה מאוד.

פרופ' יוסף גרוס, יו"ר עמותת שבי"ל, מזהיר מפני מדרון חלקלק בכל הנוגע לתפיסת השחיתות במגזר הציבורי ואומר כי "העובדה כי הציבור תופס לא רק את המפלגות הפוליטיות והכנסת כמושחתות, אלא גם את פקידי הציבור והמגזר העסקי, חייבת להדליק אצל כולנו נורה אדומה. אם הציבור יראה בגזירות הכלכליות המוטלות עליו, ככאלה הנובעות משיקולים לא-אתיים, עלול הדבר לגרום לא רק לחוסר יציבות פוליטית, אלא גם לחוסר יציבות כלכלית".

חשוב להדגיש כי עמותת שבי"ל לא ביצעה סקרים דומים בין השנים 2007-2008, אך תוצאות השנים 2004-2006 לגבי היחס לסקטורים השונים דומה לאלו של השנה ללא שינויים מרחיקי לכת. גליה שגיא, מנכ"לית עמותת שבי"ל, מדגישה גם כי "בהשוואה למדדי הברומטרים בשנים קודמות, ניתן לראות כי נשמרת המגמה לראות במגזר הציבורי כמושפע ביותר על-ידי שחיתות, ולפיכך אסור לטעות ולשייך את תוצאות השנה לממשלה מסוימת או לתקופת הבחירות".

מה שעולה בבירור מנתוני סקרים דומים בשנים האחרונות, הוא שישראל נמצאת בנסיגה ביחס למדינות מתוקנות. לפי ממצאי מדד השחיתות העולמי, שהתפרסמו בחודש ספטמבר האחרון, ישראל נמצאת בנסיגה לאחר שדורגה במקום ה-33 מתוך 180 מדינות ברחבי העולם. מדובר על ירידה לעומת 2007, אז דורגה ישראל במקום ה-30.

מהשוואה לנתונים בעולם כולו עולה, כי המגזר הציבורי בישראל נתפס באופן חיובי דווקא: מניתוח כללי של תוצאות הברומטר בעולם עולה, כי 68% מהמשיבים מאמינים כי המפלגות הפוליטיות הן המושחתות ביותר, לעומת 40% בלבד בישראל, 63% בעולם מאמינים כי פקידי השירות הציבורי דווקא המושחתים ביותר ואילו 60% סוברים כי הפרלמנט הוא המושחת ביותר. למרות תוצאות הסקר ניתן לומר כי דווקא בישראל התייחסות האוכלוסיה כלפי המגזר הציבורי הוא סלחני.

אחד הגילויים המפתיעים מעט הוא כי 1% מהאוכלוסיה דיווח שהוא או מי מבני משפחתו היו מעורבים במתן שוחד ב-12 החודשים האחרונים, ההפתעה היא כמובן לא בנתון עצמו אלא בעצם הגילוי על ידי מי שהיה מעורב במתן שוחד.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
תביעה יצוגית ענקית נגד משרד האוצר רישוי סוכנים ויועצים
בחינות לרישוי יועצים פנסיונים מוגשת תביעה יצוגית ענקית נגד משרד האוצר רישוי סוכנים משרד האוצר בשיתוף וביד אחת פוגעים במכוון בבעלי רישיונות פנסיונים מדור הביניים ועושים כל מאמץ לא לאפשר מתן רישיונות פנסיונים כתוצאה מהבחינה של הרשות לניירות ערך במקצועית א' תביעה יצוגית בדרךו וכל העוצמה והכח של כל הנפגעים גם בפרנסתם וגם בזמן וכסף שהושקע על מנת לעבור את הבחינה המחורבנת הזו. ולכל מי שרוצה להצטרף והוא מדור הביניים ישנו משרד קטן ונעים בת"א שמטפל בהיקף גדול מאוד הוא כבר הגיש תביעה לבג"ץ בעיניין המפקחים הייתי מפנה אתכם אבל בפורם זה כנראה שזה לא ממש אפשרי בהצלחה בתביעת הענק לכל מי שנרשם!!!! מושחתים נמאסתם
ענת  |  03.06.09
לכל התגובות