אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום הרבעון הראשון בענף הביטוח: מנורה מבטחים בראש

סיכום הרבעון הראשון בענף הביטוח: מנורה מבטחים בראש

חברות הביטוח נהנו מהראלי בשווקים והציגו ברבעון הראשון תוצאות נאות שטשטשו אצל חלקן את הביצועים החלשים בעסקי הביטוח. מנורה, הקטנה מבין החמש, השיגה את הביצועים הטובים ביותר ביחס לגודלה

03.06.2009, 07:10 | רחלי בינדמן

הבעלים והמנהלים של חברות הביטוח הגדולות במשק חוגגים. אחרי מבול הביקורות שהוטח בהם לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של שנת 2008, בעקבות הפסדים תלת־ספרתיים שהציגו הן לעמיתיהן והן בתיק הנוסטרו שלהן, את הרבעון הראשון של 2009 הן מסכמות עם תוצאות שיא, הודות לראלי בשווקים.

כלל: הרווח הגבוה ביותר

חברת הביטוח כלל, שהציגה את התוצאות הגרועות ביותר בשנת 2008 בגלל הקשר ההדוק של כל תחומי הפעילות שלה לשוקי ההון, רושמת הרבעון, מאותה סיבה בדיוק, את הרווח המצרפי (כולל שינוי בקרנות הון) הגבוה ביותר מבין החברות. ה־IFRS שינה את כללי המשחק בדו"חות הכספיים, ואפשר לחברות הביטוח מרווח תמרון בין דו"ח השינויים בהון העצמי לדו"ח הרווח וההפסד. חברות ביטוח מסוימות, דוגמת הראל, נקטו בשנת 2008 גישה מחמירה: את ירידת השווי של ניירות הערך שהחזיקו העבירו לדו"ח הרווח והפסד, אם היא נמשכה תקופה ארוכה ובאחוזים ניכרים. אחרים, דוגמת כלל ומנורה מבטחים, העדיפו לא לרשום את ירידת הערך בדו"ח הרווח וההפסד, מתוך אמונה שהעליות יחזרו לשוק. ואמנם השוק טס למעלה, לפחות לעת עתה, וקרן ההון של חברות הביטוח האופטימיות תפחה בהתאם. למעשה, ההון העצמי גדל במידה כזו, שכל חברות הביטוח מסיימות את הרבעון הראשון עם עודפי הון מכובדים על דרישות ההון המינימליות שמכתיב המפקח על הביטוח. כך יוצא, שהנושא שהיה שיחת היום בסוף 2008 - איזו חברת ביטוח תידרש לסיוע מבעליה בהזרמות הון כדי לשרוד את הרבעון - יצא מן האופנה כששוק ההון חזר לשגשג.

ביטוח חיים: הראל מובילה

בחברת הראל, שהציגה את הרווח המצרפי הנמוך ביותר, טוענים כי גם ברבעון הנוכחי ננקטה מדיניות שמרנית ביחס לסיווג השינוי בשווי ההוגן של ניירות הערך שהחזיקה, לנוכח האי־ודאות שעדיין מאפיינת את השווקים, ולפיכך הציגה החברה רווח מצרפי נמוך לעומת החברות האחרות. מגדל, חברת הביטוח הגדולה בישראל, מתברגת במקום השני והמכובד בשורת הרווח הכולל, לאחר שגם את שנת 2008 היא סיימה במקום השני, אחרי הראל.

חברת הביטוח מנורה מבטחים הצליחה להשיג הרבעון את הרווח הגבוה ביותר בתחום החיסכון ארוך הטווח, וזאת בעיקר הודות לקרן הפנסיה מבטחים החדשה, קרן הפנסיה הגדולה בישראל, שרשמה רווח של כ־30 מיליון שקל ברבעון, וכן כתוצאה מזינוק של 128 מיליון שקל ברווח מביטוח חיים לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

העלייה המרשימה ברווח מתיק ביטוח החיים של מנורה, שהתיק שלה הוא הקטן ביותר מבין החברות הגדולות, נבעה מגידול של 92 מיליון שקל בהכנסות מהשקעות של נכסי הנוסטרו ושל נכסים המוחזקים בתיק המשתתף ברווחים, אשר עומדים כנגד התחייבויות צמודות מדד.

הראל, שמחזיקה בתיק השלישי בגודלו בביטוח חיים, רשמה את הרווח הגבוה ביותר בענף פעילות זה: 100 מיליון שקל. הסיבה המרכזית לרווח הנאה היא גידול במרווח הפיננסי של הראל ביחס לפוליסות הביטוח שאינן תלויות תשואה. מדובר בעיקר על פוליסות הביטוח שהונפקו עד 1990, שמספקות למבוטחיהן תשואה מובטחת, כך שכל תשואה עודפת שמשיגה חברת הביטוח מכספי המבוטחים נזקפת לזכותה. המרווח של הראל היה גבוה משל החברות המתחרות כתוצאה ממהלך אסטרטגי שנקטה החברה, שבמסגרתו מכרה חלק ניכר מהאג"ח המיועדות שמנפיקה ממשלת ישראל עבור פוליסות אלה והשקיעה את תמורת המכירה בשוק ההון, בעוד שחברות הביטוח האחרות העדיפו שלא לקחת את הסיכון הזה, ונותרו עם אג"ח מיועדות בהיקפים גבוהים. בעוד שב־2008 מהלך זה היה בעוכריה של הראל, הרי שברבעון הראשון, לנוכח העלייה החדה בשווקים, היא גוזרת את הקופון.

לזכותה של הפניקס ייאמר, כי אף על פי שמדובר בחברה שמחזיקה בתיק ביטוח החיים הרביעי בגודלו, היא רשמה רווח נאה של 79 מיליון שקל בגינו, הן הודות לרווחי ההשקעה והן בשל ירידה בעמלות ששילמה לסוכנים.

מגדל: התיק גדול והרווח קטן

מגדל, עם תיק ביטוח החיים הגדול בענף, רושמת את הרווח הנמוך ביותר במגזר זה: 41.4 מיליון שקל. הסיבה המרכזית לכך היא שהרווחיות בביטוחי החיים נובעת לא רק מרווחי ההשקעה אלא גם מדמי הניהול בפוליסות המשתתפות ברווחים, המהווים 15% מהתשואה הריאלית שמשיג התיק. כיוון שלמגדל תיק הביטוח הגדול ביותר, תשואת החסר שהשיגה בשנת 2008, בדומה ליתר החברות, אשר טרם הוחזרה במלואה ברבעון הראשון של 2009, יצרה לה את הבור הגדול ביותר של דמי ניהול שלא תוכל לגבות, בהיקף של 670 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון. כמו כן, מגדל נקטה בשנת 2008 מדיניות שמרנית ביחס להשקעותיה, תוך שהיא נמנעה מהשקעה באג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים.

תיק גדול כמו של מגדל קשה לנתב בקלות מנכס השקעה אחד לאחר, ולכן, למרות ההזדמנות שסיפקו השווקים לנוכח צניחת מחירי המניות והאג"ח, היא נהנתה מכך פחות מהמתחרות, והשיגה ברבעון המדווח את התשואה הנמוכה ביותר בביטוחי המנהלים ביחס למתחרותיה.

חברות הביטוח הציגו הרבעון גם את הערך הגלום של עסקי ביטוח החיים, הבריאות והפנסיה שלהן לשנת 2008. הערך הגלום מורכב מההון העצמי של החברות בצירוף היוון של הרווחים העתידיים שינבעו להן מהפוליסות שהנפיקו. כתוצאה מהצטמקות ההון העצמי - לנוכח הירידות החדות בשווקים בשנה שעברה - נפגע גם הערך הגלום. מגדל מציגה באופן טבעי, מהיותה מחזיקת תיק ביטוח החיים הגדול ביותר, גם את הערך הגלום הגבוה מבין החברות. מנורה מבטחים היא חברת הביטוח היחידה המציגה עלייה בערך הגלום, למרות השחיקה בהון העצמי, הודות לערך הגלום של עסקי הפנסיה שלה, שממשיכים לצמוח.

בתום שנת 2008 הקשה החלו להישמע בשוק הביטוח קולות שלפיהם על חברות הביטוח לחזור לפעילות הליבה ולייצר רווחים מעסקי הביטוח במובן הפשוט ביותר: לגבות מהמבוטחים יותר פרמיות ממה שמשולם להם בגין תביעות, תוצר ישיר של בחירה סלקטיבית של לקוחות ותמחור נכון של הסיכון. כעת, כשענן רווחי ההשקעות שוב מנסה להסתיר את התוצאות החיתומיות, מעניין לראות שיש חברות שמצליחות להרוויח מעסקי הליבה, בעוד שהאחרות שוחקות מחירים לנוכח התחרות הגואה.

מנורה מבטחים והפניקס: רווחים כתוצאה מחיתום

חברת מנורה זוכה לבכורה גם בקטגוריה של הביטוח הכללי, עם רווח של 103.6 מיליון שקל (לפני מס). גם אם ננטרל את רווחי ההשקעה של מנורה בביטוח הכללי, נגלה כי היא עדיין מייצרת רווח של 33.3 מיליון שקל מפעילות הליבה. הפניקס הציגה הפסדי השקעה בתחום הביטוח הכללי לנוכח הגנה מטבעית שביצעה, כך שהרווחים שהציגה הם תוצר ישיר של חיתום מוצלח. חברת כלל, לעומת זאת, שמחזיקה בנתח הגדול ביותר בביטוח הכללי, מציגה הפסד חיתומי בתחום ביטוח הרכב והרכוש. ענפי ביטוח הרכוש האחרים הסבו לה רווח גם בנטרול רווחי ההשקעה.

כלל, בהנהגת שי טלמון, נוקטת מדיניות של העלאת מחירים הדרגתית, כדי להשיג שיפור ברווחיות החיתומית שלה. חברת הביטוח מגדל, החברה השלישית בגודלה בתחום הביטוח הכללי, שואפת, בהנהגתו של יונל כהן, לגדול בתחום זה, אך ייתכן שהתחרות הפרועה בתחום זה פוגעת ברווחיות החיתומית שלה בביטוחי הרכב והרכוש.

בשורה התחתונה, אף שהן מתהדרות בתואר "חברות ביטוח", הרבעון הראשון של 2009 הוכיח לנו שוב, ובגדול, ולמרות הניסיונות של החברות הגדולות להציג שיפור חיתומי, שהן תלויות דרמטית בשוק ההון. כך כנראה יכריעו המגמות בשווקים גם את גורלו של הרבעון הבא.

תגיות