אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך נכשל המאבק בפשיעה המאורגנת צילום: עמית שאבי

כך נכשל המאבק בפשיעה המאורגנת

כל עוד נותנים עדיפות למאבק ב"שחיתות הציבורית", גם כשמדובר בעניינים פעוטים, אין סיכוי אמיתי למאבק האפור בארגוני הפשע המאורגן

04.06.2009, 07:50 | דניאל פרידמן

המאבק בארגוני הפשיעה ובפשע המאורגן נחל עד עתה כישלון. אמנם, אחדים ממנהיגי הארגונים ואנשיהם נתונים במאסר, אך הארגונים ממשיכים להתנהל, לגלגל עשרות ואולי מאות מיליוני שקלים בשנה. עוצמתם לא ירדה ואיומיהם, כולל איומים על שופטים, רק גברו. ברשימה זו אפרט אחדים מהגורמים שהביאו למצב הנוכחי, שאחד מהם הוא סדר העדיפויות ששרר במשך שנים במערכת אכיפת החוק.

בראיון לעיתון "הארץ" מלפני כשנתיים כתב פרופ' יצחק זמיר, מי שהיה היועץ המשפטי לממשלה: "גנבי הרכב וסוגיהם מהווים סכנה הרבה יותר קטנה לחברה מאשר עברייני הצווארון הלבן (...) מדינה לא מתמוטטת בגלל עברייני רכב, שודדים קטנים. מדינות מתמוטטות בגלל עובדי ציבור ואישי ציבור מושחתים. לכן, אם יש כוחות מוגבלים למשטרה ולפרקליטות, צריך להתעסק יותר באנשים האלה".

עוצמה וכסף

אבל ההתייחסות לעבריינות פלילית דוגמת שוד, גניבת רכב ואפילו סחר בסמים כתופעה שאיננה בראש סדר העדיפויות נעשית בלי להבחין בכך שחלק גדול מעבירות אלה מבוצע על ידי ארגוני פשיעה ואף ארגוני טרור, הצוברים עוצמה וכספים, ובסופו של דבר עלולים להוות סכנה ממשית למדינה כולה, תופעה שאנו עדים לה כיום בכמה מדינות. לכך מצטרף הלהט של מאבק במה שזמיר מכנה "שחיתות ציבורית", בלי שניכרת הבחנה בין נושאים בעלי חשיבות משנית לבין ענייני שחיתות ממש.

אחד משיאיו של להט זה באו לידי ביטוי בהכשלת מינויו של יעקב גנות לתפקיד מפכ"ל המשטרה לפני כשנתיים. הצעת המינוי עלתה כאשר גנות היה מפקד שירות בתי הסוהר, וזכה להצלחה יוצאת דופן בתפקידו. אלא שהסתבר כי גנות הועמד לדין באמצע שנות התשעים בשורה של אישומים, בהם שוחד והפרת אמונים. גנות אמנם זוכה מאישומים אלה בבית המשפט המחוזי, והזיכוי אושר ברוב דעות בבית המשפט העליון, אולם השופט אליעזר גולדברג, שאליו הצטרף השופט זמיר, מתח ביקורת על התנהגותו של גנות, אף שהדגיש שאין במעשיו משום עבירה פלילית. כעשור אחר כך נרתם זמיר, שהיה כאמור אחד השופטים בתיק, למאבק במינוי המוצע, תוך התבטאויות חריפות ביותר בתקשורת וביניהן: "בשבילי מינוי גנות הוא ביטוי לזלזול של המנהיגות המדינית בערכיות של החברה, בטוהר המידות שלה ובערכי השוויון והסולידריות".

פגיעה בערכיות?

 

זמיר איננו מוצא דופי בהתבטאות של שופט שדן בתיק על האדם שזוכה בדין. לדעתו, שופט בית משפט עליון בדימוס חופשי להביע את דעתו ואף לעשות זאת "במטרה לשכנע או להשפיע על ההליכים" (בבג"ץ). בעיניי, לא ניתן להשלים עם גישה זו, וכאשר ההתבטאות נוגעת באופן אישי לאדם שעניינו התברר בפני אותו שופט, הרי היא בלתי נסבלת לחלוטין. אין זה עניינו של שופט לרדוף את אלה שנידונו בפניו, ועוד יותר מעשר שנים לאחר פסק הדין. זמיר אוהב את הביטוי האנגלי It's not done"", ואכן למיטב ידיעתי כדבר הזה מעולם לא היה אצלנו ואני מסופק אם ניתן למצוא דוגמאות לכך במדינות שזמיר חותר להידמות אליהן.

מכאן לנושא הערכיות. גנות מילא בהצלחה עצומה תפקיד רגיש ביותר של מפקד השב"ס. הוא גם זכה בציון לשבח בשל פעולה שבה נפצע ואיבד אחת מעיניו כאשר ניסה לחלץ את מפקד יחידת אגוז ואת נהגו שנהרגו בגבול לבנון. אחרי שהחלים, שב לשירות מבצעי ונקלע לאירוע שבו נכנס תושב דרוזי לשדה מוקשים ורגליו נקטעו. גנות נכנס בעצמו לשדה המוקשים כדי לחלצו ועל כך קיבל את אות המופת. האומנם יש במינויו של מי שגילה מידה כזאת של הקרבה עצמית למען הזולת משום פגיעה בערכיות ובערכי הסולידריות? כל שאומר הוא שלהערכתי היה מצב הביטחון האישי בישראל טוב כיום יותר, והמאבק בארגוני הפשיעה היה נמצא במקום אחר, אילו התמנה גנות לתפקיד מפכ"ל המשטרה.

צריך יחידה נפרדת

אבל בכך לא תמו הבעיות. המשטרה אכן קיבלה בשלב מסוים החלטה להיאבק בפשיעה המאורגנת. אולם במקום להקים יחידה נפרדת לטיפול בנושא, הוטל על אותה יחידה לעסוק הן בנושא זה והן בשחיתות ציבורית. השאלה היא כיצד יחולק כוח האדם והמאמץ היחידתי, כאשר קציני היחידה יעמדו בפני בחירה בין חקירה רועשת ומתוקשרת של איש ציבור, ולו בעניין פעוט שבסופו קרוב לוודאי שהתיק ייסגר, לבין מאבק קשה ואפור בפשע המאורגן.

תקלה נוספת מקורה בכישלון המתמשך לשלב את רשות המסים במאבק בפשיעה המאורגנת. שילוב כזה חיוני, שכן ארגוני הפשע מהווים מערכות כלכליות ענקיות שההוצאות החודשיות של כל אחת מהן מסתכמות במאות אלפי שקלים. לפיכך נדרשת התמודדות עם בסיסם הכלכלי, עם מקורותיהם הכספיים ועם ההון שנצבר. אולם רשות המסים אינה משתפת פעולה. הפרקליטות והמשטרה מתוסכלות וזועמות, אך מגלות שהן חסרות אונים. מלבד הקשיים הרגילים בהפעלת המנגנון הממשלתי, קשיים שלמערכת המשפט יש חלק לא מבוטל בהם, ישנה הפעם בעיה מיוחדת. לפני כשנתיים וחצי, בינואר 2007, התפוצצה ברעש עצום מה שתואר כפרשת שחיתות ברשות המסים. נמסר ש־25 חשודים, בהם ראש הרשות וקודמו בתפקיד, נחקרים בפרשת שחיתות חמורה. כתב אישום לא הוגש עד היום, אולם ממלאי תפקידים רבים עדיין מושעים. ניסיון למנות רואה חשבון חיצוני לתפקיד ראש רשות המסים נכשל, לאחר שהיועץ המשפטי הודיע שיש חקירה הקשורה למועמד שנבחר לתפקיד.

אין קושי להבין באיזה מצב נמצאת רשות המסים, אחד הגופים החיוניים והמרכזיים במדינה. האם זו רשות שתוכל כיום לקחת על עצמה גם את המאבק המסובך והמסוכן בארגוני הפשיעה? הקשיים במאבק בפשיעה המאורגנת הם חלק מהתמונה המפותלת ומהסחבת במערכת אכיפת החוק.

הכותב היה שר המשפטים, 2009-2007

תגיות

45 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
האמנם הבאת את יעקב גנות כדוגמת הלוחם ! בשחיתות ? האם אינך יודע וגם קורא ?
בפרשת המשפט של יעקב גנות שהתגלגל לפיתחו של 'העליון' אתה מזלזל ! בדברי השופט בדימום זמיר אתה מקל ראש. כשר משפטים לשעבר, קרא, כמדומני זאת הייתה השופטת אגמון שכתבה ביקורת נוקבת על הוועדה הבינמישרדית לעניינים'כביכול' הומניטריים שבראשה עומד יעקב גנות ביקורת קשה מאד על ההיתנהלות האנטי הומניטרית ! את תקופת משטרת ההגירה ברזומה של גנות אתה מעלים, בדוק וקרא, בהרבה מאד פירסומים על היתנהלות קשה ביותר כאשר יעקב גנות בראשה. קרא באתרים המסקרים וכן בכלי התקשורת לסוגיהן על פרשות קשות בהתנהלותו של גנות. יעקב גנות האיש שהצהיר שאינו קורא חוות דעת משפטיות, זה בעל התפקיד שהתרפס בפני עליזה אולמרט בהכניסו לארץ לפי נטיית לבה של גב' אולמרט אלפי מהגרי עבודה וידוע לכל רובם לא 'פליטים' !הכניסם בלי בדיקה רצינית וכך היתרפס גם לקבלני העבדים שקבלו עוד אלפי זרים תמורת שכר אפס. זה ראש הרשות המסכל אפשרויות נוספות להעסקת והסבת מובטלים ישראלים לענפי משק. על מה כתבת ? אגב, לחלק ממה שהוזכר לעיל גם אתה אחראי בהיותך שר המשפטים. האם לא תעלה גם האפשרות ההפוכה במקום המוביל מלחמה בשחיתות קיימת האפשרות שהוא או הגורמים הפשפיעים עליו והמנווטים אותו יהיו המובילים בכיוון ההפוך. פליאה בעיני כיצד כתבת בחוסר ידיעה חוסר אחריות ציבורית הגובלת בהפקרות.
אל שר המשפטים לשעבר. , תל אביב.  |  06.06.09
לכל התגובות