אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבוכה בארה"ב: מסמך רגיש על אתרי הגרעין דלף לרשת צילום: אי פי אי

מבוכה בארה"ב: מסמך רגיש על אתרי הגרעין דלף לרשת

סוכנות ההדפסה הפדרלית העלתה בטעות לאתר האינטרנט שלה מסמך מסווג שבו היתה רשימת האתרים הגרעיניים בארצות הברית – ובתוך זמן קצר הופץ המסמך ברחבי הרשת

04.06.2009, 15:26 | יוסי גורביץ
משרד ההדפסה הממשלתי של ארה"ב העלה בטעות לאתר הבית שלו את הדו"ח השנתי של ארה"ב לוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA). הדו"ח מכיל את פירוטם של כל המתקנים הגרעיניים האמריקאיים. זמן קצר לאחר התקלה, הבחין בכך הבלוג של "חדשות הסודיות" של פדרציית המדענים האמריקאים – ומיהר להוריד עותק מהמסמך ולהציב אותו בבלוג.

המסמך הגיע לידי משרד ההדפסה הממשלתי משום שהממשל רצה להדפיס עותקים שלו ולחלק אותם לחברי הקונגרס – הוא לא היה מיועד לפרסום כלל. בהתאם להנחיות ה-IAEA, כל אחד מעמודי המסמך סווג כ"חשאי ביותר – אמצעי בטיחות – רגיש". זמן קצר לאחר מכן גילה משרד ההדפסה הממשלתי את הטעות, ומיהר להסיר את המסמך מאתרו הפומבי.

אלא שבינתיים הצליחו רבים להוריד את העותק שפרסמה פדרציית המדענים האמריקאית, והוא עשה את דרכו במהירות לאתר וויקיליקס (Wikileaks), ההערכות כי ניתן להשיג חלק ניכר מהמידע שבמסמך ממקורות ציבוריים פתוחים. אתר Ars Technica ציין כי הפרשה מעידה על האופן שבו הפכה מניעת הפצתם של מסמכים בעידן הרשת לכמעט בלתי אפשרית, מהרגע שבו התרחשה הדליפה הראשונה.

בחודש מרץ חשף בלוג אמריקאי כי בדו"ח רשמי ובלתי מסווג של צבא ארה"ב, צוינה ישראל לראשונה כמעצמה גרעינית. עד אז הקפיד הממשל האמריקאי על מדיניות העמימות, שלפיה לכאורה איננו יודע שלישראל יש נשק גרעיני. הסיבה לכך היא העובדה שישראל איננה חתומה על הסכם אי ההפצה של נשק גרעיני, והחוק האמריקאי אוסר על הענקת סיוע חוץ למדינות גרעיניות שלא חתמו על ההסכם.

גם למוסדות בישראל יש רקע ברשלנות שהובילה לחשיפת מידע מסווג ולהפצתו ברשת. בתחילת העשור נפרצה תוכנה ממשלתית המכונה "רישומון", תוכנת מחשב המשמשת את משרדי הממשלה ומכילה את כל פרטיהם האישיים של תושבי מדינת ישראל, ממספר הזהות דרך הכתובת המעודכנת במשרד הפנים וכלה בשם ההורים. לאחר שנפרצה, נצרבה התוכנה על גבי תקליטורים, ומאוחר יותר אף הועלתה לרשת.

תגיות