אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנודות מט"ח: הסיבוב השני של בנק ישראל על הדולר?

תנודות מט"ח: הסיבוב השני של בנק ישראל על הדולר?

השמועות התחלפו: לא רק שבנק ישראל לא יפסיק את ההתערבות במט"ח - הוא יגביר אותה

08.06.2009, 08:37 | משה וסרמן

חוכמה עממית, החביבה על משקיעים בשוק ההון, אומרת: "קנה בשמועה ומכור בידיעה". נזכרתי בה השבוע לנוכח גל השמועות (ששודרגו בינתיים ל"הערכות"), כי בנק ישראל צפוי להגביר את התערבותו בשוק המט"ח בעקבות היחלשותו של הדולר.

 

גל זה, להזכירכם, מחליף את גל השמועות הקודם, אשר עסק בהפסקת התערבותו הנוכחית של הבנק - רכישתם של 100 מיליון דולר ביום - שמועה שהוכחשה מכל וכל על־ידי הגורמים הרשמיים. בין גלי השמועות לא השתנה בינתיים דבר. אך העיסוק בצעד הבא של הבנק המרכזי מסרב לדעוך, ולא בכדי.

 

הדולר איבד לא מעט מערכו במהלך שלושת החודשים האחרונים, וקבע שערי שפל שנתיים מול רוב המטבעות העיקריים בשוק. הסיבות לכך נעוצות בשילוב בין האופטימיות שמגלים השווקים הפיננסיים, אשר הורידה מתיאבון המשקיעים לעסקאות בעלות מרכיב הגנתי גבוה, למשל הדולר, לבין הפסימיות הנובעת מכך שהגירעון האמריקאי צפוי להמשיך לעלות עד 100% מהתמ"ג האמריקאי עד סוף שנת 2010.

שבירת רמת התמיכה המשמעותית של הדולר סביב 3.9 שקלים היא חדשות רעות ליצוא הישראלי, ומכת מחץ לכלכלה בתקופה של מיתון. בשל כך, לא סביר שהנגיד יישאר אדיש, אם סיטואציה כזו אכן תתממש. עם זאת, השפעת צעד כזה מוגבלת לטווח הקצר, והיא בעיקר פסיכולוגית, במקרה שמגמת ההיחלשות העולמית של הדולר תימשך. במילים אחרות, האקטיביזם של בנקים מרכזיים כוחו יפה רק כדי להוכיח שיש מבוגר אחראי בשטח. השנה האחרונה לימדה אותנו כי התערבות כזו מותירה רושם שולי על כוחות השוק.

ללכת עם הבנק

אם כך הוא הדבר, מאין נובע העיסוק הבלתי פוסק במדיניות הבנק? בחינת התנהגותו של בנק ישראל בעבר מלמדת שרכישת הדולרים החלה כאשר הדולר היה בשפל, ברמות של 3.4 שקלים לדולר. בחודשיים הראשונים לאחר הצעד החריג הזה המשיכה המגמה העולמית ללחוץ את ערכו של השטר הירוק כלפי מטה, לשפל היסטורי של 3.2 שקלים. מאותה נקודה ביצע הדולר בתוך כמה חודשים תיקון משמעותי כלפי מעלה, ולמעשה, גם אם לא היתה זו המטרה המוצהרת, הצליחו בבנק לתפוס את מגמת ההתחזקות העולמית, ולעשות על הדרך תשואה יפה על ההון.

לאור כל זאת, נשאלת השאלה: האם לפנינו סיטואציה דומה?

מבחינת המגמה העולמית, נכון לעכשיו הדולר חלש. עם זאת, רבים הקולות הממתינים להתפכחות השווקים מהאשליה שהיציאה מהמיתון העולמי תהיה מהירה כמו שהיתה הכניסה אליו. כמו כן, לא מן הנמנע כי הסיכון העתידי לכלכלת ארה"ב מהגירעון העצום גבוה הרבה יותר מהסיכון הנובע מתוצאות המשבר הכלכלי. בהינתן הקורלציה ההפוכה בין התנהגות השווקים לתנודות בדולר, התגשמות הנבואות השחורות פירושן כוחות מחודשים לערכו של המטבע.

עבור סוחרי מט"ח מהזן בעל הלב החזק ועצבי הברזל תקופה תנודתית כפי שיודע בימים אלו הדולר היא הזדמנות לעשיית רווחים, כמובן תוך לקיחת סיכון גדול. חוכמה עממית, כבר אמרנו?

הכותב הוא מנכ"ל איזי פורקס

תגיות