אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניה השבועית: "מצבה של סולתם לא ישפיע על איי.טי.אל" צילום: אסף שילה ישראל סאן

המניה השבועית: "מצבה של סולתם לא ישפיע על איי.טי.אל"

אלי ונציה, מנכ"ל איי.טי.אל, אומר כי קיימת הפרדה מוחלטת בינם לבין סולתם, החברה־האם שנקלעה לקשיים, ומבטיח שתשלום האג"ח הקרוב ייפרע במלואו

09.06.2009, 07:26 | נעמה סיקולר

לפני שלושה שבועות קיבלה חברת איי.טי.אל (ITL), שבשליטת סולתם מערכות (שמקבוצת מיקאל), הזמנה חוזרת לאספקת אמצעי ראיית לילה לכוחות היבשה של מדינה כלשהי במערב אירופה.

ההזמנה, בהיקף של 21.5 מיליון שקל, נחשבת למשמעותית עבור איי.טי.אל בעיקר בשל העובדה כי מדובר בשיתוף פעולה עם צבא נאט"ו, שנחשב בתעשייה הביטחונית "קשה לפיצוח". ביום שלאחר ההודעה זינקה מניית החברה ב־15%.

אולם, אל החדשות החיובית הללו הצטרפו לאחרונה גם חדשות פחות טובות, שלפיהן מצבה הכספי של בעלת השליטה מיקנעם - סולתם מערכות - הולך ומחמיר, וזאת לאחר ביטול של כמה עסקאות ענק בקזחסטן ובמדינות נוספות, דבר שיאלץ אותה, ככל הנראה, לפטר 150 מבין 400 עובדיה.

בימים אלה, כפי שנחשף ב"כלכליסט", אף מקיימת בעלת השליטה בסולתם, קבוצת מיקאל שבבעלות רוני גילת ורוני נפתלי, משא ומתן עם אלביט מערכות על מכירת סולתם.

קשר הדוק לחברה־האם

לאורך השנים התקיימו בין החברה־הבת איי.טי.אל, העוסקת בייצור מערכות אלקטרו־אופטיות, ובין בעלת השליטה, סולתם מערכות, יחסי גומלין שהקלו את פעילותה השוטפת של איי.טי.אל. הקשר בא לידי ביטוי בעיקר בשנים שבהן החברה לא רשמה רווחיות. למשל, את שנת 2008 סיימה איי.טי.אל עם הפסד של כ־5 מיליון דולר.

דוגמה לקשר ההדוק בין החברה־האם לחברה־הבת אפשר למצוא בשורה של קשרים עסקיים שהיו בעבר ביניהן. לדוגמה, במרץ האחרון קיבלה איי.טי.אל מסולתם קו אשראי של עד מיליון דולר, ובין השתיים קיים הסכם מסגרת עקרוני לחמש שנים, שלפיו תעמיד לה סולתם, מפעם לפעם, הלוואות. דוגמה נוספת אירעה לפני שלושה שבועות, לאחר שהשתיים סיכמו כי איי.טי.אל תספק לסולתם כוונות לנשק, וזו תמכור אותן בחו"ל. כמו כן, בשבוע שעבר סוכם בין החברות כי סולתם תעניק לאיי.טי.אל ערבות לקבלת מוצרים מלקוח זר.

בפועל, דווקא בגלל הקשר ההדוק בין החברות, הקשיים שאליהם נקלעה בעלת השליטה עשויים להיות בעייתיים במיוחד עבור איי.טי.אל.

בסוף יולי אמורה איי.טי.אל לשלם כ־12.3 מיליון שקל (קרן וריבית) למחזיקי החוב, בשעה שבקופתה קיימים 2 מיליון דולר בלבד.

לדברי מנכ"ל איי.טי.אל אלי ונציה, ההפרדה בין שתי החברות מוחלטת, ולמרות כל המתרחש, איי.טי.אל תעמוד בתשלומים במלואם. "אנחנו לא צופים בעיה בתשלומי האג"ח הקרוב", אומר ונציה. "הנושא יוסדר בזמן באמצעות המזומנים שיש לנו בקופתה של החברה־הבת האמריקאית שלנו".

ואיך בכל זאת מצבה של החברה־האם סולתם משפיע עליכם?

"קיימת היום הפרדה בין סולתם לאיי.טי.אל. סולתם אכן נקלעה לקשיים במסגרת העסקה שלה בקזחסטן, אבל זה לא אמור להשפיע עלינו מהותית. נכון שקווי אשראי שקיבלנו מסולתם בעבר יכולים להצטמצם היום, אבל אנחנו צופים שבכל מקרה נזדקק פחות לקווי האשראי האלה השנה. המטרה שלנו, שלהערכתי לא רחוקה ממימוש, היא שהתזרים השוטף מעסקאות יאפשר לנו להתנהל ביומיום".

ונציה מסביר שלאיי.טי.אל היו בשנת 2008 הוצאות גדולות בעקבות הקמת חברה בארה"ב וכן בעקבות תפעול מערכות חדשות. השנה מתחילה ההשקעה לתת פרי בעסקאות חדשות, דוגמת העסקה מהשבוע שעבר.

"צבאות נאט"ו, ארה"ב, הודו וישראל הם השווקים העיקריים של החברה היום", אומר ונציה ומסביר כי תוכניות העבודה של החברה לשנה הנוכחית שמות דגש על הגדלת המכירות והרווח.

"אנחנו צריכים לבלוע את הרכישה הלא פשוטה שעשינו אשתקד בארה"ב, ולכן הכיוון הוא לא ביצוע רכישות גדולות, אלא עסקאות גדולות. אנחנו בודקים כרגע את כל הפעילות שלנו, ותחום שיתברר כלא רווחי יעבור האטה או מכירה (כפי שלאחרונה מכרה החברה את אחזקותיה בחברת־הבת שנקלעה לקשיים תמורת 20 אלף דולר. נ"ס). אנו מתמקדים היום בשיווק ומכירה, ופחות במו"פ ארוך טווח. ההתמקדות היא בביצועים המיידיים, אפילו עצרנו תוכניות מחקר ופיתוח שהיו אמורות להניב מוצרים סופיים ב־2012–2013".

חשיפה לשוק בארה"ב

איי.טי.אל עוסקת בפיתוח וייצור מערכות אלקטרו־אופטיות בתחום היבשתי. הפעילות שלה מתבצעת באמצעות שתי חטיבות: האחת מייצרת מערכות בתחום ראיית הלילה לחייל הבודד, והשנייה מייצרת מערכות שליטה ובקרה בתחום היבשה.

נוסף על מרכז הפיתוח בפתח תקווה, החברה מחזיקה בחברות־בנות נוספות בהודו ומהשנה שעברה גם חברה בארה"ב, וכן את החברה־הבת לייזר דיטקט העוסקת בפיתוח וייצור מכשירים לגילוי וזיהוי חומרים מרחוק על ידי לייזר.

"האתגר המשמעותי שלנו הוא השוק בארה"ב", מסביר ונציה, לשעבר בכיר באלביט מערכות. "היתה לנו חשיפה יחסית קטנה למדינה, אבל לאחר הרכישה של חברה שם, ארה"ב נהפכת ליעד משמעותי עבור המוצרים שלנו. בעתיד, שליש מהמכירות של החברה אמורות להתבצע שם".

אתם לא מודאגים מתקציב הביטחון האמריקאי, או משינוי המדיניות של הנשיא אובמה?

"התקציב האמריקאי של שנת 2010 סגור, כך שאין לנו מה להיות מודאגים. מעבר לזה, אנחנו פועלים בתחום של מערכות לחייל הבודד - תחום שאיננו קשור לפלטפורמות הגדולות ולעצירת הפרויקטים שמתכנן אובמה. לעובדה שאנחנו עובדים בווליום נמוך יותר מהתעשיות הביטחוניות הגדולות בישראל (תע"א, רפא"ל ואלביט מערכות) - היקף העסקאות המסורתי שלנו הוא 5–15 מיליון דולר - יש גם יתרון. בכל מקרה, גם אם יהיו קיצוצים, שוק חלקי החילוף של השבחות ושל מערכות בודדות - השוק שאליו אנחנו מכוונים - ימשיך להתקיים.

"כמו כן, הבנו שיש יתרון משמעותי בחיבור עם חברות גדולות מאיתנו בעולם ובישראל כאשר אנחנו מתפקדים כקבלני משנה. באמצעות חברות אלה ניתן לזכות בחוזים רבים. אנחנו מתכוונים לשים דגש על נושא שיתופי הפעולה, אם בחו"ל ואם בארץ, וזאת באמצעות תעשייה אווירית ורפא"ל. מי יודע, אולי יגיע היום שגם אלביט מערכות תשתף איתנו פעולה", מסכם ונציה בחיוך.

תגיות