אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיף: IFRS בעסקים קטנים - גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה צילום: אוראל כהן

שיף: IFRS בעסקים קטנים - גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה

ויכוח התגלע בכנס רואי החשבון באילת בשאלת החלת כללי התקינה החדשים גם על עסקים קטנים ובינוניים. הילמן: אסור לפצל את מקצוע ראיית החשבון למבקרי חברות גדולות ומבקרי חברות קטנות

08.06.2009, 18:54 | הדר קנה

שאלת החלת שיטת הדיווח החשבונאית החדשה (IFRS) על עסקים קטנים ובינוניים עמדה במרכזו של המושב הרביעי בכנס רואי החשבון באילת היום ועוררה מחלוקת בין הדוברים, שחלקם הצהירו כי מוקדם מדי להחילה על העסקים הקטנים - אם בכלל.

הרקע למחלוקת הוא העובדה ששיטת ה־IFRS מיושמת בישראל מתחילת 2008 רק על חברות ציבוריות גדולות, ורואי חשבון רבים טוענים כי לא רק שהכללים אינם ברורים דיים, אלא שלימוד התקינה ויישומה גוררים עלויות כבדות, שיקשו על חברות קטנות רבות. לדבריהם, בעיקר בתקופת משבר זו כלל לא בטוח שהחברות הללו יוכלו לעמוד בהוצאה הנוספת.

רו"ח אלכס הילמן רו"ח אלכס הילמן רו"ח אלכס הילמן

נשיא לשכת רואי החשבון היוצא ראובן שיף קרא בפאנל שלא לאמץ בצורה גורפת ונחפזת את ה־IFRS לעסקים קטנים ובינוניים, שכן נושאים כגון הערכות שווי, אקטואריה ושווי הוגן של מכשירים פיננסיים עלולים להיות גזירה שאין הציבור הזה יכול לעמוד בה. "אסור שהפוליטיקאים ייכנסו לתקינה החשבונאית, כפי שקורה בכמה ממדינות אירופה וכפי שיש מגמה בארה"ב", אמר שיף. "יש לשמור על כך מכל משמר, ואסור שבדו"חות כספיים יהיו שיקולים פוליטיים".

"ביקורת היא ביקורת"

לעומתו הביע אלכס הילמן, נשיא הלשכה לשעבר ונציג ישראל בוועדת המשרדים הקטנים והבינוניים של איפ"ק (הפדרציה הבינלאומית של רואי החשבון), התנגדות נחרצת לאפשרות שמקצוע ראיית החשבון יתפצל לשניים - מבקרי חברות גדולות ומבקרי חברות קטנות. "ביקורת היא ביקורת", ציטט הילמן את הקו המנחה של איפ"ק, אם כי הוסיף שיש לטפל בבעיות המעשיות שמעורר יישום ה־IFRS בחברות הקטנות והבינוניות.

רו"ח ארנון רצקובסקי סקר את הצעת תקן החשבונאות של איפ"ק לעסקים קטנים ובינוניים והביא דוגמאות שבהן, לדעתו, יישום התקן מיותר ומכביד. לדבריו, יש להוציא חברות מיקרו מכלל התקן או לפחות להעניק להן הקלות נוספות, ולפטור עסקים קטנים ובינוניים מהצורך להעסיק מה שהוא כינה "צבא של מומחים, מעריכי שווי, אקטוארים ודומיהם".

סגן נשיא הלשכה ויו"ר הוועדה לתקני ביקורת, יזהר קנה, אמר כי לדעתו לא יהיה מנוס משינוי גישת ה"ביקורת היא ביקורת", והציע ליצור במקום זאת "כלי שהוא פחות ביקורת ויותר סקירה", ולקבוע שההבחנה בין החברות שיישמו כל סט של תקנים תהיה על פי האינטרס הציבורי - חברות שיש לציבור עניין בהן יחויבו בביקורת מלאה, והאחרות בסקירה בלבד.

מנכ"ל איפ"ק איאן בול, שבא לאילת במיוחד כדי להשתתף בכנס, הדגיש כי גישת "ביקורת היא ביקורת" אין משמעה שיישום הביקורת בפועל זהה בכל המקרים. לדבריו, אף כי השיטה צריכה להיות זהה, הביקורת צריכה להביא בחשבון את הישות המבוקרת, ומכאן שיש הבדל בין זו הנעשית בחברה גדולה לבין זו הנעשית בחברה קטנה. הוא הדגיש כי לפי סקר איפ"ק, הטיפול החשבונאי בעסקים קטנים ובינוניים הוא הנושא המטריד ביותר כיום את רואי החשבון בעולם.

תגיות