אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון כלכליסט: האיש שחילץ את הענקית הגרמנית מהמשבר: זו השנה הכי טובה של סימנס צילום: בלומברג

ראיון כלכליסט: האיש שחילץ את הענקית הגרמנית מהמשבר: זו השנה הכי טובה של סימנס

פיטר לושר, המנכ"ל הראשון ב־160 שנות קיומה של חברת ההנדסה הגדולה בעולם שהוצנח אליה מבחוץ, מודה: "גם אני בודק את המניה כמה פעמים ביום". ויש גם זווית ישראלית

10.06.2009, 07:02 | ענת ציפקין

קשה למצוא מנכ"ל באחד מתאגידי הענק העולמיים שנכנס לתפקידו בתזמון כל כך בעייתי כמו פיטר לושר, מנכ"ל סימנס, חברת ההנדסה הגדולה בעולם המעסיקה 430 אלף עובדים ב־190 מדינות ברחבי הגלובוס. לושר מונה לתפקיד המנכ"ל ביולי 2007, מינוי שהתקבל בהפתעה בעולם העסקים, כחצי שנה לאחר שהתפוצצה פרשת השוחד חובקת העולם של סימנס (ראו מסגרת) וכמה חודשים לפני פרוץ משבר הסאב־פריים העולמי.

למעשה, לושר הוא מנכ"ל סימנס הראשון ב־160 שנות קיומה של החברה שהוצנח אליה מבחוץ כשהמטרה העיקרית - לטהר ולנקות את החברה ולערוך בה סדר. הוא מצא חברה במצב מורלי נמוך. תאגיד שלא ירד מהכותרות, ולא בדיוק בנסיבות הכי מחמיאות. בצעד אמיץ הוא החליף כמחצית ממאה נושאי המשרות הבכירים בחברה והקצה כמיליארד יורו לצורך סגירת פרשת השוחד. שנה לאחר שנכנס לנעלי המנכ"ל הקודם קלאוס קליינפלד, שהחליט שלא להאריך את החוזה שלו בסימנס והתפטר, הגיעה סימנס בדצמבר 2008 להסכם פשרה עם רשויות החוק בגרמניה ובארצות הברית, במסגרתו שילמה סימנס כ־1.3 מיליארד דולר והפרשה נסגרה, בכל הנוגע לארה"ב וגרמניה לפחות.

לושר היה נשיא חטיבת הבריאות של חברת התרופות האמריקאית מרק (Merck) לפני מינויו לתפקיד הנוכחי. "הגעתי לסימנס באמצע 2007, מיד אחרי שיו"ר מועצת המנהלים גרהרד כרום הציע לי לכהן כמנכ"ל", נזכר לושר ומתאר את מערכת היחסים הפתוחה בין שני נושאי המשרות הבכירות בתאגיד. "יש בינינו דיאלוג פתוח ואינטנסיבי. אין נושא שלא ניתן לדבר עליו או מגבלות אחרות. מערכת היחסים שלנו עד כדי כך פתוחה שמספיקה לשנינו רק לחיצת יד כדי לסכם דברים", אומר לושר. "הגעתי לסימנס בהליך מהיר. ב־18 במאי הודעתי במרק שאני מתפטר, ויומיים לאחר מכן הגעתי למינכן. הכל זז מאוד מהר. אני לא מתחרט לרגע על המעבר", אומר לושר.

החברה הגדולה בעולם

סימנס, המעסיקה הגדולה ביותר בגרמניה, הוקמה באוקטובר 1847 על ידי הממציא הגרמני ורנר פון סימנס, שפיתח מחט למכשיר הטלגרף, כך שהמידע יתקבל כאותיות ולא כקוד מורס. לאורך השנים התפתחה סימנס עד למעמדה הנוכחי - החברה הגדולה בעולם להנדסה שבה פועלות שש חטיבות עסקיות עיקריות (תקשורת, אוטומציה, אנרגיה, תחבורה, רפואה ותאורה). סימנס מייצרת רכבות, תחנות כוח, ציוד ומכשור רפואי וטלקומוניקציה.

"בקיץ שעבר קבענו את התחזיות שלנו לשנת 2009, ומאז הסביבה העסקית נראית שונה לחלוטין. עם זאת, חשוב לציין שהביצועים שלנו בחצי השנה האחרונה היו טובים הרבה יותר מהביצועים שהציגו המתחרים שלנו, כי נלחמנו חזק מאוד על כל דולר שהרווחנו. מבחינה תפעולית, שנת 2008 היתה השנה הטובה ביותר של סימנס מאז ומעולם".

בקיץ שעבר העריכה סימנס כי הרווח שלה ב־2009 יסתכם בכ־8 מיליארד יורו. בעקבות דו"חות הרבעון הראשון של השנה עדכנה החברה את התחזית כלפי מטה והעמידה אותה על רווח שנתי של כ־6.6 מיליארד יורו. למרות העדכון, עדיין מדובר בתחזית לרווח נקי גדול יותר מהרווח הנקי שהציגה החברה ב־2008, ואשר עמד על 5.7 מילארד יורו.

מדו"חות החברה ניתן ללמוד כי חלה ירידה בהיקפי ההזמנות מאירופה ומארה"ב, אך במקביל כמות ההזמנות מאוסטרליה ומדרום־מזרח אסיה זינקה. נכון לסוף הרבעון הראשון, עומד צבר ההזמנות הפתוחות של סימנס על כ־87 מיליארד יורו, כאשר 23 מיליארד יורו מתוכם צפויים להירשם כמכירות בשנה הקרובה. סך ההכנסות של סימנס ברבעון החולף עלה ב־4.8%, ל־18.95 מיליארד יורו. לושר סבור שהסנטימנט העסקי בתאגידי הענק באירופה מראה שאין עדויות להתאוששות בטווח הקרוב. "הכלכלה הגלובלית חווה את אחת התקופות הגרועות ביותר בעשרות השנים האחרונות. הסביבה המאקרו־כלכלית והסביבה הפיננסית בעולם מראות שייקח הרבה זמן עד להתאוששות ריאלית מהמשבר.

"עם זאת", סבור לושר, "גם כשאנחנו שרויים בתוך המשבר הנוכחי, אפשר לומר דבר אחד בוודאות: העסקים יחזרו לעצמם. תוכניות התמריצים של ממשלות העולם יתרמו להתאוששות הכלכלית. אין לי ספק בכך". לושר מוסיף שגם סימנס אינה חסינה מפני פגעי המשבר: "ברור שהמשבר השפיע על חטיבות מסוימות של סימנס הרבה יותר מאשר על חטיבות אחרות. חטיבת האוטומציה לתעשייה ספגה מכה קשה מאוד. כך גם חטיבת ההנדסה הרפואית שסובלת ממהלכים לקיצוץ הוצאות שנקטו חברות הפרמצבטיקה הגדולות בארה"ב".

בהנהגתו של לושר החלה סימנס בתוכנית קיצוצים אגרסיבית הכוללת קונסולידציה של רכישת חומרי גלם, הורדת מספר הספקים עמם עובדת החברה ב־20% והורדה דרסטית בעלויות ההנהלה והמכירות. סך הקיצוצים אמור לעמוד על 1.2 מיליארד יורו עד שנת 2010. תוכנית קיצוץ הנכסים של לושר הזניקה את רווחי סימנס לרבעון שהסתיים במרץ האחרון. הרווח התפעולי של כלל החטיבות של סימנס זינק ב־43% ל־1.84 מיליארד יורו ברבעון, ואילו הרווח נקי הכפיל את עצמו לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל־962 מיליון יורו.

"המזומן הוא המלך בתקופה הנוכחית. הרבעון השני הסתיים, ולנו יש במאזן 11.2 מיליארד יורו נזילים במיידית. לכן, כל אופציה שתבחר סימנס פתוחה בפנינו, אך אנחנו מעדיפים להתמקד בעיקר בצמיחה אורגנית", הוא אומר. עם זאת, אסור לשכוח: סך ההתחייבויות של סימנס לטווח הקצר עומד על 40 מיליארד יורו. ההתחייבויות לטווח הארוך עומדות על 32 מיליארד יורו ואילו סך ההון העצמי של החברה עומד על 26 מיליארד יורו.

אנחנו חזקים מאוד

יש לסימנס אסטרטגיה מובהקת של מיזוגים ורכישות, בנוסף לצמיחה אורגנית?

"מאז 2004 השקענו כ־20 מיליארד דולר ברכישות של חברות כדי להיות המובילים בשווקים בעלי פוטנציאל צמיחה. במקביל, מכרנו חטיבות של החברה בשווי מצרפי של 12 מיליארד דולר. החטיבות שמכרנו הן אלו שהראו שיעורי צמיחה נמוכים או אלו שלא הצליחו להישאר מובילות לאורך זמן בשוק שבו הן פועלות. יש לנו תוכנית פעולה מפורטת ומדויקת להקצאות ההון שלנו. במצבים כמו במשבר הנוכחי אנחנו מזהים הרבה מאוד הזדמנויות בגלל שווי השוק הנמוך של הרבה מאוד חברות.

"סקטור שנמצא בעדיפות ראשונה אצלנו בתחום הרכישות הוא תחום האנרגיה הסולרית, וכבר התחלנו לפעול שם. במצב הנוכחי של השווקים אנחנו מביסים את המתחרים שלנו כמעט בכל תחום, ובמקביל ממשיכים לצבור יותר נתח שוק. בעתות משבר חברות חזקות נעשות חזקות יותר. ואנחנו חזקים מאוד. כעת אנחנו במצב מצוין כי אנחנו מרוויחים מהעובדה שהתחלנו לפעול עוד הרבה לפני שהמשבר התחיל. למשל, כבר כמה שנים אנחנו נמצאים בתהליך ארוך של קיצוץ הוצאות הנהלה וכלליות".

לושר טוען שחזה את הסערה הכלכלית העולמית בזמן והחליט לפעול באופן נמרץ כדי למזער את השפעותיו של המשבר העולמי על סימנס. "הורדנו את בסיס ההוצאות הקבועות שלנו לכל הפרויקטים של החברה", הוא אומר. "התחלנו לקצץ עוד הרבה לפני שהמשבר הכלכלי התחיל. בשנה שעברה התווינו תוכנית שמטרתה קיצוץ הוצאות הנהלה ומכירות. במובן הזה הקדמנו את המתחרים שלנו, ולכן אנחנו מנצלים את היתרון הזה להגדלת הפוזיציה שלנו בשוק".

חברה ידידותית לסביבה

"אנחנו מציעים פתרונות תשתית לסקטורי התעשייה, האנרגיה והפרמצבטיקה" אומר לושר, "ומייחסים חשיבות עליונה לפעילות ידידותית לסביבה. יותר מרבע מההכנסות שלנו ב־2008, שהסתכמו בכ־77 מיליארד יורו, נבעו ממוצרים ירוקים. אנחנו רוצים להיות ירוקים יותר. יש לנו דריסת רגל חזקה מאוד בטכנולוגיות ירוקות, שעזרה לנו לייצב את הביזנס בתחום הזה".

לדברי לושר, ממשלות העולם משקיעות כ־430 מיליארד דולר בטכנולוגיות ירוקות. "אנחנו ניקח פרוסה מהעוגה הזו. אנחנו הענק המוביל בעולם בתחום התשתיות הירוקות ונמשיך לפתח את הפוזיציה שלנו בשוק".

לדברי לושר, היחידות העסקיות של סימנס שמייצרות לה את הרווחים הגבוהים ביותר בתקופה הנוכחית הן חטיבת האנרגיה והפרמצבטיקה ש"מתנהלות באופן משביע רצון במשבר הנוכחי", כדבריו. "הביקוש לטווח הארוך לפתרונות בתחום האנרגיה והרפואה ימשיך לעלות בעולם כולו. גם טכנולוגיות שעוזרות להגן על הנזקים הסביבתיים בעולם ייהנו מעדנה", הוא מסביר ומדגיש את היתרון היחסי של סימנס על מתחרותיה.

צמיחה לטווח ארוך

"המטרה העיקרית שלנו היא להחדיר מוצרים לשוק במהירות האפשרית, תוך שמירה על איכות המוצר ומחיר תחרותי", אומר לושר. לדבריו, בחודשים האחרונים סימנס פועלת לשינוי כל שרשרת האספקה של החברה כדי שתוכל בטווח הארוך לרכוש מוצרים ושירותים במחירים הטובים ביותר. "מהלך זה ישפיע לחיוב על הספקים, על הלקוחות ועל בעלי המניות של החברה", הוא אומר. "אני בודק את המניה כמה פעמים ביום, רק כדי לקבל תחושה. אבל החשיבות האמיתית היא לא התנודתיות היומית אלא המגמה הברורה של צמיחה לטווח הארוך בחברה".

מהו הערך המוסף של סימנס לבעלי המניות שלה?

"הסיפור שלנו הוא צמיחה מתמשכת לאורך זמן, וזה הערך המוסף של סימנס לבעלי המניות שלה. נקטנו בשנים האחרונות כל פעולה אפשרית כדי להתאים את הביזנס שלנו למגמות שזיהינו מבעוד מועד בשווקים המתעוררים. פעולות אלו מגדירות את העתיד שלנו. בעיות של שינויי אקלים בעולם דורשות שנמשיך לפתח פתרונות יעילים לתחום האנרגיה, כולל שנאים ומוליכים, ולפיכך אנחנו המובילים בעולם בתחום זה, ונמשיך לספק את הדרישות של העולם בתחום. השקעה במניה של סימנס היא השקעה מוצלחת לאורך זמן. הבסיס להצלחה שלנו הוא המשכיות, ושינוי. גם חדשנות חשובה לא פחות. המטרה שלנו היא לייצר ערך לאורך זמן לבעלי העניין בחברה. זה יוצר מצוינות".

ואכן, מבדיקת "כלכליסט" עולה כי השקעה במניית סימנס לאורך 10 שנים הניבה תשואה שלילית של 32%, כאשר שתי מתחרותיה של סימנס (ג'נרל אלקטריק האמריקאית ו־ABB השוויצרית) מניבות תשואה שלילית אף יותר של 61% ו־33% בהתאמה. אולם, בחמש השנים האחרונות השיאה מניית סימנס תשואה שלילית של 9%, זאת לעומת תשואה חיובית של 147% שהניבה מניית ABB ותשואה שלילית של 57% של מניית ג'נרל אלקטריק.

האני מאמין של לושר

"אני מעריך מנהלים אותנטיים, ישרים ואחראיים, שמסוגלים לעמוד בסטנדרטים שהם עצמם מציבים לעובדים שלהם ומסוגלים לייצר השראה לעובדים הכפופים להם", אומר לושר. "כך אני רוצה שהמנהלים הכפופים לי בסימנס יעריכו אותי. אלו העקרונות שאני מאמין בהם". לדבריו, גם הוא אינו חף מטעויות וכבר קיבל לא פעם החלטות לא מוצלחות: "חשוב לזהות את זה כמה שיותר מהר. אם לא מחליטים, לא מתקדמים. אני מאמין נלהב באחריות ברורה ובהחלטות ברורות. אם מתברר שההחלטה שהתקבלה היתה שגויה או לא מתאימה, השיטה היא לא להיצמד אליה אלא לפעול כמה שיותר מהר כדי לתקן אותה ולא לאבד זמן יקר".

איך נראה יום עבודה של מנכ"ל חברה שמעסיקה מאות אלפי עובדים?

"אי אפשר לתאר 'יום נורמלי' כי אין יומיים שדומים זה לזה. כ־70% מהזמן אני נמצא בנסיעות, אז כדי לנצל טוב את מרבית הזמן שלי במשרד, אני משתדל להיצמד לסדר יום קבוע פחות או יותר: בבוקר אני נפגש בעיקר עם לקוחות של סימנס. בצהריים אני עורך פגישות עם מנהלים צעירים בחברה, שאותם סימנתי כבעלי פוטנציאל לקידום, ואז אני עובר על חומר עסקי וממשיך לפגישות נוספות בשטח, עם העובדים. בסוף היום, אנהל שיחות עם ההנהלה הבכירה. אין לי הרבה זמן פנוי, אבל אם היו לי עוד כמה שעות ביום, הייתי מנסה לחלק אותן בין הלקוחות של סימנס לבין המשפחה שלי, כמובן".

מה המסקנות האישיות שלך מהמשבר הכלכלי הנוכחי?

"מה שהציל אותנו במשבר הנוכחי הוא שתמיד נקטנו מדיניות פיננסית מאוד שמרנית ועכשיו אנחנו נהנים מזה", אומר לושר. "אין לנו צורך יוצא דופן במיחזור הלוואות ואשראי. המסקנה הבולטת שהגעתי אליה בעקבות המשבר היא שלא משתלם לנהל עסקים עם ראייה קצרת טווח. עם זאת, אני יכול לחשוב על ארבע מסקנות נוספות. אחת, כמנכ"ל אתה חייב להכיר ולהבין מלמעלה עד למטה את הביזנס שלו. שתיים, היצמד ליתרונות היחסיים שלך, ותעשה רק את מה שאתה יודע הכי טוב לעשות. שלוש, הערך נכון סיכונים. ארבע, פעל בהחלטיות, ללא הססנות. בכל מקרה, תנאי מקדים להצלחה מתמשכת הוא

אמינות ויושר".

תגיות