אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר המכביה ה-18 צמא לחסויות: "לא היתה צמיחה, היתה נסיגה משמעותית" צילום: גלעד קוולרצ'יק

יו"ר המכביה ה-18 צמא לחסויות: "לא היתה צמיחה, היתה נסיגה משמעותית"

איתמר הרמן ייחל לצמיחה של 20% בחסויות ולמכביה הכלכלית ביותר בכל הזמנים, אבל כיום הוא מודה שיסתפק ב"הכנסה מחסויות בשווי של שני שלישים מהמכביה הקודמת". זה לא אותו עולם, מסבירים הספונסרים

10.06.2009, 10:01 | אוריאל דסקל

500 דולר. זה הסכום שהיתה אמורה לשלם המשלחת האמריקאית למכביה ה־18 תמורת הזכות לחנות סמוך למתקני הספורט שבהם יתקיימו המשחקים. זה לא סכום גדול לבני המשפחה, לספונסרים ולתורמים שמגיעים לעודד את הספורטאים היהודים המייצגים את ארצות הברית, אבל בעידן הנוכחי כל הוצאה שנתפסת כפינוק מוגדרת מיד כמיותרת. "שילכו 20 דקות ברגל", אמרו האמריקאים למארגני המכביה, שתהו אם המשלחת מוכנה לשלם את הסכום הלא גבוה הזה עבור חניה.

"הגישה עכשיו היא שצריכים להדק את החגורה", אומר איתמר הרמן, יו"ר הוועדה המארגנת של המכביה ה־18, שטקס הפתיחה שלה יתקיים ב־13 ביולי באצטדיון רמת גן. "אנשים שהיו שווים 2 מיליארד דולר, שווים עכשיו מיליארד דולר. לא שאין להם כסף לתרום - הוצאה מוכרת - אבל זו שאלה של אווירה שכרגע לא טובה".

7,000 ספורטאים

הרמן וראשי המכביה מקווים שהביקור הקרוב של אותם מיליארדרים בישראל, במסגרת חימום לבבות, ימיס גם את המחסומים שעל הארנקים, ויעזור להם לממן את המכביה ה־18 וגם את המכביה ה־19. "אנחנו מתחילים את ההכנות למכביה הבאה ברגע סיום המכביה הנוכחית", אומר היו"ר, שמכנה את המכביה "אחד מאירועי הספורט הגדולים בעולם". לדבריו, משתתפים בה 5,000 ספורטאים מהעולם ועוד 2,000 מישראל. "זה אירוע מאוד מורכב, וצריך להתייחס אליו ברצינות. אם לוקחים אותו ברצינות הוא יהיה רציני, כמו שאם לוקחים ברצינות אליפות בית ספר אז זה אירוע רציני - גם אם אף שחקן בה לא יגיע ל־NBA".

הרמן, פעיל במכבי העולמית שנים רבות ושותף לניהול אירועי המכביה מאז 1985, הוא היו"ר של האירוע שהתקציב העולמי שלו מגיע ל־150 מיליון שקל. זו ירידה ניכרת לעומת המכביה הקודמת, שתקציבה היה כ־190 מיליון שקל.

טקס המכביה ה-17. "המטרה שהכל יעבור בשלום", צילום: טל שחר טקס המכביה ה-17. "המטרה שהכל יעבור בשלום" | צילום: טל שחר טקס המכביה ה-17. "המטרה שהכל יעבור בשלום", צילום: טל שחר

התקציב מחולק כך: כ־45% ממנו הוא ההוצאות של נבחרות המכביה בעולם - ההוצאות של הקבוצות, הנהלת המשלחות וכו'. שאר ההוצאות הן של הצד הישראלי. ההכנסות נובעות מתשלומי ההשתתפות שעלו ל־2,900 דולר בתוספת 30 דולר ביטוח רפואי. התשלום מכסה חבילה של דיור, מזון, הסעות וכו' ל־14 לילות בישראל. 30% מהתקציב ה"ישראלי" מגיע מממשלת ישראל, כ־10% מחסויות ותרומות (וזה כאמור לא סגור עדיין), 5% מגופים כגון הטוטו־וינר, הוועד האולימפי הבינלאומי והסוכנות היהודית, וכ-5% ממכירת כרטיסים, בעיקר לטקס הפתיחה. השאר מגיע מאיגודים והתאחדויות.

למרות הגופים הרבים שמממנים את המכביה, הרמן וראשי הארגון עומדים בפני תקציב קטן ב־10 מיליון שקל לעומת התכנונים שלהם לפני המשבר.

"התקציב היה אמור להיות 85 מיליון שקל", אומר הרמן. "נכון להיום הוא 75 מיליון שקל. יש קיצוץ ניכר בפעילויות, לא עשינו דברים שרצינו לעשות, כמו להשקיע כסף גדול במתקנים ולהשאיר את מה שנקרא 'המורשת של המכביה' בכמה ענפי ספורט. הקיצוץ המשמעותי ביותר היה בהיקף הסובסידיות שלא יכולנו לתת לנבחרות שונות".

מיליוני שקלים קוצצו מדמי הסיוע שאמורים היו להגיע למשלחות מצוקה. אבל משלחות המצוקה אינן מגיעות מכל מיני איים באוקיינוס השקט, שבהם מתגוררים שניים וחצי יהודים. במכביה הזאת גם נבחרות ממדינות כמו אוסטרליה ואיטליה היו צריכות סיוע כדי לארגן את הספורטאים ולהביאם לארץ הקודש. מובן שגם ארצות מזרח אירופה, שנפגעו קשות במשבר הנוכחי, היו זקוקות לסיוע כספי. "נעבור את 2 מיליון הדולר בכספי סיוע", אומר הרמן.

ראשי המכביה ישקיעו במתקנים בעזרת כספי הטוטו־וינר. בין השאר, יוחלף מסלול האתלטיקה בהדר יוסף בהשקעה של כ־4 מיליון שקלים. מחצית מהסכום תגיע מהקרן של הטוטו־וינר והמחצית השנייה מעיריית תל אביב. הקרן תסייע לכמה איגודים ושיקום מתקנים.

אבל הסכומים היו אמורים להיות גבוהים יותר. זה לא קרה גם משום שספונסרים, שבמכביה הקודמת נתנו 150 אלף דולר, מבטיחים השנה 50 אלף דולר לכל היותר, ומסבירים "שזו התקופה" ו"זה לא אותו עולם".

"בנינו על צמיחה של 20% בחסויות", אומר הרמן. "בנינו על המכביה הכלכלית ביותר בכל הזמנים, אבל אנחנו נרגיש טוב אם נגיע להכנסה מחסויות בשווי של שני שלישים מהמכביה הקודמת. לא רק שלא היתה צמיחה, היתה נסיגה משמעותית".

עם זאת, המכביה ה־18 תהיה הגדולה ביותר, העממית ביותר (בזכות אירועים הפתוחים לקהל הרחב) והמשודרת ביותר בכל הזמנים. ההכנסות ממכירת זכויות השידור לערוצים בישראל וגם לערוץ יהודי בארצות הברית אמורות להגיע מחלוקת ההכנסות של מכירת חסויות, כך שעדיין לא ברור כמה כסף יגיע.

"שייגמר בטוב"

אבל נראה שהדבר המתסכל ביותר מבחינת הרמן הוא תדמית האירוע - תדמית של אירוע ספורט לא־רלבנטי.

"התדמית של המכביה כאירוע לא רציני נובעת משלוש סיבות", הוא מסביר. "ראשית, אסון המכביה תרם לזה. שנית, תמיד עושים את ההשוואה לצמרת העולמית. ושלישית, יש כאן עירוב מאוד ברור של ספורט עם אירועים חברתיים - טיולים בישראל, מסיבות. אנחנו מנסים לייצר דיאלוג עם התקשורת שתתייחס לזה קצת פחות בציניות, אבל זה קשה. בכל זאת, אנחנו לא עושים את האירוע בשביל התקשורת, אנחנו עושים אותו בשביל מי שנערך והתאמן ועבד קשה כדי להגיע אליו".

הרמן מאחל לעצמו שהכל יתנהל כשורה. בתור אחד ממארגני המכביה המושמצת של 1997 הוא מקפיד על כל הפרטים הקטנים - גם בגלל ועדות והממשלה. "המטרה הראשונה היא לעבור את הכל בשלום. שהכל ייגמר בטוב, כי כולנו זוכרים את ההיסטוריה", הוא אומר. "המטרה השנייה היא שהמכביה הזאת לא תפגע מבחינה כלכלית במכביה הבאה".

עדכון: אגדת הכדורגל, סר בובי צ'רלטון, יהיה אחד האורחים המרכזיים של המכביה ה-18 שתיפתח ב-13 ביולי באצטדיון ר"ג. מכבי בריטניה בשיתוף עם הארגון היהודי UJIA עומדים מאחורי הבאתו של צ'רלטון לישראל. בואו לישראל התאפשר תודות לפעילות של מכבי בריטניה והמועצה הבריטית מפעילת תוכנית Football 4 Peace

תגיות