אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הסמארטפונים הופכים ממותרות למוצר יסוד? צילום: בלומברג

האם הסמארטפונים הופכים ממותרות למוצר יסוד?

מכירות הסמארטפונים צפויות לעלות השנה ב-25%. סוציולוגים מסבירים זאת בצורך בחיבור תמידי: "הנורמה היא שעליך להשיב למייל מיד. אם אינך עושה כן, ההנחה היא שאתה מפוזר מנטלית או מנותק חברתית"

10.06.2009, 13:19 | יוסי גורביץ
אפל הודיעה שלשום (ב') על השקת דגם חדש של הסמארטפון הפופולרי שלה, האייפון; בשבת, השיקה פאלם את הסמארטפון שלה, ה-Pre, שזכה להצלחה; ועד סוף השנה, צפויים לצאת בין עשרה לתריסר סמארטפונים המשתמשים במערכת ההפעלה אנדרויד של גוגל ושותפותיה. הסמארטפונים הם מוצר חם במיוחד – וכעת, קובע הניו יורק טיימס, הם "הופכים ממותרות למוצרי יסוד".

על פי נתוני חברת המחקר גרטנר, מכירות הסמארטפונים צפויות לצמוח בשיעור של 25% במהלך 2009 , למרות הירידה הצפויה במכירות של כלל הסלולריים. מדוע, אם כן, נרשמת עלייה דווקא ברכישתם של המכשירים היקרים יותר, שמחיריהם נעים מ-100 ועד 300 דולר, מבלי להזכיר את עלותה הגבוהה של חבילת הגלישה?

נטען כי הסיבה נעוצה בסוציולוגיה ובפסיכולוגיה דווקא: התפיסה המודרנית היא שעל האדם להיות מחובר ולהיות זמין כל העת במייל. "הנורמה החברתית היא שעליך להשיב למייל בתוך שעות ספורות, אם לא מיד", אומר דייויד אי. מאייר, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת מישיגן. "אם אינך עושה כן, ההנחה היא שאתה מפוזר מנטלית, מנותק חברתית, או לא אוהב את שולח המייל".

כבר לא רק צעצועים: אייפון, Pre ובלקברי, צילום: cc-by-StrebKR, בלומברג כבר לא רק צעצועים: אייפון, Pre ובלקברי | צילום: cc-by-StrebKR, בלומברג כבר לא רק צעצועים: אייפון, Pre ובלקברי, צילום: cc-by-StrebKR, בלומברג

מסיבה זו, דווקא אנשים שמצבם הכלכלי אינו שפיר בוחרים בסמארטפון. הניו יורק טיימס מביא כדוגמא את הלן רוד, שפוטרה לאחרונה מעבודתה ונאלצה להחזיר לחברה את המחשב הנייד שלה. היא בחרה לרכוש אייפון, ונימקה את זה בכך שכעת היא יכולה להשיב מייל מיד, דבר שמסייע לה לדבריה בחיפוש עבודה. היא העריכה כי אם תשיב מיד למעסיק פוטנציאלי, ותציין שהיא עושה זאת מהסלולרי שלה, הדבר ישפר את סיכוייה לקבל את המשרה לעומת מועמדים שישיבו על המייל אחרי כמה שעות.

זה בדיוק המסר שיצרני הסמארטפונים מנסים לשלוח, ומתקבל הרושם שהוא מצליח. כפי שאמר רוכש אחר של סמארטפון, "אני מסתובב עם מיני מחשב בכיס". אבל החיבור הבלתי פוסק כולל גם סכנה להתמכרות: אחד הסמארטפונים הראשונים, בלקברי, זכה לכינוי "קראקברי" בשל האובססיביות שבה בדקו משתמשיו, שוב ושוב, אם קיבלו מייל או מידע חדש. מאייר אמר כי הסמארטפונים מזכירים לו את ה-Skinner Box - הניסוי המפורסם שבו עברו עכברושים התניה, שלפיה יקבלו מזון אם ימשכו בידית.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
האייפון הוא לא "סמארטפון" אלא מחשב אישי לכל דבר ועניין, מחובר כל עת להכל. פנטסטי
הפונקציה הטלפונית שולית לגמרי באייפון. מדובר במחשב אישי שהולך אתך בכיס, ואצלי לפחות הוא החליף 60% ומעלה מהשימושים שהיו לי עד אז במחשב שולחני או נייד. האייפון עושה הכל, בממשק משתמש מדהים, יפהפה ופונקציונלי, כל העולם כותב לו אפליקציות שמחוברות כמובן לאינטרנט אז אפילו בבראוזר אני כמעט לא משתמש! בארה"ב יש לי אייקון לחשבון הבנק שלי (כולל העברות), להזמנת טיסות, כמובן לגוגל מפס עם GPS שמלווה אותי לכל מקום, לניו יורק טיימס, לבלומברג (כל השערים והחדשות מעודכנים מייד בפורמט משובח), לפנדורה, וכו' וכו' וכל זה יחד עם האימייל כמובן (הנפלא), האייפוד שמכיל אצלי יותר מ-10 גיגה מוסיקה, ומחובר לי כמובן גם למערכת באוטו, האייטיונס ממנה אני קונה את התקליטים, יוטיוב בו רואים מצוין במסך שמגלים שהוא גדול מאוד יחסית למרחקו מהעיניים, ברור וחד, אפליקציית קינדל של אמזון דרכה קונים ואיתה קוראים ספרים, אלבומי התמונות מסונכרנים מהמחשב, ועוד אין ספור דברים כמו בחירה והזמנת סרטים בנטפליקס, מידות ומשקלות בכל צורה שהיא, פלס מים (כן!), פנס, מילונים, תרגומים, מדריכי בילויים, לינקדאין, מטרונום, משחקים, דילברט... בקיצור כל דבר שזז בעולם יש לו היום (או תהיה לו בקרוב) אפליקציה באייפון. והכל כאמור יפה, מלוטש, הנדסת אנוש מדהימה... אה, ויש שם גם טלפון ו-SMS. שכחתי.
מי שניסה - לעולם לא יעזבנו  |  11.06.09
7.
הסמארטפונים הם גורם שולי שעושה הרבה רעש
אפל מכרו בשנה האחרונה 40 מיליון מכשירי IPOD מתוך כ-1.5 מיליארד טלפונים רגילים. תוסיפו לכך את העובדה שיש בעולם כמעט 3 מילארד טלפונים - ותראו הסמארטפונים הם גורם שולי יחסית לגודל השוק. (2%- 3% ) רוב המשתמשים גם שיש להם טלפןנים מדור 3, כלל לא משתמשים בפונצקיות החכמות אלא רק לדיבור ו SMS, כמו שיש בטלפון של 300 ש"ח. גם אם התחזית שמכירות הסמארטפונים צפויות לעלות השנה ב-25%, עדין מדובר בשוק שולי למכורים לטכנולוגיה, ולא לכלל הציבור בעולם.
העובדות היבשות  |  11.06.09
6.
בולשיט
כל המדענים .חוקרים.סוציולוגים מלאים בשטויות. אנשים לא קונים את הפלאפונים האלה כדי להיות מחוברים כל הזמן. הם קונים את הפלאפונים האלה בגלל שהם מעדיפים "אולר שווצרי" מאשר "חגורת כלים" גדולה. בסמארטפונים היקרים יש הכל במכשיר אחד (GPS, אינטרנט,מצלמה(וידאו+סטילס),רשמקול,פנס,אימייל, יומן וכמעט שכחתי...טלפון). פשוט מאוד, אנשים מעדיפים ALL IN ONE , ולהוכחה תיראו את כל המדפסות שנימכרות היום...בנוסף זה פשוט "קול"
דרור , אוסטרליה  |  11.06.09
4.
מזה זמן רב הטלפונים הם רק פלטפורמה למספר גדל והולך של אפליקציות שהקטנה שבהם - שיחות
הדור הבא יספק קישוריות טובה בהרבה מזו הקיימת ,מה שיהפוך את מרבית השרותים שמספקות החברות הסלולריות למיותרים לחלוטין ובעקבות כך גם יוזלו השרותים אותן מספקות החברות. כאשר כל אחד יוכל להיות ספק תוכן תשמשנה החברות הסלולריות כ"צינור" בלבד. גם בזק והוט צפויות לעתיד דומה. ראו איזה מאמצים עושות החברות על מנת למנוע מאיתנו את הדגמים המתקדמים המשווקים בכל העולם.
מנחם , דרום  |  10.06.09
לכל התגובות