אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק 19% ממשקיעי ההון סיכון יגדילו את היקף ההשקעה בישראל צילום: תמר מצפי

רק 19% ממשקיעי ההון סיכון יגדילו את היקף ההשקעה בישראל

לעומת 50% שיפנו את השקעותיהם לאסיה, כך על פי סקר פירמת רו"ח דלויט. עוד עולה מהסקר כי רק 6% מבכירי ההון סיכון ישקיעו בחברות חדשות. יגאל בריטמן מדלויט: "הלקח של התנפצות הבועה נלמד: יש להתמקד בהשקעה בחברות בוגרות"

10.06.2009, 12:14 | אסף גלעד

יותר ממחצית מ-700 אנשי ההון סיכון בעולם ובישראל העידו כי בכוונתם לצמצם את היקף ההשקעות שלהם בטווח הנראה לעין בעקבות המשבר. אף על פי שבכירי ההון סיכון יוצאים בהכרזות כי זו התקופה הטובה ביותר להשקיע, רק 13% מהקרנות מתכוונות להגדיל את היקף ההשקעות שלהן. כך עולה מסקר קרנות ההון סיכון לשנת 2009 שערכה במאי פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט (Deloitte) בשיתוף איגודי קרנות ההון סיכון מכל העולם, ובכללם האיגוד האמריקאי והאיגוד הישראלי.

  

על פי הסקר, המשבר הכלכלי גורם גם לשינוי בשלבי ההשקעה. 36% מהשותפים והמנהלים בקרנות הון סיכון בעולם השיבו כי בכוונתם להתמקד בשלבי השקעה מאוחרים יותר ובהשקעה בחברות קיימות, עד שיבשילו להנפקה או לרכישה בתנאי השוק שלאחר המשבר. רק 6% עתידים להפנות משאבים רבים מבעבר להשקעות בחברות שנמצאות בשלבים מוקדמים יותר.

"המשבר עדיין כאן"

רו"ח יגאל בריטמן, שותף-מנהל עולמי של מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת ב-Deloitte, אמר עם פרסום הסקר: "שוקי ההון אמנם מציגים התאוששות מרשימה, אך המשבר
רו"ח יגאל בריטמן, צילום: תמר מצפי רו"ח יגאל בריטמן | צילום: תמר מצפי רו"ח יגאל בריטמן, צילום: תמר מצפי
הריאלי עדיין כאן והוא מתבטא בין היתר בירידות בביקושים ובהקשחת הסביבה העסקית, המשפיעים לרעה על ביצועי חברות הפורטפוליו. לכן, הקרנות בישראל ובעולם מתמקדות בפורטפוליו הקיים. הלקח של התנפצות הבועה נלמד: יש להתמקד בפורטפוליו ובחברות בשלבים מאוחרים, על מנת להבטיח את החזר ההשקעה".

אחת המגמות המעניינות העולות מהסקר היא התגברות הגלובליזציה של הענף. 52% מהמנהלים והשותפים בקרנות הון סיכון מעידים שחלק מהשקעותיהם מבוצעות מחוץ למדינת האם שלהם. מגמה זו צפויה להתחזק בעתיד ולהתבטא בגידול בהשקעות הון סיכון מחוץ לארה"ב בשלוש השנים הקרובות. 50% מהשותפים והמנהלים בקרנות מאמינים שתהיה צמיחה בהשקעות באסיה (ללא הודו), 43% צופים צמיחה בהשקעות בהודו, 36% בדרום אמריקה, 25% באירופה ובאנגליה ורק 19% בישראל ו-17% בצפון אמריקה.

הגלובליזציה של השקעות ההון סיכון עולה בקנה אחד עם התחזית של מנהלי ההון סיכון לגבי הכלכלה הגלובלית לאחר המשבר. 38% מהם מאמינים כי סין תצא נשכרת יותר מהמשבר הנוכחי, לעומת 18% בלבד שבחרו בארה"ב ורק 1% מהמשיבים שבחרו בישראל.

תחום הקלינטק דווקא צפוי לפרוח

נתון מדאיג נוסף נוגע לנכונות של גופים שונים להשקיע בקרנות הון סיכון. מהסקר עולה, כי השותפים והמנהלים בקרנות צופים ירידה בנכונות של משקיעים להפנות משאבים לקרנות הון סיכון בשלוש השנים הקרובות. 88% מהם מעריכים כי בנקים מסחריים יקטינו את השקעותיהם בהון סיכון בשלוש השנים הקרובות, 87% צופים כי בנקים להשקעות יקטינו את השקעותיהם בקרנות ו-65% צופים ירידה בהשקעות מצד חברות הביטוח.

לעומת זאת, המנהלים והשותפים בקרנות צופים גידול בהשקעות הון סיכון מטעם גופים אחרים: 54% צופים עלייה בהשקעות הממשלתיות בהון סיכון, 23% צופים גידול בהשקעות של חברות טכנולוגיה ו-23% מעריכים כי קבוצות השקעה פרטיות יגדילו את השקעותיהן בענף.

למרות התחזית הקודרת לשנה הקרובה, חלק ניכר מבכירי ההון סיכון מאמינים כי היקף הקרנות יגדל: 45% מהמשיבים טענו שהקרן הבאה שתגויס על ידם תהיה גדולה מהנוכחית. רק 19% מאמינים שיגייסו סכום נמוך יותר.

התחומים שצפויים ליהנות מפריחה בהשקעות בשנים הקרובות הוא הקלינטק: 63% מעריכים כי יגדילו את ההשקעות שלהם בקלינטק בשלוש השנים הקרובות. זאת, על רקע פיתוחים טכנולוגיים חדשים, עלייה בביקוש לאנרגיה מתחדשת והצהרת כוונות מצד ממשלות רבות בעולם בדבר השקעת משאבים בתחום, ותחום הציוד הרפואי שיהנה מעלייה של 37% בהשקעות בשלוש השנים הקרובות.

תגיות