אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחלה חדשה

התחלה חדשה

ברק אובמה בביקורו במזרח התיכון העביר את המסר כי "אמריקה תעשה מאמץ להקשיב לכל אחד וללמוד מכולם". הנשיא אובמה מתחיל את השיחות כמתווך כנה ולא רק כידיד ישראל

12.06.2009, 19:12 | ג'ון דפטריוס, CNN
הנשיא ה-44 של ארה"ב נאבק ביותר להבות לוהטות מכל מדינת קליפורניה בתקופת השיא של כיבוי השריפות. מחבילות הצלה לבנקים ויצרניות רכב לאתגרים בחצי האי הקוריאני, רשימת סדרי העדיפויות ארוכה והסבלנות בקרב צבור הבוחרים אינה באר ללא תחתית.

על רקע כל אלה, ברק אובמה ביקר במזרח התיכון בפעם הראשונה מאז שהושבע לנשיאות. הוא התכונן לביקור בחוכמה על ידי כך שהזמין מנהיגים מירדן, ישראל והרשות הפלשתינאית לפני שהגלגלים של אייר פורס 1 התקפלו.

הטון היה רציני אך משתף פעולה. בקהיר אמר הנשיא כי הביא את "הרצון הטוב של העם האמריקאי", בליווי מחווה חמה בערבית. המסר: המזרח התיכון הוא עדיפות לממשל הזה והוא לא ישאר מאחור בתקופתו בבית הלבן – טעות שהנשיאים קלינטון ובוש (43) חזרו עליה – לפני שניגש למשימה הקשה ביותר, הסכם שלום אזורי.

לפני שנה ישבתי בקהל של מפגש הפורום הכלכלי העולמי בשארם א'-שייח' עם עמיתים מהמזרח התיכון שהקשיבו לנאום של ג'ורג' וו. בוש. הנוכחים נשאו עיניהם ביראת כבוד לקישוטים של משלחת הבית הלבן, אבל הם נשענו לאחור בכיסאותיהם אחרי שספגו את רוח הדברים. זה הרגיש כמו שיעור בדמוקרטיה שנפל על אוזניים ערלות בעיצומן של ההפגזות בעיראק וחוסר השקט בשטחים הפלשתינאים.

המיתון הכלכלי בארה"ב רק התחיל לקבל ביטוי כאשר הנשיא בוש ביקר במצרים אבל האזור כבר נהנה מהתרחבות כלכלית. אחרי חמש שנים של רפורמות כלכליות (שארה"ב עודדה עלי לציין), מנהיגי האזור נהנו מגדילה ממוצעת של 6%, מחיר של 100 דולר לחבית נפט ותקציבים חיוביים שהולכים וגדלים. הם לא ציפו לתדריך על רפורמות פוליטיות.

אנחנו עדים לתוצר לוואי לא צפוי של הגישה הזאת. התמיכה בנשיא ה-44 גבוהה, אבל הרף שנקבע הנו נמוך למדי. השילוב הלא שגרתי מציע הזדמנות שתפתיע אנשים לטובה והוא יודע זאת. מר אובמה הציג את התוואי לאנשים במצרים ובאזור: אמריקה תעשה "מאמץ מתמשך להקשיב לכל אחד וללמוד מכולם."

הנשיא אובמה מתחיל את השיחות כמתווך כנה ולא רק כידיד ישראל. הוא וידא את הוספת ערב הסעודית לתוכנית המסע שלו, מה שהדגיש את היחסים בין אמריקה ושתי בנות בריתה הערביות הוותיקות.

הנשיא אובמה הודה בשיחה שאלו הם ימים מוקדמים. אל תצפו לנסים אבל גם אל תצפו לחוסר פעולה. מוקדם בקריירה שלי בוושינגטון, היה נהוג להגיד בקפיטול היל "פוליטיקה ועסקים תלויים זה בזה". עסקים לא יכולים לשגשג ללא התנאים הפוליטיים המתאימים ופוליטיקאים לא יכולים לשרוד ללא תמיכתה של קהילת העסקים.

קהילת העסקים באזור כמהה לדיבידנד של שלום. חזית ערבית מאוחדת בשלום עם ישראל יכולה למקד את תשומת לבה על בנייה מחדש של השטחים הפלשתינאים. כספים הובטחו, אבל הסיכון הפוליטי מנע את חלוקת הכספים. מנהיגים ערבים יוכלו לנתב מחדש את האנרגיות שהשקיעו על ישראל לנושא הכי דוחק של זמנם, יצירה של לפחות 100 מיליון מקומות עבודה בעשר השנים הבאות לדור הבא.

הנשיא אובמה אמר שאל לאזור לחשוש מפני גלובליזציה, "אין ניגוד בין התפתחות ומסורת". הוא ציין את ההתקדמות של מלזיה ודובאי כדוגמאות לכלכלות מוסלמיות מודרניות שאימצו את המאה ה-21.

בזמן שברור כי המפגשים בריאד כללו דיונים מעמיקים על ההתאוששות במחירי הנפט לאחרונה ואספקה ראויה בשלבים הראשונים של ההתאוששות הכלכלית, נשיא ארה"ב מעודד את האזור להביט מעבר לאנרגיה, וציין כי "חינוך וחדשנות יהיו המטבע של העתיד".

כאן הנשיא רואה תפקיד לאנשי העסקים והמחנכים האמריקאים – כסוכנים של שינוי שיתמכו ביזמים, הוא מבקש לעודד חילופי תלמידים וליצור רצון טוב בעת ובעונה אחת.

לאחר שהנשיא הקדיש זמן רב בדיבור על ההיסטוריה הארוכה של האזור והשורשים התרבותיים של האיסלאם, הוא בחר להיפרד מקהל של 3,000 סטודנטים ומכובדים עם פתגם פשוט בניסיון להשאיר את ההיסטוריה הלא רחוקה מאחורינו: "אם נישאר כבולים לעבר, לא נוכל להמשיך קדימה".

אולי הדף החדש כבר נפתח.

תגיות