אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לומדים מהמערב: המועמדים לנשיאות איראן הוציאו עשרות מיליוני דולרים על תעמולה צילום: בלומברג

לומדים מהמערב: המועמדים לנשיאות איראן הוציאו עשרות מיליוני דולרים על תעמולה

מסע הבחירות, בו משתתפים שלושה מתמודדים מלבד הנשיא אחמדינג'אד, לווה, בין השאר, בחלוקת חומרי תעמולה ממוחשבים ושליחת עשרות מיליוני מסרונים למצביעים

11.06.2009, 13:14 | דורון פסקין

מחר (ו') יתקיימו הבחירות לנשיאות איראן, בהשתתפות ארבעה מועמדים, כאשר המאבק העיקרי ניטש בין הנשיא המכהן, מחמוד אחמדינג'אד, לבין יריבו הרפורמיסטי, מיר חוסיין מוסאווי. מערכת הבחירות של 2009 הייתה לוהטת ורוויות העלבות אישיות בין המתמודדים. עם זאת, היא תיזכר כיקרה ביותר בתולדות איראן.

המועמדים לנשיאות הוציאו עשרות מיליוני דולרים על מסע הבחירות שלהם, עניין חסר תקדים במונחי איראן. נושא זה עלה על סדר היום לא פעם, כאשר אחמדינג'אד מתלונן, כי אנשי עסקים ופוליטיקאים מושחתים עומדים מאחורי יריבו העיקרי.

קשה להעריך כמה כסף הוציא כל מתמודד. יש לזכור, כי מסע הבחירות לווה, בין השאר, בחלוקת חומרי תעמולה (דיסקים, תקליטורי DVD וכד'). כמו כן, במהלך הקמפיין חלה עלייה דרמטית במספר המסרונים המשוגרים למנויי הטלפון הנייד באיראן, מ-60 מיליון הודעות ביום לכ-110 מיליון. המסרונים מטעם מטות המועמדים מאיצים באזרחים האיראנים לבוא ולהצביע וכן כוללים, איך לא, המלצה עבור מי להצביע. בעוד שבמטה אחמדינג'אד אין מנדבים פרטים, העריך מקורב למוסאווי, כי הוא הוציא על הבחירות הללו בין 30 ל-40 מיליון דולר.

בכל מקרה, יהיה מי שיהיה הנשיא הבא של איראן, הוא יצטרך להתמודד עם בעיות כלכליות סבוכות. ניתן לסכם את ארבע השנים האחרונות של אחמדינג'אד ככישלון מוחץ בתחום הכלכלי, זאת למרות היותו התקווה הגדולה של פשוטי העם בבחירות הקודמות. האינפלציה במדינה גואה ומוערכת נכון להיום בכ-25%. יתרה מזאת, שיעור האבטלה בשנת 2005, אז נבחר אחמדינג'אד לתפקיד, עמד על 10.5% ואילו כיום הוא כבר ברמה של למעלה מ-12.5%. לפי הערכות בלתי רשמיות באיראן, אחד מכל חמישה איראנים חי כיום מתחת לקו העוני.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות