אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זה לא ראלי - השוק פשוט מדשדש צילום: רחל לרנר

זה לא ראלי - השוק פשוט מדשדש

ניתן לשאוב סיפוק רב מהעובדה שהמדדים החזיקו מעמד ולא נסוגו לאחור עוד קודם לכן

16.06.2009, 13:34 | אליאב קמחין

מעיון בגרף של מדד ה-S&P500 נראה שהעליות נעצרו מזה זמן. שער הסגירה של המדד ביום שני, 923.7 נקודות, הוא אותו שער בו ביקר המדד לפני 40 יום, כך שבחודשיים האחרונים הוסיף המדד לערכו 5% בלבד, כך שההגדרה ההולמת את מצב השוק היא אינה "ראלי בשווקים", אלא פשוט שוק מדשדש.

הסיבה לדריכת השוק במקום היא בציפייה של המשקיעים לנתוני מאקרו חיוביים שייתמכו בהערכה כי כלכלות העולם נמצאות על סף חזרה לצמיחה. אלא שנתונים רבים שהתפרסמו לאחרונה אינם קרובים אפילו לשדר את אותה אופטימיות שהראו המדדים:

1. מגזר התעשייה בארה"ב מציג ירידה אדירה בפעילות: קצב ייצור הפלדה בארה"ב נפל ב-47.3% בשנה האחרונה, בתעשיית העץ נפל קצב הייצור ב-32.6% וקצב שינוע הסחורות בארה"ב דרך רכבות ירד ב-20%.

2. מחיר הדלק ממשיך לעלות ורמת המחירים הנוכחית, כ-2.55 דולר לגלון, יוצרת תוספת עלות של 120 מיליארד דולר בשנה לאזרחי ארה"ב, מחיר השווה לקיצוץ של 2% במשכורת הממוצעת של שכיר.

3. סקר אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נחשב לאחד האינדיקטורים האמינים לחיזוי מצב הכלכלה. חלק מהנתונים שעלו מהסקר האחרון מראים על ירידה ניכרת בסנטימנט הצרכנים. הנתונים הצביעו על גידול ניכר במספרם של אלו המאמינים שהריבית במשק תמשיך לטפס ועל הדרך תייקר את המשכנתאות וההלוואות. בנוסף, חלה ירידה תלולה בכוונות לרכישת בתים לאור ההחמרה בתנאי המשכנתא.

הדבר החמור ביותר נגלה בסקר אמון הצרכנים - מספרם של אלו התומכים במדיניותו הכלכלית של ממשל אובמה צנח ב-15%. אם יתברר שנתון זה מייצג, אזי חוסר האמון של האזרח לממשל החדש יביא לכך שהמדיניות הכלכלית של הממשל תאבד מהאפקטיביות שלה - מה שיידחה את ההתאוששות הכלכלית למועד בלתי ידוע.

4. האומדן העדכני של הגרעון הממשלתי בארה"ב לשלוש השנים הקרובות עומד על טריליון וחצי דולר בממוצע לשנה. לשם הפיקנטריה נזכיר שבסוף שנת 2000, העביר ממשל קלינטון את התחזיות הרב שנתיות שלו ובהם היה צפי לעודף של 800 מיליארד דולר בכל אחת משלוש השנים הבאות...

5. כל מאמצי ממשל אובמה להעניק הטבות לאזרחים כדי שישובו לחנויות ויוציאו כספים נראים כחסרי תועלת בשעה ששיעור החיסכון הממוצע למשק בית ממשיך לשבור שיאים, ונתוני המכירות הקמעוניות ממשיכים להצביע על ירידה בצריכה. בשלושת החודשים האחרונים ירדו המכירות הקמעוניות בארה"ב בקצב שנתי של 4%. מכירות הרהיטים צנחו בשלושת החודשים האחרונים בקצב שנתי של 14%, הוצאות הביגוד ירדו ב-9.8% וחנויות הכלבו הציגו ירידות במכירות בשיעור של 4.8%.

השבוע נוספה גם היוזמה החדשה של מדינות ה-G8 שתכליתה לקרב את היום בו יופסקו התמיכות הממשלתיות בכלכלות גם היא מהווה מקור לחוסר וודאות, כאשר המשקיעים מתחילים להבין שמתקרב היום בו השווקים הפיננסים והכלכלות ייאלצו להסתדר בכוחות עצמם.

בהתחשב בנתונים הללו, נראה שניתן לשאוב סיפוק רב מהעובדה שהמדדים החזיקו מעמד ולא נסוגו לאחור עוד קודם לכן. מה שנותר לקוות כרגע הוא שהירידות אותן אנו חווים בימים האחרונים יפתו את המשקיעים שנשארו בחוץ להיכנס לשוק ולהעניק תמיכה נוספת לרמות הנוכחיות.

אליאב קמחין הוא מנהל מחקר בכוון בית השקעות

תגיות