אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנשיא אובמה מציג: פיקוח הדוק על המערכת הפיננסית צילום: איי אף פי

הנשיא אובמה מציג: פיקוח הדוק על המערכת הפיננסית

כלכלנים בממשל גיבשו תוכנית מקיפה שתכלול הסמכות לפרק תאגידים שפעילותם מסוכנת לכלכלה, הרחבת סמכויות הבנק הפדרלי המרכזי והקמת "מועצת רגולטורים" שתתאם בין הגופים השונים

16.06.2009, 19:44 | סוכנויות הידיעות

נשיא ארצות הברית ברק אובמה יציג מחר את הרפורמה המקיפה ביותר בתחום הפיקוח על השווקים הפיננסיים מאז המשבר הכלכלי של שנות השלושים במאה הקודמת. את עיקרי התוכנית גיבשו שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר ויועצו הכלכלי הבכיר של הנשיא ברק אובמה, לורנס סאמרס. הליכי החקיקה הדרושים בטרם תיכנס התוכנית לתוקף יסתיימו, לפי הערכות, כבר במהלך השנה הקרובה.

מחר יציג שר האוצר גייתנר את התוכנית בפני שני בתי של הקונגרס האמריקאי. במסגרת הרפורמה מתכנן הממשל להחיל שינויים מהותיים בחקיקה המסדירה את פעילותם של השווקים הפיננסיים בכלכלה הגדולה בעולם. לדעת פרשנים, הכשלים במערכת הפיקוח היו בין הגורמים המרכזיים לפרוץ המשבר החמור הפוקד את ארה"ב.

בנאום שנשא לאחרונה הציג גייתנר את ההנחה המרכזית בבסיס הרפורמה, וציין שבכוונת הממשל "לאטום את הסדקים במבנה הבסיסי. אנו רוצים מערכת פיננסית משעממת יותר, עם פחות התרגשות ודרמה".

בראש סדר העדיפויות של הממשל עומדת כוונה לארגן מחדש את סמכויות הפיקוח, כך שיקיף את כל המערכת הפיננסית. לשם כך עתיד הבנק המרכזי לקבל סמכות פיקוח נרחבת על הגופים הפיננסיים הגדולים במדינה. עד כה חלק הבנק המרכזי את הפיקוח עם רשות ניירות ערך (SEC) ותאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי.

נוסף על כך יוסמך משרד האוצר לפרק תאגידים פיננסיים שפעילותם טומנת בחובה סיכון מובנה. מנסחי העקרונות החדשים ראו לנגד עיניהם את הדוגמה של תאגיד הביטוח AIG, אשר התרחב ללא הגבלה רגולטורית ראויה ושקריסתו סיכנה את יציבות הכלכלה האמריקאית ועלתה הון למשלם המסים מקומי לאחר שהממשל נאלץ להזרים לחברה כמיליארד דולר. במקביל תוקם "מועצת רגולטורים" המיועדת להגביר את התיאום בין גופי הפיקוח השונים ולוודא כי תאגידי הענק, כולל שלוחותיהם והחברות־הבנות שבבעלותם, נמצאים תחת פיקוח מתמיד.

אשר לתחום השירותים הפיננסיים, במסגרת הרפורמה יוקם גוף פיקוח חדשני אשר יפקח על מוצרים פיננסיים והשוק הפרטי. לגוף זה יוכפפו, בין השאר, חברות אשראי המנפיקות כרטיסים לציבור הרחב וסוכנויות משכנתאות. "סוגיות היציבות, ביטחון ההשקעה וסיכונים מבניים יקבלו דגש מיוחד בפיתוח אסטרטגיות של כל מוסד פיננסי", הסביר סאמרס את מהות הרפורמה.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
חוסר בערכים, החולייה החלשה של המערכת הפיננסית.
רגולציה יכולה למנוע "ממתאבדים " פיננסים מלבצע את זממם בתוך המערכת. מצד שני יש לדעת, כמו שכלב שמירה בעזרת נתח בשר, מזניח את ייעודו, אותו הדבר יכול לקרות לרגולטורים ולהירדם בשמירה, אם מתוך חוסר ערנות, הזנחה, וויתור או עצימת עין בהשפעת אתנן שמן. משבר כלכלי בלתי נמנע, בגלל מגבלותיו של האדם. אין יכולת לאדם, עם כל השכלולים והניסיון, לחזות ולזהות את אבני הנגף, שבדרך. לעתים גם אם מגלים אותן, לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. בכוחם של ערכים, למנוע משברים בדרך הטובה ביותר.
רפי  |  17.06.09
1.
זה לא ישנה דבר
כל כלכלת המערב היא בועה אחת גדולה וגם אם איכשהו יצליחו לנפח את בועת השופינג הנלעגת הזו שוב,זה יהי למשך פחות מעשור לפני שכל העסק מתרסק שוב. הפתרון לבועה איננו לנפח אותה מחדש.ניפוח המנגנון לא יעשה דבר מלבד יצירת עוד מקומות עבודה פיקטיבים לפרזיטים ליברלים לא יצרניים על חשבון משלם המיסים. מליון גופםי רגולציה לא ישנו את מהות כלכלת המערב ולא יפתרו את בעיות היסוד שלה. מצד שני,אם האמריקאים רצו מנהיג,הם לא היו צריכים לבחור בנשיא יהודי שמסתתר מאחורי דוגמן מוסלמי-שחור.
אאא  |  16.06.09