אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: הממשל שוקל להרוס שכונות ב־50 ערים צילום: בלומברג

ארה"ב: הממשל שוקל להרוס שכונות ב־50 ערים

תוכנית שנוסתה בפלינט, אחת הערים העניות בארה"ב, עשויה להתרחב לעשרות ערים תעשייתיות לשעבר שנקלעו למשבר

17.06.2009, 23:05 | סוכנויות הידיעות

ממשלת ארצות הברית בוחנת אפשרות להרחיב תוכנית חלוצית שנוסתה בפלינט, מישיגן, אחת הערים העניות במדינה, שכללה הריסת אזורים שלמים וחזרה לטבע, כך דיווח ה"דיילי טלגרף" הבריטי.

הרעיון המהפכני, פרי מוחו של דן קילדי, מנהל הכספים של מחוז ג'נסי שבו שוכנת פלינט, כולל צמצום שטחה הבנוי של העיר ב־40%, תוך ריכוזם של האוכלוסייה המידלדלת והשירותים המקומיים באזור אחר.

ביוזמת הממשל מתכנן עתה קילדי להרחיב את התוכנית ל־50 ערים נוספות, שעל פי מחקר שנערך לאחרונה, עולה כי צמצום משמעותי בשטחן עשוי להקל עליהן להתמודד עם מצבן הכלכלי הרעוע.

מדובר בעיקר בערים תעשייתיות לשעבר ב"חגורת החלודה" (rust belt) במערב התיכון ובצפון־מזרח המדינה, והן כוללות את דטרויט, פילדלפיה, פיטסבורג, בולטימור וממפיס. "השאלה האמיתית היא לא האם הערים הללו מתכווצות, אלא האם ניתן לאפשר לזה לקרות באופן יזום", הסביר קילדי. על פי התוכניות הקיימות, הכוונה היא לחלק את דטרויט, הסובלת מהתמוטטות תעשיית הרכב, למספר מרכזים עירוניים קטנים שיופרדו זה מזה על ידי אזורים ירוקים.

פלינט, הממוקמת מצפון לדטרויט, היא ביתה המקורי של ג'נרל מוטורס. ענקית הרכב העסיקה בעבר 79 אלף עובדים מקומיים, אולם נתון זה הצטמצם בשנים האחרונות ל־8,000 בלבד. שיעור האבטלה בעיר מתקרב כיום ל־20%,

ומספר התושבים נפל במחצית ל־110 אלף. הבריחה של הדור הצעיר מפלינט, בשילוב עם ירידת מחירי הבתים, הותירה רחובות שלמים נטושים.

בשנות השגשוג של תעשיית הרכב נחשבה פלינט לעיר לדוגמה. כיום היא עשויה לחזור ולשמש כמופת, אך הפעם מסיבות אחרות לגמרי. מאמצי ההתאוששות של העיר זכו לסיוע מצד חוק חדש שעבר במדינה, שאפשר לרשות המקומית לרכוש נכסים ריקים במחירים נמוכים כדי להרוס אותם או לאכלס אותם בדיירים חדשים.

 

במסגרת היוזמה הקימה עיריית פלינט לתחייה את מרכז העיר השומם, ובמקביל הרסה 1,100 בתים נטושים בשולי העיר. חלק מהרחובות מסתיימים בשדות או יערות, ולא נותר זכר לבתים שבעבר עמדו שם. ואולם בתחילת הדרך נתקל קילדי בהרמת גבה מצד הרשויות. היה עליו, כתושב העיר, להתגבר על תפיסה שהוטמעה בתרבות האמריקאית שלפיה "גדול זה טוב", כלומר על ערים להתפרס על פני שטח רב ככל האפשר.

 

"לצערי", אומר קילדי, "האובססיה לגדול היא מאפיין אמריקאי מובהק. ההנחה ברחבי ארה"ב היא שצמיחה של קהילות מצביעה על הצלחה. אם הן מתכווצות, אז הן נכשלות". הוא מודה כי הפתרון שלו נחשב אולי ל"תבוסתני", אך מתעקש כי מדובר למעשה "בגיזום עץ גדול כך שהוא יוכל להניב פירות".

תגיות