אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חבס: קבלנים יוכלו בקרוב לייצא מנופים - כי לא יהיה מה לעשות איתם פה

מנכ"לית מבני תעשיה, דלית בראון, בכנס הנדל"ן של ארנסט אנד יאנג: בשוק יש מחסור חמור של דירות של פחות ממיליון שקל; אורי דורי: מחירי הדירות לא יירדו יותר - אך גם לא יזנקו בקרוב; אטיאס: אזיז את הקרחון שנקרא ענף הבנייה

18.06.2009, 13:58 | שי פאוזנר ודותן לוי

"אין משבר בשוק הדיור מפני שלא התנפחה פה בועה כמו בכל העולם" - כך אמרה היום דלית בראון, מנכ"לית חברת הנדל"ן מבני תעשיה שבשליטת אליעזר פישמן. היא דיברה בכנס הנדל"ן השנתי של ארנסט & יאנג ומשרד עורכי הדין סאמט שטיינמיץ הרינג גורמן ושות'.

בראון גילתה כי החברה החליטה להתמקד בפעילותה בשוק המגורים בהקמת דירות עממיות של 4 חדרים שיעלו פחות ממיליון שקל מחוץ למעגל של תל אביב; זאת, בשל מחסור חמור, לדבריה, בדירות כאלה בשוק.

אורי דורי, יו"ר א.דורי, מחברות הקבלנות הגדולות בשוק, העריך בכנס כי המשבר הכלכלי יימשך בישראל ככל שיימשך בעולם - ויסתיים בשנת 2010. "המצב כרגע הוא של יציאה מקיפאון שהורגש בחודשים האחרונים, אבל רחוק מלהיות טוב בשל הקושי בקבלת אשראי מהבנקים לבנייה", אמר. דורי העריך כי מחירי הדירות לא יירדו יותר -  אך אינו סבור שהם יזנקו בקרוב.

הרצל חבס, בעלי קבוצת חבס שבונה בעיקר מגדלי יוקרה, מדווח כי למרות הידיעות הרבות על הפגיעה הקשה בשוק שלו, הוא ממשיך למכור דירות. "זה נכון שרוב הבנייה בשוק המגדלים נהפכה לבנייה ורבלית בלבד. כמעט כל ההבטחות של יזמים בחודשים האחרונים הלכו לאיבוד. עוד מעט יהיה כדאי להתחיל לייצא פה מנופים, כי לא יהיה מה לעשות איתם", אמר. 

שאול לוטן, מנכ"ל חברת משולם לוינשטיין הפועלת בעיקר בשוק המשרדים, אמר כי השוק נחלש מאוד, אך מי שפועל בו בקצה העליון של משרדי היוקרה עוד לא חש בזאת. לדבריו, חברות ששכרו משרדים לפני המשבר ממשיכות לשכור משרדים במגדלים של לוינשטיין; הוא הוסיף כי כמעט שלא נתקל בשוכרים המבקשים לפתוח חוזים ישנים ולהפחית את דמי השכירות.

דורי, שהתבקש להסביר מדוע אינו נכנס לשוק המשרדים כעת, אמר: "בדקנו כל מיני אפשרויות, אבל הגענו למסקנה שבשלב זה, התשואה משכירות נמוכה". לוטן הגיב לדבריו ואמר כי זה עניין של הסתכלות קדימה ותכנון, ומי שישקיע עכשיו בשוק זה ייהנה מההשקעה בעוד כמה שנים".

איתן בר זאב, מנכ"ל חברת BIG, שבבעלותה מתחמי מסחר רבים ברחבי הארץ, דיווח על פגיעה קשה בהכנסות של הרשתות המרכזיות בשוק הקמעוני - מתחילת השנה. עם זאת אמר כי  החברה שבראשה הוא עומד טרם נפגעה מכך. למרות זאת גם הוא וגם בראון העריכו כי הפגיעה בבעלי הקניונים והמרכזים המסחריים בוא תבוא.

"חלק מהשוכרים כבר מנסים לגלגל אלינו את ההפסדים שלהם, אבל רובם עדיין סופגים בעצמם את הפגיעה", אמר בר זאב. "זה רק עניין של זמן עד שזה יגיע אלינו".

כל המשתתפים הסכימו עם האמירה לפיה היכולת של הענף לצאת כיום לפרויקטים חדשים נמוכה בכל התחומים בשל הקושי של הבנקים להעניק אשראי. ואולם לא כולם הסכימו כי הבנקים עדיפים על הנפקות אג"ח.

לוטן אף תקף בעניין זה את הרגולטורים בשוק ההון ואמר כי "הם משניאים את העניין על היזמים". לדבריו, "כל עניין המעבר ל-IFRS (שיטה של הצגת ערכי שוק של הנכסים בדו"חות הכספיים, ש"פ), הפך את ההנפקות ללא כדאיות. אף אחד לא מסוגל פה לקרוא מאזן באמת ולהבין מה המשמעות שלו. אנחנו הופכים לעבדים של המאזן, ובמקרים רבים היו מי שפעלו בצורה מסוימת רק כדי שהמאזן ייראה טוב".

בעניין זה היה יוצא דופן אחד - בר זאב מ-BIG, שאמר כי החברה שלו בהחלט שוקלת עתה הנפקת אג"ח, כדי לנצל הזדמנויות שנוצרו בימים אלה בשוק האמריקאי המניב.

אטיאס: אין עם מי לדבר במשרד האוצר

  

שר השיכון, אריאל אטיאס, אמר בכנס כי "קיים חוסר אמון ברשויות במדינה, על גבול הייאוש ובמידה מסוימת יש בכך הצדקה. אני רוצה לבצע שינויים בכמה היבטים, ובם בשיווק הקרקעות, באכיפה ובמימון כדי לתקן את המצב".

לדבריו, "בשנה האחרונה חלה האטה של כ-10% בתחום הבנייה בישראל, בעיקר בענף המגורים וזה פגע בכולם". הוא הוסיף כי הפריפריה נפגעה כבר ב-2003 לאחר ביטול המענקים - ומאז לא התאוששה. "מאז ביטול המענקים, מדי חודש נמכרות בישראל פחות 2,000 דירות. ההפסד של המדינה כאן הוא עצום. הצגתי את זה בוועדת הכספים וכולם נדהמו אבל בשלב זה אין עם מי לדבר במשרד האוצר".

על הרפורמה אמר אטיאס:"כולם אומרים לי שאני נאיבי, שהרפורמה לא תשנה דבר וזו רק החלטה אחת מיני רבות. אבל אותן ספקות וחוסר אמון היו כשנכנסתי לתפקיד שר התקשורת - וגם שם דברים השתנו".

אטיאס הוסיף ואמר כי "כולם חושבים שהנושא החשוב ביותר ברפורמה הוא העברת הדירות וחלק מהקרקעות לידיים פרטיות. גם זה חשוב אבל השינוי הגדול ביותר הוא בריכוזיות הניהול. מועצת מקרקעי ישראל תצטמצם, לנציגי הממשלה יהיה רוב ואנחנו נקבל החלטות".

במהלך נאומו, גילה אטיאס הזדהות עם הקבלנים והיזמים הרבים שנכחו בכנס ואמר כי הוא מבין את כעסם, וכי העדר הקרקעות הזמינות פוגע לא רק בהם אלא גם בזוגות הצעירים שמבקשים להקים בית במדינת ישראל.

עוד אמר אטיאס לגבי הקרקעות כי "לא ייתכן שיזם רוכש קרקע מהמינהל שיש עליה פולשים. זה מחייב אותו להתעסק עם גורמים מפוקפקים. אני רוצה שהקרקעות יעברו נקיות - וזה יתאפשר באמצעות מערכת אכיפה".

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
14 צודק: מי המטומטם קונה בית של 250.000 ב 1.300.000 שגם חירבה ?!?
יש חדרה והסביבה, אור עקיבא והסביבה בתים מצויינים והשכירות 2.000-2.800 לחודש. 30 דקות אתה בחיפה או תל אביב, מה שתבחר ! חופשי חודשים לתל אביב + דן עולה 640 ש"ח לחודש. אני מכיר הרבה אנשים שמבת ים לתל אביב לעבודה נוסעים 40 דקות כל בוקר ומכיר אישית אנשים שמגיעים מאזור חדרה/אור עקיבא באותם זמנים אך משלמים על שכירות פי 2 פחות מאלו שבבת ים.
אנדרי שלא פראייר , חדרה  |  20.06.09
26.
מבקשת הסבר מהקבלנים
אשמח אם אתה, קבלן יקר, תסביר לי איך? איך קונים דירה בשרון - (עובדים בשרון). אנחנו זוג שעבר את גיל ארבעים +3 ילדים. בעלי מרוויח לאחר שעות נוספות מרובות ועבודה בשבתות 6,000 ש"ח. אני משתכרת כולל עבודה בשבת 4,300 ש"ח. איך? איך קונים דירה? ולא באלעד. אלא בשרון, בקרבת מקומות העבודה. כי רכב אין (במשכורות של היום זה נראה כמו חלום רחוק מאוד). אין בועה? יש בועה. המשבר העולמי רק מעצים את הקושי שלנו ושל כומתנו לרכוש דירה, אבל גם בימים "כתיקונם" מחירי הדירות בשמיים. השר אטיאס. אם תצליח לחולל מהפך בתחום, אתה הוא ראש הממשלה הבא.
עצובה , השרון  |  19.06.09
לכל התגובות