אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנדמארק חושפת בדו"חות 2008: הלוואה למנכ"ל נפרעה רק לאחר מכירת האג"ח צילום: בועז אופנהיים

לנדמארק חושפת בדו"חות 2008: הלוואה למנכ"ל נפרעה רק לאחר מכירת האג"ח

החברה מכרה בחודש מרץ 5 מיליון איגרות חוב במחיר של 12.85 אג, כ-640 א' שקל - דבר המקביל ללקיחת הלוואה בריבית של מאות אחוזים בכדי להחזיר כסף למנכ"ל. באסיפת בעלי האג"ח הסבירה כי ההון נדרש להתחייבויות שוטפות

21.06.2009, 08:52 | סיון איזסקו

באיחור של כשלושה חודשים פרסמה אתמול חברת לנדמארק גרופ את דו"חותיה הכספיים לשנת 2008. הדו"חות כללו הערת "עסק חי", הפסד נקי של 98.5 מיליון שקל, תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 50 מיליון שקל וגירעון בהון העצמי של כ־30 מיליון שקל. עוד עולה מהדו"ח כי לחברה התחייבויות פיננסיות של 394 מיליון שקל, מתוכם התחייבויות של כ־240 מיליון שקל לבעלי איגרות החוב.

באסיפת בעלי איגרות החוב שהתקיימה באפריל הבהיר בעל השליטה בחברה, נמרוד טבי, כי מצבה של החברה קשה עקב המצב בשווקים במזרח אירופה, שם פועלת החברה, ועל כן הוא צופה קושי בעמידת החברה בהתחייבויותיה במועד. ב־12 במרץ, עוד בטרם דיווחה על קשיים שנוצרו לה בפעילותה השוטפת, מכרה החברה במפתיע במהלך המסחר בבורסה 5 מיליון איגרות חוב שהוחזקו על ידי החברה־הבת. מכירת האיגרות נעשתה במחיר של 12.85 אגורות לאיגרת, ובתמורה כוללת של 640 אלף שקל. מכירת איגרות חוב אלו בשוק, במחיר שבו נמכרו, כמוה כגיוס הון בריבית של מאות אחוזים. עד אתמול לא הצליחה החברה לספק הסבר למכירת האיגרות בשוק במחיר כה נמוך, ורק הסבירה באסיפת בעלי איגרות החוב שהתקיימה באפריל כי ההון נדרש לעמידה בהתחייבויותיה השוטפות.

אולם בדו"חות הכספיים של החברה קיבלו המשקיעים לראשונה הסבר אפשרי לכאורה למכירה. החברה ציינה כי ב־19 במרץ 2009 פרעה הלוואה בהיקף של 100 אלף שקל ליוסי עוז, מנכ"ל החברה ומבעלי השליטה, וזאת, כאמור, שבעה ימים בלבד לאחר שגייסה את ההון בשוק בריבית של מאות אחוזים באמצעות מכירת אג"ח, וכשהחברה כבר יודעת כי קיימת סבירות גבוהה כי לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הנושים האחרים.

כמו כן, המכירה נעשתה בניגוד לדיווח החברה מינואר, שלפיו דירקטוריון החברה החליט על מסגרת של עד 25 מיליון שקל לרכישה חוזרת של איגרות חוב - דיווח שיצר את הרושם בקרב המשקיעים כי בידי החברה יתרות מזומנים עודפות בהיקפים מהותיים. בתחילת פברואר התפטר חשב החברה אריה חן "מסיבות אישיות". בסוף פברואר התפטר רמזי גבאי מתפקידו כדח"צ בחברה, בשל "העובדה שנבחרתי לתפקיד סגן ראש עיריית ר"ג ואין באפשרותי את הזמן להשקיע בתפקיד זה". באפריל התפטרה ריטה אנקורי מתפקידה כדח"צ בחברה "מסיבות אישיות". לפני כשבועיים התפטר יובל טוביאס מתפקידו כדירקטור בחברה "לאור אי־הסכמתו לאופן שבו מתנהלת החברה".

חברת לנדמארק גרופ עוסקת בייזום נדל"ן במזרח אירופה (בעיקר בפולין וברומניה) ובבעלותה גם שני פרויקטים בעיירה קייפ צ'ארלס במדינת וירג'יניה בארה"ב.

במהלך חודש אפריל האחרון הגישה הראל פיא, חברת קרנות הנאמנות של הראל פיננסים, כתב תביעה ובקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית נגד 16 נתבעים, בהם חברת לנדמארק גרופ, בעל השליטה בחברה נמרוד טבי, מנכ"ל החברה יוסף עוז והחתמים שהובילו את הנפקת החברה. בכתב התביעה הועלו טענות של פרטים מטעים ותרמית בקשר עם תשקיף החברה מיום 21.5.2007 שבאמצעותו הנפיקה החברה מניות ואיגרות חוב לציבור.

מאז חודש מרץ מנכ"ל החברה לא עונה לשיחות שניסה כלכליסט ליזום עימו, וכן לא השיב להודעות. נמרוד טבי מסרב אף הוא זה כמה חודשים לספק הסברים להתנהלותה של החברה ומסרב להתייחס להידרדרות הפתאומית שחלה במצבה.

מחזיקי איגרות החוב מינו את עו"ד אמיר בר טוב שייצג אותם במו"מ להסדר מול חברת לנדמארק גרופ, אולם עד כה ההישג המרכזי של בעלי איגרות החוב, כפי שפורסם באתר הבורסה, הוא התחייבות של החברה, שתקפה ל־60 יום, שלא לבצע דיספוזיציה בנכסים. התחייבויות זו נדרשה על־ידי בעלי איגרות החוב מחשש כי בעלי השליטה יבריחו נכסים או לחלופין ישעבדו נכסים בניסיון לגייס הון נוסף שיגדיל את היקף החובות של החברה ויקטין את הסיכויים של בעלי האג"ח להיפרע.

לא ניתן היה להשיג את תגובותיהם של המנכ"ל ובעל השליטה עד לסגירת הגיליון.

תגיות