אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - בניגוד להצהרות הירדנים: נמשך המו"מ עם ישראל על תעלת הימים צילום: עמית שאבי

בלעדי - בניגוד להצהרות הירדנים: נמשך המו"מ עם ישראל על תעלת הימים

בשבוע הבא תתקיים בירדן פגישה של נציגים מירדן, ישראל והבנק העולמי. ישראל תציע שוב לבנות פיילוט של התעלה מים סוף עד ים המלח

22.06.2009, 11:28 | גלית שפיר

נמשכים המגעים בין ישראל לירדן בעניין תעלת הימים בחסות הבנק העולמי, כך נודע ל"כלכליסט". זאת, למרות הצהרות הירדנים שיקדמו את הפרויקט באופן עצמאי, מאחר שהוא מתעכב בשל הליכים ביורוקרטיים.

בשבוע הבא תתקיים בירדן פגישה של ועדת ההיגוי בנוכחות נציגים ישראלים וירדנים ובחסות נציגי הבנק העולמי. אחת היוזמות שתציע ישראל כבר עלתה כמה פעמים בדיונים והיא לבנות פיילוט של תעלת הימים. הפיילוט שישראל מציעה היא לבנות תעלה מים סוף עד ים המלח באורך 192 ק"מ, שתעביר כמות של כ־250 מיליון מ"ק מים בשנה, ש־40% ממנה תועבר לטיפול במתקן התפלה. המים המותפלים יועברו לירדן ולרשות הפלסטינית.

עדיין לא הוחלט על מיקום התוואי ועל המיקום שבו יוקם מתקן ההתפלה (אם הוא יהיה בצד הירדני או הישראלי). מדובר בפרויקט שעלותו 1.25–1 מיליארד דולר, והתוכנית היא לפנות לקרן המטבע העולמית ולגופים פרטיים כדי לקבל את המימון. אחת המטרות של הפיילוט היא לבדוק היתכנות של פרויקט גדול יותר מסוג זה.

פרויקט תעלת הימים נועד לפתור שתי בעיות מרכזיות שמהן סובל האזור: בעיית ההתייבשות של ים המלח ובעיית המחסור במים. תוכנית תעלת הימים דיברה בעבר על הזרמה של כ־2 מיליארד מ"ק מים סוף לים המלח באמצעות ניצול הפרשי הגבהים בין שני הימים. הפרויקט אמור לכלול גם הקמה של מתקנים לניצול אנרגיית שמש.

בשלב הראשון של הפרויקט הוחלט על עריכת סקר היתכנות בעלות של 15 מיליון דולר, שימומן על ידי צרפת, ארצות הברית ואיטליה. הסקר אמור להיות מוכן בסוף שנת 2010.

בעניין הצעת הפיילוט נמסר מרשות המים בתגובה: "הצעה כזאת אכן מוצעת ואף הוצעה בעבר".

תגיות