אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שורת הרווח: מניות בחצי מיליארד שקל יציפו את השוק צילום: אוראל כהן

שורת הרווח: מניות בחצי מיליארד שקל יציפו את השוק

כ־150 מניות צפויות ב־30 ביוני לרכז עודף היצע או ביקוש של יותר מחצי מיליון שקל. על פי הערכת כלכליסט, מניות קבוצת דלק ואי.די.בי אחזקות צפויות לסבול מעודפי היצע של יותר מ־20 מיליון שקל, ואילו ישראמקו ושופרסל יהנו מעודפי ביקוש בהיקף דומה

24.06.2009, 07:06 | אורי טל טנא

ביום שלישי הקרוב, 30 ביוני, במסחר נעילה מיוחד, תעודות הסל צפויות לקנות ולמכור מניות בהיקף כולל של כחצי מיליארד שקל, לא כולל מכירות מתעודת סל אחת לתעודת סל אחרת.

כ־150 מניות צפויות לרכז עודף היצע או ביקוש של יותר מחצי מיליון שקל. הטבלאות המצורפות מרכזות תחזית לעודפי הביקוש וההיצע הצפויים. שינויים בולטים יהיו עודפי ביקוש למרבית מניות מדדי יתר־50 ויתר־120 ועודף היצע למרבית מניות מדד נדל"ן־15.

עודפי הביקושים הצפויים ב-30 ביוני

ניקח לדוגמה את מניית גזית גלוב. המניה יוצאת ממדד ת"א־25 ונכנסת למדד ת"א־75, המשקולת היחסית שלה במדדים עולה בעקבות עדכון המשקולות הרבעוני, אולם במדד הנדל"ן עלייה זו צפויה להתקזז כיוון שהמשקולות של כל מניות המדד יפחתו, זאת מכיוון שהמשקולת הכוללת של המניות הנכנסות למדד גבוהה מזו של המניות היוצאות ממנו. נשמע מסובך? הדברים יהיו פשוטים יותר כשנחלק את ההשפעות השונות לשלושה חלקים נפרדים.

הנתון המרכזי הנדרש לבחינה של הביקושים וההיצעים שיזרימו תעודות הסל הוא נתון עדכני ככל האפשר על אחזקות הציבור בתעודות הסל על המדדים השונים. על חלק מהתעודות יש לנו נתונים שפרסמו מנפיקות התעודות במהלך חודש מאי. אבל על חלקן יש לנו רק את נתוני סוף מרץ — גורם שמקשה להעריך במדויק את אחזקות הציבור במדדים השונים באמצעות תעודות הסל. חוסר מידע זה יכול להטות את ההערכה של עודפי הביקוש וההיצע. את הנתונים על האחזקות בתעודות הסל אימתנו באמצעות בחינת היצע וביקוש שהן יצרו בחודש האחרון על מניות ישראמקו, דלק נדל"ן ואבוג'ן.

פרק ראשון: המניות שנכנסות ויוצאות

פעמיים בשנה הבורסה משנה את הרכב מדדי המניות. תעודות הסל העוקבות אחרי המדדים מוכרות את המניות היוצאות מהמדד ורוכשות את אלו הנכנסות למדד. בעדכון הנוכחי 98 מניות משנות מדדים. השינויים המהותיים פורסמו ב"כלכליסט" ב־16 ביוני, שלושה ימים לפני הפרסום הרשמי של הבורסה. התקשורת מקנה דגש רב למעבר ממדד ת"א־75 למדד ת"א־25, אבל כעת מסתמן שדווקא אלו שיעברו לת"א־25 יסבלו מהיצע כיוון שהאחזקה היחסית של תעודות הסל במניות מדד ת"א־75 גבוהה מזו שבמניות ת"א־25.

קבוצת דלק שנכנסת לת"א־25 ויוצאת ממדד ת"א־75 יוצאת גם ממדד תל דיב־20, ולכן צפוי עבורה עודף היצע משמעותי. מניית שופרסל שיוצאת מת"א־25 ונכנסת למדד ת"א־75 נכנסת גם למדד תל דיב־20, ולכן צפוי עבורה עודף ביקוש מהותי. הכניסה למדד נדל"ן־15 צפויה ליצור ביקוש מהותי לקרדן אן.וי, שמשקולתה במדד תהיה גבוהה, ולדלק נדל"ן.

בחודש וחצי האחרונים ריכזו המניות שנכנסות למדד ת"א־100 עניין רב, ולכן סביר שחלק מהותי מעודפי הביקוש יכוסו בקלות על ידי גורמים שמנסים לנצל את תופעת אפקט המדד. השינויים המהותיים במחירי המניות צפויים דווקא במניות שנכנסות למדדי היתר ולא יוצאות ממדד ת"א־100.

חלק ממניות אלו ירכזו מחזורי מסחר הגבוהים פי כמה מהמחזור השבועי הממוצע באותן מניות, אם כי גם מחירי חלק ממניות אלו כבר עלו בהערכות השוק לכניסתן למדדים.

פרק שני: שינויי המשקולות הרבעוניים

שינוי חד "במספר המניות במדד" (כמות המניות הרשומות שעל פיהן נקבעת המשקולת של המניה במדד) גורר את עדכון המשקולת של המניה במדד בעדכון המשקולות השבועי, שמתרחש פעם בשבוע מלבד מועדים מסוימים סביב עדכון המשקולות הרבעוני.

במקרה של חלוקת מניות הטבה או הנפקת זכויות העדכון מתבצע באופן מיידי. יתר השינויים במספר המניות במדד מרוכזים לעדכון המשקולות הרבעוני. בסוף כל רבעון תעודות הסל צריכות להתאים את אחזקותיהן במניות השונות למשקולות החדשים של המניות במדד.

המשקולת של המניה במדד משתנה באופן רציף כתוצאה משינוי מחיר המניה. לשינויים אלו, עבור מניות שהמשקולת שלהן אינה המקסימלית האפשרית במדד, אין כל השפעה של יצירת היצע או ביקוש של תעודות הסל - כיוון שהערך היחסי של המניות המוחזק על ידי תעודות הסל משתנה יחד עם השינוי במשקולות. אולם המצב שונה עבור מניות שהמשקולת שלהן לא משתנה, זאת מכיוון שהיא הגיעה למקסימום המותר במדד.

שינוי משקולות רבעוני, שבועי או מיידי לא נובע משינוי במחירי המניה, ולכן תעודות הסל מחויבות להתאים את אחזקותיהן למשקולות החדשות. לעדכון המשקולות הרבעוני השפעה חיובית על מניית ישראמקו, שספגה היצע מתעודות הסל בעקבות הנפקת הזכויות.

עד המועד הקובע לעדכון המשקולות נוצלו 38% מהזכויות, ולכן המשקולת של המניה במדד ת"א־100 ות"א־75 תגדל בהתאם. עודף ביקוש מהותי נוסף צפוי למניה בעדכון המשקולות השבועי הבא במסחר הנעילה של 16 ביולי, שיכלול את יתר ניצול הזכויות. סך הביקוש למניה בשני מועדים אלו צפוי להיות גבוה מסך ההיצע בעת הנפקת הזכויות - 38 מיליון שקל, כיוון שהערך של המניה גבוה כעת יותר מזה שהיה במועד

הנפקת הזכויות.

עודפי ביקוש מהותיים שייווצרו מעדכון המשקולות יהיו גם לאבוג'ן, קמהדע, גזית גלוב, נפטא, בינלאומי 5, אורמת, אלוני חץ, פז ובזק. עודפי היצע מהותיים שייווצרו מסיבה זו יהיו למניות אינטרנט זהב, מליסרון, מלאנוקס, איתוראן, סרגון, דיסקונט השקעות ואבנר.

שילוב של המניות הנכנסות והיוצאות מהמדדים ושל שינויי המשקולות של המניות הנובעים מהעדכון הרבעוני ייתן לנו חלק מהותי מהביקושים וההיצעים הצפויים בסוף יוני. אבל התמונה רחוקה מלהיות שלמה לפני בחינה של ההשפעות של שני גורמים אלו על יתר המשקולות של יתר המניות במדדים.

פרק שלישי: ההשפעה הצולבת על המדדים

למדד נדל"ן־15 נכנסות שתי מניות, קרדן אן.וי ודלק נדל"ן, שהמשקולת שלהן במדד תהיה גבוהה בהרבה משל שתי המניות היוצאות מהמדד: איירפורט סיטי ואדגר.

נוסף על כך, בשקלול ההשפעות של עדכון המשקולות הרבעוני נוצרת עלייה קלה נוספת במשקולת הכוללת של המניות במדד. כיוון שסך כל המשקולות במדד חייב לעמוד על 100%, המשקולות של 13 המניות הוותיקות במדד צריכות לקטון בשיעור של כ־8% כדי להתאים להרכב המדד החדש. התוצאה של השפעה צולבת זו היא עודף היצע צפוי לאותן 13 מניות.

תופעה דומה צפויה במדדי תל טק־15, כאשר המשקולות יקטנו בכ־12%, ותל דיב־20, כשהמשקולות יקטנו בכ־5%. תופעה זו תשפיע אך ורק על המניות שהמשקולת שלהן היא לא המקסימלית, אולם גם המשקולת של גילת לווינים תפחת בגלל השינוי אל מתחת למשקולת המקסימלית. גם במדד ת"א־25 צפויות המשקולות לקטון בשיעור של כ־1%, אך קיטון זה לא צפוי להשפיע על מחיר מניות ת"א־25 בזכות סחירותן הגבוהה. ההשפעה הצולבת על מדד ת"א־75 צפויה להיות נמוכה ביותר.

הסיפור הגדול של ההשפעות הצולבות צפוי להשפיע על מדדי יתר־120 ויתר־50. מדדים אלו נפרדו ממניות שמשקולותיהן גבוהות בהרבה מאלו של המניות שנכנסות אליו. המשקולות של מניות יתר־50 שנשארות במדד צפויות לעלות בשיעור של כ־17% ואלו של מדד יתר־120 בשיעור של כ־10%.

גורם זה צפוי להזרים ביקושים של כמה מאות אלפי שקלים למרבית המניות בשני מדדים אלו - בדומה למה שקרה במדד יתר־120 ביום המסחר האחרון של דצמבר 2008.

לאחר שקלול שלושת גורמים אלו ניתן לחשב את עודפי הביקוש וההיצע הצפויים למניות המדדים. השוק נערך לחלק גדול מהביקושים הצפויים, ואף ניתן לראות את ההשפעה של הביקושים הצפויים על מחירי המניות בשבועות האחרונים. לכן, דווקא הביקושים שייווצרו מהגורמים הפחות טריוויאליים ובמניות הפחות מרכזיות - הם בעלי הפוטנציאל ליצור שינויי מחיר גדולים יותר. ביום שלישי, במסגרת מסחר העלייה המיוחד, צפויה חגיגה נוספת של אפקט המדד.

הכותב הוא כלכלן בחברת היי טק

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
תשובה לדרור
הבורסה לא מפרסמת באופן קונקרטי את עודפי הביקוש וההיצע - אבל ניתן לחשב אותם. לפני אקס הזכויות יורדת המשקולת של המניה במדד ונוצר עודף היצע במסחר הנעילה (ביום שלפני האקס). לאחר מימוש המניות עולה "מספר המניות במדד", עליה זו גורמת לעליה מחודשת במשקולת המניה במדד כאשר מעודכנות המשקולות (בעדכון הרבעוני, או השבועי אם העליה היא של מעל ל 10%) - ואז נותר עודף ביקוש - כפי שהיה ביום חמישי האחרון במניית גבעות יהש. הכללים של עדכון המשקולות מופיעים באתר הבורסה בהתייחסות לרביעת משקולות המניות במדדים.
אורי טל-טנא  |  17.07.09
לכל התגובות