אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קבוצות שנרכשו על ידי אוהדים מצליחות כלכלית ומקצועית

קבוצות שנרכשו על ידי אוהדים מצליחות כלכלית ומקצועית

קבוצת הכדורגל AFC ווימבלדון הוקמה על ידי אוהדים מאוכזבים ונתנה השראה לאוהדי מנצ'סטר יונייטד וליברפול, שהקימו בעצמם אלטרנטיבות למפלצות מהפרמיירליג. לאוהדים שמעוניינים לרכוש את בית"ר ירושלים יש הרבה מה ללמוד מהיוזמות האנגליות

24.06.2009, 09:35 | אוריאל דסקל

לפני שבע שנים טענה ועדה של התאחדות הכדורגל האנגלית ש"הקמתה מחדש של ווימבלדון טאון אינה טובה לאינטרסים של הכדורגל". זו היתה הודעה שהרתיחה אוהדי ווימבלדון, שכאבו את ההחלטה להעביר את המועדון שלהם, שנרכש על ידי אנשי עסקים נורבגים, מלונדון - 90 קילומטר צפונה, למילטון קינס.

שבע שנים אחרי, ווימבלדון טאון, או AFC ווימבלדון, העפילה ל"בלו סקוור פרמיירליג" - שזו הליגה החצי מקצוענית הבכירה באנגליה שממנה מעפילים לליגה המקצוענית הרביעית באנגליה.

AFC ווימבלדון, שהוקמה על ידי האוהדים המאוכזבים, היא כנראה סיפור ההצלחה הגדול ביותר של קבוצת אוהדים בבריטניה אחרי ארבע עליות ליגה בשבע שנים.

העלייה המטאורית של קבוצת האוהדים גוררת השוואה לעלייה של ווימבלדון המקורית מהליגה הרביעית לליגה האנגלית הבכירה ב־1980.

הקבוצה שזכתה לכינוי "הדונס" היתה קבוצת קאלט אדירה שקיבלה את הכינוי "קרייזי גאנג" (הכנופיה המשוגעת) בגלל התנהלות ברברית בחדרי ההלבשה. למשל, לוואליד באדיר, שהצטרף לקבוצה ב־1999, שרפו את הבגדים והשאירו אותו ערום מחוץ למגרש האימונים ביומו הראשון במועדון. וזו עוד היתה קבלת פנים רגועה, יחסית.

אבל הקבוצה לא היתה רק חבורה של חוליגנים עם מכנסיים קצרים - ב־1988 זכתה הקבוצה בגביע האנגלי אחרי ניצחון היסטורי על ליברפול.

רוח ה"קרייזי גאנג" היתה הנכס החשוב ביותר לקבוצה ולאוהדיה, אבל ב־2002, בניגוד לרצון האוהדים, הבעלים החדשים העבירו את הקבוצה למילטון קינס. האוהדים מחו ובעונה האחרונה של הקבוצה בלונדון הגיעו פחות מ-1,500 אוהדים לסלהרסט פארק.

ג ג'ורג' ג'ילט וטום היקס. ימכרו למועדונים? | צילום: רויטרס ג

האוהדים? בליגה התשיעית

רוב גדול של האוהדים הגיעו למשחקים החדשים של הקבוצה החדשה בליגה התשיעית. הקבוצה נבנתה בזריזות אחרי מבחנים לכל מי שמעוניין לשחק בה ועד מהרה התחילה לתפוס תאוצה. כיום למועדון החדש יש כבר קבוצות נוער וקבוצת נשים.

בסך הכל 25 קבוצות מייצגות את ווימבלדון החדשה.

הבעלים של הקבוצה הם האוהדים, כאמור - באמצעות "נאמנות הדונס", שלה יש 75% מהבעלות על המועדון. ב־2003 מכרו מניות כדי לממן את רכישת אצטדיון קינגסמדאו בדרום־מערב לונדון - שבו כ־5,000 מקומות. לקבוצה ספונסרים ונותני חסות, והעלייה המהירה בסולמות הליגות מעוררת השראה.

"חלק מהאוהדים לא יהיו מרוצים עד שנגיע לפרמיירליג", אמר איבו הלור, לשעבר שחקן וכיום המנהל העסקי של המועדון, לבי.בי.סי. "אבל האמביציה שלנו היתה להגיע לבלו סקוור פרמיירליג".

כיום מבטיחים בווימבלדון לא לרדוף אחרי העלייה לליגות המקצועניות, כי "חלק מהאתוס של המועדון זה לחיות לפי היכולות הכלכליות שלו", לפי הלור. "הדרך היחידה למעלה זה לפתח את הקהילה שלנו, לפתח את אתוס, לפתח את התשתית. אם נגיע לליגות המקצועניות, יעשו מאיתנו סרט".

מנצ'סטר יונייטד האמיתית

בעקבות הצלחתה של ווימבלדון האמיתית הקימו אוהדי מנצ'סטר יוניטד את "מנצ'סטר יונייטד האמיתית". בעוד הקבוצה המקורית נהנית מהצלחה בפרמיירליג ובצ'מפיונס ליג אבל עתידה לוט בערפל בגלל החובות שנצברו בעקבות רכישתה על ידי משפחת גלייזר ( ומחירי הכרטיסים עולים משנה לשנה), הקבוצה השנייה - FC יונייטד - משחקת בליגה חצי מקצוענית, הליגה השביעית.

אבל האוהדים מרוצים. הקבוצה, שהוקמה ב-2005, עלתה כבר שלוש ליגות וכ-6,000 אוהדים בממוצע למשחק מגיעים שלה - מקום 100 באנגליה כולה ויותר מבחלק מהקבוצות בליגות המקצועניות.

הקבוצה כבר מפתחת את ענפיה הבינלאומיים ומלבד אוהדים מאזור מנצ'סטר יש לה נציגויות בהולנד, צרפת, פולין, ניו זילנד, ארצות הברית וקנדה. למשחקים מגיעים צוותי טלוויזיה מכל העולם ונעשו על הקבוצה כבר סרטי תעודה בצרפת, הולנד וגם בישראל (סרט שביים חיים שדמי).

מנצ'סטר יונייטד המקורית מתנגדת ל-FC יונייטד ואלכס פרגוסון מסרב להתייחס לנושא בראיונות אבל ראיין גיגס, הכוכב הוותיק של סגנית אלופת אירופה, כבר הביע את תמיכתו במיזם ולא רק בגלל שאחיו, רודרי גיגס, שיחק בה.

שומרים על עקרונות

הנהלת המועדון לא מבטיחה את המשך ההצלחה המקצועית אבל כן את שמירתם של כמה עקרונות: ההנהלה תמיד תיבחר באופן דמוקרטי על ידי חברי המועדון; המועדון תמיד ישאף לחזק את קשריו עם הקהילה המקומית; מחירי הכרטיסים תמיד יישארו נמוכים; המועדון ינסה להימנע מהתמסחרות ויישאר תמיד ארגון ללא מטרות רווח.

השאיפות להתפתח מעט נפגעו בגלל המשבר הכלכלי, אבל בעיקרון החליטו ב-FC יונייטד לבנות אצטדיון למועדון ולהקים עוד ועוד קבוצות נוער ונשים.

אנטי אמריקאי

אוהדי ליברפול גם כן החליטו להקים מועדון משל עצמם בעקבות רכישת הקבוצה על ידיצמד האמריקאים טום היקס וג'ורג' ג'ילט. בעונה החולפת החלה AFC ליברפול את דרכה בליגת החובבנים של צפון־מערב אנגליה וכבר רשמה עליית ליגה. הקבוצה גם קיבלה את ברכת הדרך מהמנכ"ל היוצא של ליברפול המקורית - ריק פארי.

אולם השאיפות של אוהדי ליברפול גדולות הרבה יותר ולאחרונה התאגדו שתיקבוצות אוהדים - קבוצת ShareLiverpoolFC וקבוצת SOS, ראשי תיבות ל-Spirit of Shankly, כדי לגייס 500 מיליון ליש"ט ולרכוש את הקבוצה מידיהם של היקס וג'ילט.

שני הארגונים מאמינים שהבעלות האמריקאית פגעה במועדון ומקבלים תמיכה מהקבוצה הממשלתית, שמאגדת את האוהדים באנגליה - Supporters Direct.

את המיזם מוביל הפרופסור לכלכלת ספורט רוגן טיילור, כך שלא מדובר בפנאטים הזויים שרוצים לשרוף את המועדון. הארגונים מקווים לגייס מספיק כסף לפני 24 ביולי, אז יצטרכו הבעלים להחזיר הלוואה בשווי 350 מיליון ליש"ט לבנק RBS ולבנק וואקוביה.

אם אכן יצליחו האוהדים לרכוש את ליברפול מידי הבעלים האמריקאים שלהם, אנחנו נצפה בתחילתו של עידן חדש בכדורגל האנגלי. עידן שאולי התחיל בליגה התשיעית אבל עשוי להגיע עד לליגת האלופות.

תגיות