אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכירו את ריי אוזי: המציל של ביל צילום: אי פי אי

תכירו את ריי אוזי: המציל של ביל

הוא היה הראשון להזהיר מפני גוגל. ביל גייטס, עוד לפני פרישתו, מינה אותו למחליפו כארכיטקט התוכנה של החברה. השבוע ריי אוזי מבקר בישראל, רגע לפני שהוא חוזר להמציא את חלונות מחדש

28.06.2009, 14:05 | דורה קישינבסקי

השבוע מבקר בישראל ריי אוזי, ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט שאחראי על תכנון ועיצוב מערכות ההפעלה הבאות של ענקית התוכנה. היום משתתף אוזי בכנס Think.Next של מיקרוסופט, שבו סטארט־אפים ישראליים יציגו את הטכנולוגיות שלהם.

ב־2005 שלח אוזי, אז אחד משלושת סמנכ"לי הטכנולוגיות במיקרוסופט, מזכר לכמאה בכירים בחברה. בלשון מנומסת הוא הסביר להם כי "רבים ממוצרינו אימצו את האינטרנט, אך לא במידה שבה היה ניתן לעשות זאת. קבוצה של מתחרים מאוד חזקים שלנו ממוקדים כמו קרן לייזר על שירותי אינטרנט".

המילים העדינות עטפו מסר חד. אם מיקרוסופט תמשיך להיאחז בנוסטלגיה בעידן שבו שלטה ללא עוררין על המחשב האישי, היא תאבד את ההובלה שלה בשוק התוכנה ללא תקנה. בקרוב אנשים כבר לא יהיו מוכנים להוציא הון על תוכנה כמו וורד, שפותחה לפני שנתיים. באינטרנט הם יכולים למצוא בחינם שירותי עיבוד תמלילים שמתעדכנים כמעט מדי יום עם פיצ'רים מועילים.

ב־2006 פרש ביל גייטס מתפקידו כארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט, כלומר כאדם שמחליט מה מיקרוסופט תמציא, ומינה את אוזי למחליפו. בכך הוא נתן לאוזי, מתכנת ותיק והממציא המפורסם של תוכנת לוטוס בשנות השמונים, מנדט ברור לממש את המהפכה שעליה רמז במזכר שלו. נדרשו לאוזי יותר משנתיים, אולם לבסוף הוא היה מוכן לחשוף את המוצרים שיתחילו את המהפכה הזאת: פלטפורמת Azure ושירות Live Mesh, ששניהם זמינים כרגע בגרסאות בטא.

יחזיר את החדשנות?

היעד של שני המוצרים הוא להרחיב אל הרשת את שליטתה של מיקרוסופט בתחום מערכות ההפעלה למחשב האישי. Azure, מערכת להפעלת תוכנות שמותקנות באינטרנט במקום על מחשב המשתמש, תתפקד כיורשת של חלונות בעתיד שצופה אוזי, שבו כמעט כל התוכנות שלנו יופעלו דרך הדפדפן. Live Mesh הוא שירות שמעלה את הקבצים והמידע של המשתמש לרשת, ומעדכן אותם בכל מחשב שבו המשתמש מחובר. כך בעצם נעלם המחשב האישי ומתחלף בזהות אינטרנטית שנעה עם המשתמש בין מחשבים, נטבוקים וטלפונים סלולריים.

שורשי המוצרים האלה נטועים היטב בעברו של ריי אוזי (53). בשנות השבעים, כשלמד מדעי המחשב באוניברסיטת אילינוי, הוא היה אחד הראשונים בעולם שנתקלו בתקשורת מחשבים ושיתוף פעולה מקוון. האוניברסיטה עבדה אז על פרויקט ניסיוני בשם PLATO, שהיה מיועד למערכת החינוך האמריקאית. במסגרת הפרויקט חוברו עשרות מסופים למחשב מרכזי אחד, כך שהמשתמשים יכלו לשלוח זה לזה דואר אלקטרוני, לדבר בצ'ט ואפילו לקבל מסרים מיידיים תוך שהם עובדים על מסמך אחר. אוזי התלהב מהטכנולוגיה, שחזתה את מהפכת האינטרנט עשור לפני שהמחשב האישי נכנס לשימוש. הוא זנח את לימודיו והשיג עבודה בפרויקט PLATO כמתכנת.

"כבר 23 שנה שאני מנסה לשכור אותו"

לאחר שסיים את התואר, עבד אוזי בחברת Software Arts, ממציאת הגיליון האלקטרוני הראשון, ולאחר מכן בחברת התוכנה לוטוס. שם הוא נקט צעד עסקי אמיץ: הוא הבטיח למנכ"ל לוטוס שיפתח עבורו את ערכת התוכנות המשרדיות שרצה — מוצר הדומה למיקרוסופט אופיס של היום — אם לאחר מכן לוטוס תסכים לשווק תוכנה שיפתח אוזי באופן עצמאי.

Lotus Notes הפכה ללהיט במשרדי ארצות הברית. ב־1995 היו לה 2 מיליון משתמשים ברישיון. כשיבמ רכשה את חברת לוטוס ב־3.5 מיליארד דולר, מטרתה היתה להניח את ידיה על Lotus Notes – ועל הראש של ריי אוזי. עשור אחר כך, ל־Notes היו 150 מיליון משתמשים.

הפרויקט הבא של אוזי היה חברת Groove שהקים ב־2001. ב־2005, לאחר דשדוש מדכדך בביצת הסטארט־אפים, הוא מכר את החברה שלו למיקרוסופט. גם כאן, מטרת מיקרוסופט היתה לקנות אותו, יותר מאשר את החברה שלו. ביל גייטס הכריז במסיבת העיתונאים: "כבר 23 שנה אני מנסה לשכור את הבחור הזה".

כתבה שפרסם מגזין "Wired" ב־2008 על המהפכה של אוזי במיקרוסופט מתארת את האופי המרדני שהזריק לחברה, ולא רק מבחינת המוצרים. צוות הפיתוח שהקים עבור Azure היה זעיר במונחי מיקרוסופט: 150 איש, מול אלפי מתכנתים שעבדו באותו הזמן על חלונות 7 תחת פיקודם של סמנכ"לים אחרים.

אוזי תכנן לשנות את מיקרוסופט. בראיון ל־"Wired" הוא הביע את חוסר הנוחות שלו מעברה הדורסני של החברה: "זו חברה אחרת עכשיו. אני לא חש שהיא מרושעת. אני לא חש שהיא נוגדת את האמונות הבסיסיות שלי". בכנס המפתחים של מיקרוסופט ב־2008 אמר כי לחברה יש לא רק מתחרים מבחוץ אלא גם "מתחרים מבפנים", אתגרים הקשורים לאופי ארגוני. אבל איך גורמים לחברה של 90 אלף עובדים, עם היררכיה ותרבות ארגונית ביורוקרטית מושרשת, "לחשוב כמו סטארט־אפ"? זה האתגר שעומד בפני ריי אוזי בשנים הקרובות.

מתעניין בחברות ישראליות

 

בסיורו בישראל יפגוש אוזי את לקוחותיה העסקיים של מיקרוסופט בארץ, אך חשוב מכך — אנשי פיתוח וחברות סטארט־אפ שעשויים לפתח את המוצר הבא של מיקרוסופט.

אוזי יבקר במרכז הפיתוח של מיקרוסופט בהרצליה, ובמיוחד ביחידת הטלקום שהשיקה לאחרונה תוכנת מסנג'ר מבוססת טכנולוגיית "ענן", שמאפשרת לבצע צ'טים בין מכשירים סלולריים. בפניו יוצגו גם חברות סטארט־אפ חדשניות, כגון גוסט, שפיתחה ממשק למערכת הפעלה שנמצאת כולה על גבי הרשת, חברת WeFi, המאפשרת ללפטופים להתחבר מכל מקום לרשת אלחוטית הנבנית על ידי קהילת משתמשים, וסלנו, שמפתחת שבבים לשידור טלוויזיה באיכות HD בכל הבית.

באירוע שיתקיים היום בנמל תל אביב יפגוש אוזי טכנולוגיות בתחומי הגיימינג, הרשתות החברתיות, הפרסום והשידור, כגון Waze, Gizmoz, Amobee, Sunday Sky, Jinni, Lucid ואפילו את בטר פלייס של שי אגסי. בנוסף ייפגש אוזי עם סטארטאפיסים בגראז' גיקס בחולון, מועדון חברתי במימון קרן גיזה, כרמל ויוסי ורדי (אסף גלעד).

תגיות