אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - הצעה: בירושלים ישלמו יותר על המים מאשר בתל אביב צילום: צביקה טישלר

בלעדי - הצעה: בירושלים ישלמו יותר על המים מאשר בתל אביב

בעקבות ההצעה החדשה של רשות המים, תעריף המים האחיד עשוי להתבטל ותעריפי המים יתייקרו החל בינואר 2010 במרבית הערים בישראל. בירושלים יעלו התעריפים בשיעור של עד 46%. בתל אביב העלייה תהיה צנועה יותר - עד 33% בלבד. השינוי: נוסף על מס הבצורת המתוכנן

29.06.2009, 07:05 | גלית שפיר

הצעה חדשה לשינוי השיטה של קביעת תעריפי המים לצריכה ביתית עשויה לייקר בעשרות אחוזים את חשבון המים של משקי בית בערים רבות בישראל. זאת בנוסף למס הבצורת שצפוי לעלות לדיון בכנסת בשבוע הבא.

על פי ההצעה, שתוגש להצבעה במועצת רשות המים בשבוע הבא, החל מינואר 2010 יתבסס תעריפון המים רק על עלות הפקתם, המשתנה בכל איזור. זאת בניגוד למצב כיום, שבו תעריף המים אחיד בכל הארץ, כך שחלק מתאגידי המים מסבסדים תאגידי מים אחרים.

תעריף המים החדש יצור הבדל בין הסכום שישלמו דיירים בדירות קיימות לזה שישלמו דיירים בדירות חדשות. כיום, חלק מתשלום המים מגולם בהיטל הפיתוח אותו משלמים הדיירים עם רכישת דירה. בשיטה החדשה יבוטל היטל הפיתוח, ועלות הפקת המים תגולם בחשבון החודשי.

 , צילום: צביקה טישלר צילום: צביקה טישלר  , צילום: צביקה טישלר

חשבון המים החודשי של משפחה ממוצעת בת ארבע נפשות בישראל עומד כיום על כ־104 שקל (על פי חישוב של 20 מ"ק מים בחודש). מהתעריפים החדשים, שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי חשבון המים החודשי של משפחה בירושלים המתגוררת בדירה חדשה יעלה לאחר השינוי בכ־46% ויעמוד על 152 שקל בממוצע. חשבון המים החודשי של משפחה ירושלמית המתגוררת בדירה ישנה יעלה בכ־35% ויעמוד על 140 שקל בחודש.

בתל אביב תשלם משפחה בדירה חדשה 138 שקל בחודש (עלייה של 33%), ומשפחה בדירה ישנה - 123 שקל (עלייה של 18%). גם תושבי רעננה, מודיעין וערים נוספות ישלמו עוד עשרות שקלים בחודש עבור מים.

סמנכ"ל כלכלה ברשות המים גלעד פרננדס אמר ל"כלכליסט" כי "העלות של כל תאגיד מים נקבעת לפי הנכסים והתפעול באותו תאגיד. יש אזורים כמו ירושלים שבהם העלות גבוהה יותר, משום שהעלות של הנחת צינורות באזור סלעי גבוהה יותר. באזורי וילות התעריף גבוה יותר מבאזורים בבנייה צפופה, כי בהם צריך להניח פחות צינורות".

לדברי יו"ר פורום הנהלות תאגידי המים בישראל, עו"ד שאול רומנו, "ביטול היטלי הפיתוח מהווה פגיעה חמורה בשכבות הנזקקות לטובת בעלי ההון, דהיינו הקבלנים והיזמים העשירים. לא רק שהמדינה מעלה את תעריפי המים והביוב עבור רוכשי דירות חדשות, היא מעלה את תעריפי המים והביוב בעשרות אחוזים עבור בעלי דירות ותיקות ומפילה עליהם נטל נוסף

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
בתחום המים ישראל נוהגת כמו מדינה קומוניסטית
המדינה קובעת מחירים ומכסות, ואוסרת על יזמים להקים מתקני התפלה... מספקת לחקלאים מים בחצי חינם... מימסד רקוב. חוסר יעילות ושחיתות. הגיע הזמן שהיחס למים יפסיק להיות מיסטי: מדובר במוצר כמו כל מוצר אחר. הצחיר צריך להיקבע על ידי היצע וביקוש. הדבר היחיד שהמדינה צריכה לקבוע זה כמה מים מותר לשאוב.
אלון אחר  |  07.07.09
5.
תעריפי המים
כל הנושא הזה שערוריתי, הפתרון על המחדלים של המדינה במשך עשרות שנים נופלים על האזרח הקטן. מחירי ההפקה של 1 מ"ק מים נמוכים בהרבה מהמחיר שאנחנו משלמים, ההפרש בין המחיר שתאגיד המים/הרשות גובה מאיתנו מופנה לתחזוקת מערכת ההובלה והצינורות וזה בסדר אבל היטל פיתוח? אני כבר שילמתי וכמוני כולם בעת שקניתי את הבית. אני לא מבין למה אני צריך לשלם פעם נוספת על ההשקעה הראשונית בתשתית
ערן גיחון , יבנה  |  29.06.09
3.
ראייה כוללת
הבאת תשתיות למקומות מרוחקים ומעוטי אוכלוסין, תמיד יקרה. לפי הדוגמא של רשות המים, גם עלות החשמל צריכה להשתנות בין מקומות שונים בארץ, לפי יחס תשתיות/אוכלוסייה. אבל ח-י-י-ב להיות גוף לאומי שיקבל את ההחלטה. בראייה כוללת יהיו מקומות רבים בפריפריה שיתרוקנו מהאוכלוסייה עם תעריפי המים/חשמל/טלפון... יעלו במאות שקלים!!!
גיא , עובד חח"י  |  29.06.09
לכל התגובות