אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: למרות המשבר: שכר המנהלים הבכירים לא צפוי לרדת ב־2009 צילום: עטא עוויסאת

בלעדי: למרות המשבר: שכר המנהלים הבכירים לא צפוי לרדת ב־2009

שכר העובדים החציוני יעלה השנה ב־2.8% לעומת 2008. היי גרופ ישראל: "חלק מהחברות בוחרות 'לשבת על הגדר' בציפייה לעתיד"

01.07.2009, 12:13 | ענת ציפקין

סוגיית שכר הבכירים ניצבת במרכז השיח הציבורי בארצות הברית בתקופה האחרונה, ואף קיבלה משנה תוקף בתחילת החודש, עם מינויו של עו"ד קנת' פיינברג ליועץ מיוחד לנשיא ברק אובמה לענייני תגמולים ושכר. אובמה העניק לפיינברג סמכויות לפקח על חבילות התגמול שיקבלו 175 מנהלים בכירים בשבעה מוסדות פיננסיים, שבמהלך המשבר קיבלו מממשלת ארה"ב חבילות מימון. דווקא אותם מוסדות פיננסיים, אם לשפוט לפי הדיווחים בעיתונות הזרה, הם אלה שהודיעו בחודשים האחרונים על עליות שכר בולטות. במילים אחרות, אותו מגזר חבוט, שספג את המכה הקשה ביותר במשבר עד כה וקיבל חבילת סיוע אדירה מהממשל (838 מיליארד דולר) כדי להשתקם, הוא שמוביל היום את המגמה להעלאת שכר הבכירים.

בונוס של 39 מיליארד דולר

הבנק הראשון שהודיע לפני ארבעה חודשים כי שכר מנהליו צפוי לגדול היה UBS, זאת לאחר שרק בתחילת השנה הודיע על קיצוץ של 78% בהיקף הבונוסים שמוענקים לבכיריו. בחודש שעבר הצטרף אליו מורגן סטנלי, שדיווח כי שכרו של סמנכ"ל הכספים קולם קלהר יוכפל. ביום רביעי האחרון נוסף גם סיטיגרופ לרשימה. הבנק, שכזכור קיבל מהממשל האמריקאי מימון של 45 מיליארד דולר כדי לחזור ולעמוד חזרה על רגליו, דיווח על כוונתו להעלות את השכר הבסיסי של חלק ממנהליו בשיעור של עד 50%. בסיטיגרופ הסבירו "כי אין בכוונת החברה להעלות את היקף התגמולים השנתי לעובדים, אלא רק לאזן את המשקל של התגמולים הקבועים לאלו המשתנים".

ההסבר של איזון משקל התגמולים הקבועים למשתנים (בונוסים) מקבל פרספקטיבה אחרת לאור העובדה שהתגמולים וההטבות לעובדים מהווים את ההוצאה התפעולית הגדולה ביותר של סיטיגרופ. בשנה שעברה, שבמהלכה דיווח סיטי גרופ על הפסד כולל של 28 מיליארד דולר, הסתכם סעיף התגמולים ב־32.4 מיליארד דולר - ירידה של 4.3% בלבד לעומת 2007 שאותה סיים סיטיגרופ ברווח של 3.62 מיליארד דולר.

סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת כי בסקטור הבנקאות העולמי מהווים הבונוסים שני שלישים מסך כל חבילת התגמול של המנהלים הבכירים. טווח המשכורות נע לרוב בין 80 אלף דולר ל־300 אלף דולר לשנה. בחישוב שנתי, חמשת המוסדות הפיננסיים הגדולים בוול סטריט העניקו לעובדיהם בשנת 2007 (כלומר לפני שנת 2008 הקשה ביותר) בונוסים בהיקף של 39 מיליארד דולר.

הקשר בין סוגיית השכר והתגמולים בחברות ובין השלכותיו הריאליות של המשבר העולמי נבדק לאחרונה על ידי חברת הייעוץ העולמית היי גרופ (Hay Group). בסקר רחב היקף, שבו השתתפו יותר מ־2,000 חברות מ־88 מדינות בעולם, בחנה חברת הייעוץ שאלות כגון שכר, תוכניות תמריצים לטווח קצר וארוך ושינויים במבנה התעסוקתי על רקע המשבר הכלכלי העולמי.

המסקנה הבולטת מהסקר היא שלמרות המשבר, שכר העובדים החציוני עתיד לעלות השנה ב־2.8% לעומת שכרם ב־2008. מדובר בנתון מפתיע בהתחשב בהשלכותיו ההרסניות של המשבר על רוב החברות ברחבי העולם. מסקנה נוספת העולה מהסקר היא שרוב החברות אינן מתכוונות לקצץ בשכר מנהליהן. למעשה, כמחצית עתידות להעלות אותו ב־1.5%; רבע יעלו אותו בשיעור גבוה אף יותר, שינוע בטווח של 2.5%–5%, וכרבע לא ישנו את השכר כלל.

העלאות שכר מתונות

עוד מתברר מהסקר כי שכרו של הדרג הניהולי והדרג המקצועי עתיד לעלות ב־2.5%, שכרם של עובדי הצווארון הכחול ב־2.2%, ושכרם של העובדים המצטיינים ובעלי הפוטנציאל לקידום ב־3%. נוסף על כך ב־32% מהחברות תירשם השנה עלייה בהוצאות השכר, ב־21% תירשם ירידה, וב־36% לא יחול כל שינוי.

לדברי הילה חלוץ בן גל, מנהלת תחום תגמול ותמרוץ בהיי גרופ ישראל, מדובר בנתונים מפתיעים. "הציפייה היתה שעל רקע המשבר העולמי יקצצו החברות באופן חד יותר בהוצאות השכר, ובמקום זאת הן מדווחות על העלאות שכר מתונות", היא אומרת. "ייתכן שחלק מהחברות הגלובליות שהשתתפו בסקר עדיין בוחרות 'לשבת על הגדר' בציפייה דרוכה לעתיד", היא מוסיפה. אשר לישראל סבורה בן גל כי "המצב פחות ורוד, ומסתמנות מגמות ברורות יותר של קיצוץ בשכר, אם כי יש להמתין ולבחון את הנתונים בעתיד הקרוב".

26% מהחברות שהשתתפו בסקר דיווחו על קיצוצים בתוכניות הדרכה ובתשלום עבור שעות נוספות, 23.1% מהחברות הקפיאו שכר באופן זמני, ו־9.7% הקפיאו קידומים בדרגה. 7.4% מהחברות הציעו לעובדים תוכניות פרישה מוקדמת, אבל רק 3.1% מהחברות חייבו את העובדים לקצר את שבוע העבודה או לצמצם את מספר שעות העבודה כדי להפחית משכרם. בן גל סבורה שמדובר בנתון מעניין כי לפחות לעומת שוק העבודה הישראלי, שבו שבוע העבודה הוא ארוך יותר מלכתחילה, מדובר בארגונים שאינם חורתים על דגלם איזונים כדוגמת work - life balance.

מי שצפויים ליהנות מתוספת השכר הגבוהה ביותר הם מי שמוגדרים "עובדים מצטיינים ובעלי פוטנציאל לקידום", שמחצית מהחברות מתכוונות להעלות את שכרם ב־2009 ב־3% וברבע מהחברות הם יקבלו תוספת של 3%–6%. יש לציין שדווקא קבוצת עובדים זו נהנתה הכי פחות מעדכוני השכר שנעשו לפני המשבר העולמי.

בן גל סבורה כי על רקע המשבר, החברות מתקשות ליצור הבחנה בין עובדים המוגדרים כבעלי ביצועים גבוהים לעובדים אחרים. "מסיבה זו נוקטות החברות מדיניות שגויה כלפי קבוצת עובדים זו", היא אומרת, ומעלה השערה שלפיה החברות מתכוונות לפצות עובדים אלו באמצעות הבונוס השנתי.

כצפוי, התחום שעלול לספוג השנה את הפגיעה הקשה ביותר הוא הבונוסים השנתיים הניתנים לעובדים בכלל, ולעובדים בכירים בפרט. כ־38% מהחברות הגדירו מחדש את הקריטריונים למתן הבונוס השנתי, מהן כ־30% העלו את הרף המזכה בקבלת בונוס, ועוד 20% מהחברות הקטינו את סכום הבונוס. כ־30% מהחברות פיצלו את תשלום הבונוס לכמה תשלומים, או שהחליטו לדחות את מועד התשלום. בן גל סבורה כי דחיית התשלום הוא צעד שגוי כיוון שהבונוס נועד ליצור אצל העובד זיקה מיידית בתודעה של המקביל בין הביצועים לבין קבלת הבונוס.

הלטיניות אופטימיות יותר

רבע מהחברות מציינות שהמשבר הפיננסי העולמי פגע משמעותית בשוויים של אמצעי התגמול לטווח הארוך, ומדובר בעיקר באופציות ובמניות. 28% מהחברות ציינו כי הן כבר ביצעו שינויים בפועל, או שהן מתכננות לבצע בזמן הקרוב שינויים באמצעי התגמול הללו. השינויים כוללים קיצוץ בהיקף המניות המוקצות לעובדים, שינוי התמהיל של חבילת ההטבות וכן הלאה. לפיכך, שווי ההטבה הגלומה בתוכניות התגמול עתידה השנה להיות נמוכה יותר מזו שב־2008.

הסקר העולמי פילח את התוצאות לפי אזורים בעולם והגיע לכמה מסקנות מעניינות. ברוב המדינות הלטיניות החל המשבר העולמי לתת את אותותיו רק בחודשים האחרונים, ולכן הרוח המנשבת מכיוונה של היבשת הדרומית אופטימית יותר. כך, למשל, 62% מהחברות הדרום אמריקאיות שהשתתפו בסקר דיווחו כי ב־2009 הן מתכוונות להעלות את השכר, אך יש לזכור ששיעור האינפלציה במדינות הללו נע בטווח של 5%–20% כך שהעלאות השכר נועדו, בין השאר, לשמור על כוח הקנייה של העובדים.

באירופה דיווחו החברות המקומיות כי השכר החציוני יעלה השנה ב־2% בלבד לעומת הממוצע העולמי - 2.8%. העובדים הבריטים יקבלו את העלאת השכר הנמוכה ביותר (1%) והנורבגים והיוונים את הגבוהה ביותר - 3.4% ו־3.3% בהתאמה.

מבין החברות האירופיות הגרמניות זוכות לציון הגבוה ביותר במדד הפסימיות הכלכלית: 50% מהחברות הגרמניות דיווחו כי הן צופות הרעה בתפקודן העסקי לעומת 39% מכלל החברות שהשתתפו בסקר.

אולם, אחד הנתונים המעניינים ביותר שעלו בסקר נגעו לסין. מהנתונים עולה כי בכלכלת סין רמת העלייה בשכר הולכת ומתכווצת השנה, זאת לעומת השנה שעברה. באוגוסט האחרון הראה סקר כי רמת העלייה בשכר בסין תעמוד על 10.9%. עם זאת, מאז ירד שיעור העלייה בשכר - באוקטובר הוא הסתכם ב־8%, ואילו במרץ הוא עמד על 3.8%. בתוך כך יש לזכור שהעלייה בתמ"ג הסיני תעמוד על 9% בשנה הנוכחית, ואילו עליית השכר הסיני היתה בקצב של 7%–12% בשני העשורים האחרונים - כלומר מדובר בשינוי לרעה.

תגיות