אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 המיזוג כבר כלול

המיזוג כבר כלול

לא חייבים להפעיל מזגן של 5 כ"ס כדי לעבור את הקיץ בשלום. כלכליסט ממליץ על שיטות הבנייה שיעזרו לכם להוריד את הטמפרטורה בבית ולהיות ידידותיים לסביבה

01.07.2009, 12:25 | דקל גודוביץ

מי שנוסע בימים אלה ברכבת ישראל, או נכנס לקניון, יודע שרצוי להצטייד בסוודר, שכן ידם של האחראים למיזוג קלה על המתג. הם ממהרים להפעיל את הקירור גם אם הטמפרטורה נוחה, ועל פי רוב טמפרטורת המזגן נמוכה בהרבה מהמומלצת - 25 מעלות. "אנשים מפעילים מזגן אפילו אם האוויר טוב", טוען אדריכל עבד יאסין מעראבה, מי שחוקר ומקדם בנייה מסורתית, ויישם את עקרונותיו בתכנון המרכז למחקר וחינוך סביבתי בסכנין.

יאסין טוען שמדובר בעיקר בחינוך לחיסכון ושמירה על הסביבה, אך אשמים בתופעה גם האדריכלים, ששכחו את האופציה לאוורר מבנים באופן טבעי ומעדיפים את המזגן. יש מבנים ירוקים שמתגאים במיחזור מי העיבוי מהמזגנים להשקיית גינות, אבל מתעלמים מעצם הפעלת המזגן, שפוגעת בסביבה. במבנה הניסיוני והחינוכי בסכנין הקירור הטבעי מתבסס על שילוב בין רוח, צל, מים ומסה תרמית מבודדת ואוגרת קור, וזאת באמצעות כמה שיטות:

חצר פנימית פתוחה (פאטיו): מאופיינת בצמחייה, צל ומזרקת מים, והחדרים מסודרים סביבה. בלילה חודר אוויר קר דרך הפאטיו לחדרים, וביום מקפידים לסגור חלונות ודלתות עד שעות אחר הצהריים, כדי למנוע בריחת אוויר קר מהלילה ובו בזמן למנוע כניסת חול ואבק. כשהאוויר מתחמם נפתחים החלונות כלפי חוץ והדלתות לחצר הפנימית, ויוצרים זרימת אוויר מפולשת מצד לצד, שמקררת את הבית.

המרכז למחקר וחינוך סביבתי בסכנין. 9-8 מעלות פחות המרכז למחקר וחינוך סביבתי בסכנין. 9-8 מעלות פחות המרכז למחקר וחינוך סביבתי בסכנין. 9-8 מעלות פחות

ארובת קירור (מלקאף): אוויר קר שנמצא גבוה מעל הקרקע מוזרם מבעד לארובה לחדרים שלמטה. ככל שהפתח העליון של המלקאף גבוה יותר, פעולת הקירור יעילה יותר, ואפשר לשפרה באמצעות התזת רסס מים בתוך המלקאף הפנימי, שהתאדותו מצננת את האוויר ומגבירה את מהירות נפילתו בארובה. בסכנין גובה הארובה 12 מטר, והיא נוסתה בהצלחה.

חלונות: עדיף להתקין חלונות צרים רבים על פני חלון אחד. כך גם מצלים על החלון מקרני השמש וגם תורמים להגברת האוויר ותחלופתו.

כיפה או קמרון: זהו לא רק היבט אסתטי או פרקטי לקירוי הגג, אלא גם תורם לשמירת אוויר קר בתוך חלל החדר, שכן האוויר החם עולה ומתנקז לחלל הכיפה. שם הוא מתאוורר כלפי חוץ דרך כמה חלונות בבסיס הכיפה, היוצרים זרימת אוויר מפולשת מצד לצד בהתאם לכיווני הרוח הטובה המנשבת בימים חמים.

הצללה: סוכות של צמחייה נשירה, כמו גפן, מצלות על הבניין מכיוון הגג או הצד הדרומי בקיץ, ואילו השלכת בחורף מאפשרת את חשיפת הקירות והגג לשמש המחממת.

בידוד ועיבוי הקירות ושימוש בחומרי בנייה מקומיים: קירות עבים מחומרים מקומיים מאפשרים פתרון זול המייצר מסה תרמית שעוזרת לבידוד תרמי ושמירת קור, ומשמשת גם כהצללה לחלונות. במבנה בסכנין עובי הקיר החיצוני הוא 60 ס"מ, המורכבים מ־15 ס"מ אבן מקומית משני הצדדים ו־30 ס"מ אדמת חרסית ביניהן.

בדיקות שנערכו במבנה בסכנין, שבנייתו הסתיימה לפני כשנתיים, מוכיחות שעלות הבנייה היתה נמוכה בכמחצית ממחיר הבנייה הסטנדרטית, וכי בעונת הקיץ יש הפרש של 8–9 מעלות בין הפנים לחוץ.

כל ההמלצות האלה, גם לדעתו של יאסין עצמו, אינן באות להחליף את המזגן, אלא רק לצמצם את השימוש בו לימים קשים במיוחד; אך הן עדיין נפוצות בעיקר בבנייה של בתים פרטיים צמודי קרקע, וטרם קיבלו מענה בבנייה לגובה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תגובה לתגובה מס' 6
הכל נכון, להזכירכם ירוק הוא לא רק צבע של תנועה אקולוגית אלא גם של מטבע מסויים שבסוג הבנייה המתואר צריך ממנו הרבה. התכנון צריך להיות לפי הסדר הבא: א. פרקטי. ב. חסכוני. ג. יפה הירוק הוא כבר נגזרת של כל הללו, לדוגמא: אם אני רוצה איוורור לחדר האמבטיה אתכנן אותה עם חלון מערבי, ובנוסף אוציא את המים האפורים לגינה => גם הרווחתי רוח חינם, גם חסכתי מים וכסף.
אזרח , גליל  |  13.07.09
5.
כמה חסרונות:
1. ארנונה: קירות עבים גוזלים מרחב שימוש של הבית. שאגב, כיוון שהמדידה של הנכסים נעשים מחוץ לבית, אזי כמה שהקירות יהיו יותר עבים יהיה פחות שטח לשימוש ונשלם עליו יותר ארנונה. 2. כל הארובות הללו מעבר לעלויות הבנייה הגבוהות שלהן הן מצריכות אישורים מיוחדים ומורידים לך מאחוזי הבנייה שמותר לך לבנות (שאגב גם עליו אתה משלם ארנונה) ייתכן וזה נחשב אף כקומה בנויה נוספת. 2. ריבוי חלונות קטנים אכן טוב יותר, אולם אל נשכח שככל שיש יותר חלונות העלויות של החלונות גבוהות יותר. החלונות היום זה דבר מאוד יקר ועל כל אחד כזה אם צריך רשתות, זכוכית ותריסים- זה יקר, שאני לא בטוח שהחיסכון במזגן/תאורה מחזיר את ההשקעה ו לפחות מחזיר בזמן כ"כ קצר.. 3. הצללה באמצעות צימחיה- אל נשכח שצריך לא מעט מים בשביל זה. עם היטלים חדשים שיש על המים ועם תקופת הבצורת שיש עכשיו במדינה אני לא בטוח שזה משתלם. בל נשכח כי הנושא מצריך טיפול שבועי של גנן (קרי הוצאות נוספות שלא חוסכות את הוצאות המזגן). 4. עלויות הבנייה גבוהות יותר למבנה כזה, וניצול חלל הפנים איננו אופטימאלי. אני לא בטוח בכלל שערובה אחת כזו משביחה את הנכס יותר מאשר הוספת 2 חדרים (החלל שהערובה דורשת). * אני בעד בנייה ירוקה, אבל בנייה כזו צריכה להיות גם כלכלית! אני בעד לבחון אפשרות של חציבת מבני מגורים בצלע הר.
צבי , רעננה  |  06.07.09
לכל התגובות