אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצ'יפ הישראלי שיילחם באינטל צילום: יובל חן

הצ'יפ הישראלי שיילחם באינטל

מרכז המו"פ הישראלי של יצרנית השבבים הבינלאומית פריסקייל אחראי לפיתוח "אלביס", המעבד שיכול להוזיל את מחירי הנטבוקים אל מתחת ל-200 דולר, ושינסה לסדוק את הדומיננטיות של אינטל בענף

01.07.2009, 14:23 | גילעד נס

נטבוקס הם מחשבים ניידים זעירים, שבזכות מעבדים חסכוניים באנרגיה משלבים משקל קל במיוחד עם שעות של פעילות ללא חיבור לחשמל. אף שהנטבוקים מושפעים מהמיתון, השנה עתידים להימכר 21 מיליון מחשבי נטבוק, ובשנה הבאה כ־30 מיליון יחידות, כך על פי הערכות חברת גרטנר.

הספקית העיקרית של מעבדי נטבוק היא אינטל, ומעבד ה־Atom שלה נמצא ב־80%–90% מהנטבוקים. Freescale, לשעבר חטיבת המוליכים למחצה של חברת מוטורולה, משיקה מתחרה חדש ל-Atom, מעבד שפותח בסניף הישראלי של החברה. כ-60 מהנדסים במרכז הפיתוח של פריסקייל בהרצליה פיתחו את השבב MX515, שם קוד "אלביס". את הפרויקט הוביל הצוות הישראלי בראשותו של הארי יוסוב, מנהל פרויקט צוות תכנון בחברה, שנעזר גם בעובדי פריסקייל בסניפים שבארה"ב ובסין.

אלביס אמנם איטי במידה ניכרת מהאטום (800 מגה-הרץ מול 1.86 גיגה-הרץ של אטום), אבל מהירות המעבד נחשבת לגורם המשמעותי פחות במהירות הפעלת המחשב בפועל. צריכת חשמל נמוכה, רוחב הפס של ה"צינור" המקשר בין המעבד לזיכרון ועוד גורמים משפיעים מהותית על הביצועים. כל חברה טוענת שרכיביה מציגים את השילוב האופטימלי להרצת יישומים, אך בפועל רק ביצוע "בדיקות מאמץ" בשטח, בהשוואה בין נטבוק מבוסס אטום לנטבוק מבוסס אלביס, יוכל להניב פסק דין ברור.

מחיר הנטבוקים יירד מתחת ל־200 דולר

התחרות בענף הנטבוקים עתידה להניב הוזלה משמעותית לצרכן. בבנק אוף אמריקה (שרכש את מריל לינץ') מעריכים שמחירו הממוצע של מעבד האטום של אינטל ליצרניות המחשבים עומד על כ־80 דולר. בפריסקייל מסרבים לחשוף את מחירו של אלביס, אך רומזים שמדובר במחיר נמוך בכמה עשרות דולרים.

הוזלת המעבד אמורה להוזיל גם את הנטבוק המתבסס עליו, כך שהנטבוקים, שמחיריהם מאז שהוצגו ירדו מ־500 דולר לכ־300 דולר, עתידים להגיע בקרוב אל מתחת ל־200 דולר — מחיר הנגזר מהעברת החיסכון בעלות המעבד לצרכן, כמו גם הסתמכות על מערכות הפעלה מבוססות לינוקס ללא צורך בתשלום תמורת רישיון ל"חלונות".

פריסקייל לא לבד. בחודשים האחרונים נכנסות לתחום אספקת המעבדים לנטקבוקים יותר ויותר מתחרות, בהן גם חברות שמעולם לא עסקו בתחום המחשבים הניידים, כמו קוואלקום הידועה בעיקר כספקית מרכזית של מעבדים לטלפונים סלולריים. הסיבה: הקִרבה בין נטבוק, מחשב פשוט, לסמארטפון, סלולרי משוכלל, כה גדולה, עד כי אותו מעבד בשינויים קלים מסוגל להריץ הן את הסמארטפון והן את הנטבוק. קוואלקום אף שילבה מעבד משלה בנטבוק של ASUS, החברה שלמעשה המציאה את שוק הנטבוקים ועד כה עשתה שימוש באטום של אינטל.

לדברי יוסוב, אלביס מעוצב כך שאין צורך באלמנטים חיצוניים של פיזור חום השבב (כמו מאווררים וצינורות אוורור), ולכן ניתן לבסס עליו נטבוקים דקים יותר. על קיומו של המעבד הוכרז כבר בינואר השנה, אולם מחשבים ראשונים שבו הוא משובץ הוצגו לקהל רק בתערוכת Computex שנערכה בתחילת יוני בטאיפי שבטייוואן, בהם נטבוק של Pegatron (ספין אוף של ASUS). הנטבוקים אמורים להיות זמינים לציבור בשבועות הקרובים. בפגטרון טוענים שהנטבוק שלהם מסוגל לפעול במשך 8 שעות בין הטענה להטענה, אם כי נטבוק של ASUS שיגיע לישראל בחודש הבא, ומבוסס על הדור החדש יותר של מעבד האטום של אינטל, מאפשר כבר 11 שעות פעילות ללא הזנת חשמל.

מיקרוסופט לא מעריצה את אלביס

ישראל קשת, מנכ"ל פריסקייל ישראל, מספר שהמעבד נועד בתחילה ליישומים הקשורים לעולם הרכב והבידור — מערכות ניווט ומולטימדיה המותקנות בכלי רכב. "לפני כשנתיים, כשהנטבוקים הראשונים של ASUS החלו להופיע בשוק, הבנו שעתיד להתרחש כאן שינוי גדול בצורה שבה אנחנו מסתכלים על מחשבים ניידים, ולכן שינינו את הפוקוס, מרכב לעולם המכשירים הניידים". הנטבוקים המבוססים על האלביס יריצו את מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל או גרסאות שונות של לינוקס.

האלביס מבוסס על ארכיטקטורה של חברת ARM הבריטית. נטבוקים מבוססי ARM אינם זוכים לאהדה רבה, בלשון המעטה, מצד מיקרוסופט. החברה הודיעה לאחרונה כי לא תשתף פעולה עם יצרניות מעבדים המבוססים על ARM בכל הקשור לתאימות מול "חלונות 7". במילים פשוטות, נטבוקים עם אלביס ומעבדי ARM אחרים לא יגיעו מהחנות עם "חלונות" מותקן (מי שירצה להתקין "חלונות" במחשב כזה יעשה זאת על אחריותו).

ההורים הגאים קשת ויוסוב, צילום: יובל חן ההורים הגאים קשת ויוסוב | צילום: יובל חן ההורים הגאים קשת ויוסוב, צילום: יובל חן

ההכרזה רק אִשררה את הנטייה של יצרניות המעבדים לנטבוקים לתמוך במערכות הפעלה מבוססות לינוקס או אנדרואיד של גוגל, כמערכות ההפעלה שיניעו את המכשירים שבתוכם יוטמעו המעבדים.

עם זאת, מיקרוסופט עשויה לשנות את דעתה בהתאם לשינויים במצב שוק המעבדים למכשירים הקטנים - אחרי הכל, נאמנותה לברית הנושנה עם אינטל אינה קודמת לנאמנותה לשורה התחתונה במאזניה, ומשום כך היא עדיין מעוניינת לצבור שותפים רבים ככל שניתן שיתמכו במערכות ההפעלה שלה.

נוסף על מעבד ה-Atom של אינטל, המצויד בארכיטקטורה קניינית של אינטל, וה־Conesus של AMD, אלביס מתמודד מול שורה של מעבדים המבוססים גם הם על ליבות של ARM, כמו ה־SnapDragon של קוואלקום, ה־Dove של מארוול ו־WonderMedia של VIA. נכון להיום שולט האטום של אינטל ברוב מוחלט של שוק המעבדים לנטבוקים, בעוד שאר החברות הספיקו עד כה בעיקר לשחרר הודעות על זמינות המעבדים, אך לא ניתן עדיין לרכוש את הנטבוקים המבוססים עליהם.

קיצוץ של יותר מ־100 עובדים

יוסוב מעריך שאת אלביס אפשר יהיה למצוא גם במכשירים אחרים, לא רק בנטבוק: "מידות המעבד זעירות, כ־13x13 מ"מ במצב 'ארוז', כלומר כשמסביב שכבת הגנה ופיזור חום. יש לו צריכת חשמל נמוכה ויכולות מולטימדיה המתאימות להרבה שימושים, שהופכות את אלביס לרלוונטי גם לטלפונים סלולריים, נגני מולטימדיה ניידים ומכשירים ניידים נוספים".

בפריסקייל עוד לא הכריזו על לקוח מחוץ לעולם הנטבוקים, אולם ספקיות אחרות כבר יוזמות צעדים מעשיים: נגן ה־Zune HD של מיקרוסופט שייצא בסתיו יכיל מעבד Tegra של Nvidia, אינטל הודיעה כי האטום שלה ישולב באחד הטלפונים הניידים של LG, ובשבוע שעבר גם הוכרז שיתוף פעולה ארוך טווח אך עמום בין אינטל לנוקיה, שעתיד כנראה להציב מעבדים של אינטל בתוך סוג חדש של מכשירים ניידים שנוקיה מתכוונת להוציא בשנים הקרובות.

מרכז הפיתוח של פריסקייל בהרצליה מעסיק כ־480 עובדים, לאחר קיצוצים של יותר מ־100 עובדים בחודשים האחרונים, שבמסגרתם גם נסגר מרכז הפיתוח הנוסף בעומר. מרכזי הפיתוח הישראליים היו אחראים בעבר לפיתוח הדור השני של מעבד ה־Dragonball שהניע את מכשיריה של חברת פאלם, בימים שבהם שלטה ללא עוררין בשוק מכשירי ה־PDA, ופיתחו גם שורה של מעבדים לתחומי התקשורת.

בהרצליה כבר עובדים כיום על ממשיכו של האלביס, שאמור להיות מושק באמצע 2010 וקיבל שם קוד ישראלי למהדרין. קשת מסרב להסגיר את שמו של המעבד הבא, ומוכן רק לרמוז שמדובר בשמה הפרטי של זמרת ישראלית שעוד מסתובבת בקרבנו.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
לפחות להם יש סיבה לחייך
כי כל ה- 120 (+\-) שהלכו הביתה לא מחייכים. לכל אחד מאלו שפוטרו היתה יד ורגל בפיתוח, מרמת האדמיניסטרציה ועד רמת המהנדס, ולצערנו הרב,התהילה וההצלחה נרשמת רק על מי ששכח את אלו שכבר לא שם. בהצלחה עם הפרוייקטים, כי עם כח האדם נכשלתם בגדול.
טוב שהם מחייכים , אי שם  |  22.07.09
22.
3 הסנטים שלי
אנשים בהי-טק לא הפנימו עוד שהם כמו כושים אחרי שהם גומרים את העבודה זורקים אותם לכלבים ולכן לא צריך לעבוד יותר מידי קשה ולקחת ללב. כללי הזהב שלי: עבוד הכי קרוב לבית שאפשר עשה רק את המינימום הנדרש ולא מעבר לעולם אל תעבוד יותר מ 9:00 שעות לעולם אל תיקח עבודה הביתה אל תשתתף בערבי חברה, המקום שאתה עובד בו הוא לא משפחה אם ילד חולה\אשתך צריכה אותך או משהו כזה צא מייד מהעבודה, לא משנה מה אתה עושה כרגע כי העבודה פחות חשובה ברגע שצצה הזדמנות טובה יותר, עזוב את מקום העבודה בלי לחשוב פעמיים שמור על קשרים קורקטיים עם כולם (גם עם הזבלים), אין אפשרות לדעת עם מי תיפגש בעתיד ומתי לכלוכים על החברה\הנהלה רק בטוקבקים אנונימיים באינטרנט פוטרת? אל תיקח ללב זאת לא אשמתך
שומר טנקים , אי שם  |  05.07.09
20.
"הרצחת וגם ירשת?".
"הביטוי "הרצחת וגם ירשת?" משמעותו שנעשה עוול על גבי עוול. ביטוי זה שמור בדרך כלל לתוכחה כנגד עוולות חמורות וחריפות שפוגעות בצדק וכללי המוסר הבסיסיים, כאשר בנוסף יש בהן הפקת הנאה ותועלת מפירות העוולה שהיא בחינת הגדלת העוולה מבחינת עושה העוולה, ומנגד "הוספת חטא על פשע" בבחינת הגדלת העוולה כלפי הקורבן." (ויקיפדיה) ישראל, הארי - זו משמעות החיוך הזחוח שלכם מבחינתנו, אלה שעבדו ימים כלילות (וגם שבתות - אל תדאג ישראל, חילול השבת נעשה מהבית שלנו...) על אלביס. בפעם הבאה כדאי לחשוב ולפקח על התמונה שתתלווה לכתבה. "טוב לדעת" שחזרתם לחייך כל כך מהר אחרי שעשיתם פרצופים כל כך מסכנים כשפיטרתם אותנו... ובכלל ישראל - לא למדת לקח מהתמונה בה צולמת עם החרב ?????? ונקווה שכל "הנשמות הטובות" שעדיין עובדים בחברה ושלחו לנו (המפוטרים) את הכתבה, יעבירו את המסר הזה להארי ולישראל. ונסיים באופטימיות - כל טוב והרבה הצלחה עם "ריטה" - ונקווה חייו יהיו יותר קלים מחייה של ריטה האמיתית... נ.ב. ל-16 - לצער כולנו, כל מילה שלך בסלע !!!
"כבר לא פריסקייל" , ישראל  |  03.07.09
לכל התגובות