אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: אז מי אחראי למשבר המים צילום: אורן אגמון

במת כלכליסט: אז מי אחראי למשבר המים

מעתה, כל דירקטור ומנכ"ל בתאגיד מים יעבוד במלוא המרץ כדי לאסוף את כספי היטל הבצורת לטובת האוצר

05.07.2009, 07:44 | עו"ד גידי פרישטיק

ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים מסיימת בימים אלה את שלב העדויות. יש לשער שיו"ר הוועדה, השופט בדימוס דן ביין, כבר טרוד בשאלה האם להוציא מכתבי התראה, ואם כן - אז למי. צעד זה משמעו בחינת הטלת אחריות אישית על מי מהמעורבים במשבר המים החמור שאליו נקלעה מדינת ישראל.

אין ספק שמדובר במצב חלמאי. ישראל, הידועה בעולם כמובילת פתרונות בתחום המים, נאלצת לחזות כיצד הפתרונות הטכנולוגיים השונים נהדפים כנגד חומות הביורוקרטיה מבית. המצב האבסורדי הזה בוודאי יעודד את חברי הוועדה לבחון הטלת אחריות אישית כנגד כמה מעורבים מרכזיים בתהליך, ביניהם משרד האוצר ורשות המים.

פתרון בצורת קנס

 

פרופ' אורי שני, מנהל רשות המים, התבטא לאחרונה בדיון באחת מוועדות הכנסת בנוגע לחשש שיהיה צורך במשך הקיץ לנתק אספקת מים למקומות שונים בארץ, תוך חלוקת מים בבקבוקים ובמכלים.

מעבר לכך, החליטה הממשלה לקבוע היטל בצורת מתוך תקווה לצמצום הביקושים בדרך זו. החל מהחודש ישלם כל צרכן 20 שקל נוספים לכל מ"ק מים שיצרוך מעבר ל־15 מ"ק. תחת הקטגוריה הזאת נופלים צרכנים רבים, ולמעשה מדובר במעין קנס שעלול להסתכם במאות ואף אלפי שקלים למשפחה. מדוע הציבור אמור לשלם אם הוא בוודאי אינו האשם במצב? ניחא, רוצים להקטין ביקושים.

מסכומי העתק האלה, שיוציאו הצרכנים מכיסם, אמור ליהנות משרד האוצר. אותו גוף שוועדת החקירה אמורה להחליט עד כמה מעשיו ומחדליו הביאונו עד הלום. אך למרות הרווחים הצפויים, האוצר לא שש להפקיד את מלאכת הגבייה בידי רשות המסים ומערך הגבייה המשומן שלה. במקום זאת הוטלה המשימה על כתפיהם של ספקי המים - דהיינו, הרשויות המקומיות ותאגידי המים והביוב. הללו, מתוקף שמם, אמורים להתמחות במתן שירותי מים וביוב, ולאו דווקא במתן שירותי גבייה להיטלים חדשים.

האוצר קבע, הדירקטורים ייענשו

 

ככל הנראה, באוצר וברשות המים חוששים שהעסק לא יעבוד. הרי העיריות והתאגידים לא ערוכים לכך. איגוד תאגידי המים פנה השבוע בקריאה דחופה לכל הנוגעים בדבר, והתריע שלתאגידים אין יכולת לבצע את המשימה. אין כוח אדם מיומן בגבייה שכזאת. מערכות המחשוב אינן אמורות לבצע חישובים שכאלה ועוד שלל בעיות.

ישבו חכמי האוצר ורשות המים וטיכסו עצה. הפתרון נמצא בתוספת ששולבה ברגע האחרון בהחלטת הממשלה בנוגע לחוק ההסדרים. על פי התיקון, ספק מים שלא יגבה את היטל המחסור דינו מאסר חצי שנה. "מי שמכהן כנושא משרה בספק המים חייב לפקח ולעשות כל שניתן כדי להבטיח את גבייתו של היטל המחסור שנגבה מהצרכנים לאוצר המדינה. המפר הוראה זו דינו קנס", נכתב.

מעתה כל דירקטור ומנכ"ל בתאגיד מים יעבוד במלוא המרץ כדי לאסוף את כספי היטל הבצורת לטובת האוצר. הרי הדירקטורים יחששו מהליכים אישיים, לאחר שהסעיף בחוק ההסדרים מטיל עליהם את האחריות הפלילית לכך. ובינתיים, השופט בדימוס ביין יכול לתהות בינו לבין עצמו, בקל וחומר: אם החברים באוצר וברשות המים סבורים שיש מקום להטיל אחריות אישית כולל הרשעה בפלילים על מי שלא גובה את היטל המחסור, מה העונש שהם סבורים שיש להטיל על מי שהביא את המחסור בעצמו?

עו"ד גידי פרישטיק הוא שותף במשרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדויין, ומייצג תאגידי מים

תגיות