אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: הבנק האינטרנטי הראשון בישראל נתקע אצל הממונה על ההגבלים העסקיים צילום: אוראל כהן

בלעדי: הבנק האינטרנטי הראשון בישראל נתקע אצל הממונה על ההגבלים העסקיים

זאת אף שבנק ישראל אישר את בקשת שלושת היזמים כבר בתחילת 2008. המכשול הבולט: חוסר הרצון של הממונה להעניק ליוזמה "הגנת תעשייה ינוקא" שתמנע מהבנקים החדשים "לטרוף אותו"

06.07.2009, 08:24 | רונית גודמן

קבוצת יזמי הבנק האינטרנטי הצליחה, כבר בתחילת 2008, לפרוץ את הדלת הסגורה של הפיקוח על הבנקים ולקבל מהמפקח היתר עקרוני להקמתו של בנק אינטרנטי ראשון בישראל. אך שלושת היזמים, שלמה פיוטרקובסקי, יהושע אגסי ויצחק דבש - עדיין נתקלים בקשיים בגיוס השקעות לנוכח המשבר הפיננסי וחוסר הבהירות באשר לעמדת הממונה על הגבלים עסקיים.

רוני חזקיהו, צילום: אוראל כהן רוני חזקיהו | צילום: אוראל כהן רוני חזקיהו, צילום: אוראל כהן

 

"בעוד שהפיקוח על הבנקים מבין היטב שיש חשיבות מכרעת להגדלת התחרות בין הבנקים, הממונה על הגבלים העסקיים רונית קן מציבה מכשולים על הקמתו", כך אומר לגורם בשוק התומך בהקמת הבנק האינטרנטי. אחד המכשולים הוא חוסר הרצון של הממונה להעניק ליוזמה החדשה "הגנת תעשיית ינוקא", שתמנע מהבנקים הגדולים הורדת מחירים חדה ו"טורפנית" אשר "תהרוג" את המתחרה החדש. אי־מתן הגנה שכזו לבנק גורם לחששות כבדים אצל משקיעים פוטנציאליים.

ברשות ההגבלים העסקיים טוענים כי כל כניסה של שחקן חדש לשוק שתגדיל את התחרות ותתרום לצרכנים, היא צעד מבורך. עם זאת, הם טוענים כי בלתי אפשרי להכתיב לבנקים מראש שלא להוריד מחירים לפני שנוצרה בעיה. "אותם משקיעים רוצים שהממונה תקבע מחירים בשביל לבלוט לטובה, אולי אפילו לתקופה מסוימת, אבל הרשות מעוניינת שהבנקים יגיבו לתחרות הזו", אומר גורם ברשות.

ככל שהבנקים עצמם יורידו מחירים כתוצאה מהתחרות, כל עוד זה לא אקט טורפני, אין עם זה בעיה. אם הבנקים יקיימו מהלכים של תמחור כדי לדחוק את רגלי המתחרים בשוק, הרשות תוכל לפעול באמצעים שעומדים לרשותה: צווים, הוראות וכו'".

מהרשות נמסר כי "הם מקדמים בברכה את כניסתו של כל שחקן חדש לשוק, וככל שיתעוררו בעיות תחרותיות בעתיד, הרשות תטפל בהן במסגרת סמכויותיה".

בעבר אמרו שלושת יזמי הבנק האינטרנטי כי בשל עלויות תפעול נמוכות, ומכיוון שאין סניפים, העמלות ומרווחי הריביות שהבנק יגבה יהיו נמוכים יותר באופן משמעותי. דבר דומה קרה כאשר הוקמו חברות הביטוח הישיר, שחולשות כיום על כ־20% מהשוק תוך הורדה משמעותית של פרמיית הביטוח לכל הציבור.

תחילת הפרשה ב־2005, אז הציעו פיוטרקובסקי ואגסי לראשונה לבנק ישראל להקים בנק אינטרנטי בישראל. אך לאור קריסת הבנק למסחר והבנק לפיתוח התעשייה, רווחה התפיסה שבנקים קטנים מסוכנים למשק.

עם מינוים של סטנלי פישר לנגיד ושל רוני חזקיהו למפקח, חלה תפנית בגישה ובתפיסה האסטרטגית. לכך התווספו הלחץ הציבורי להורדת הריביות והעמלות, הקושי בהבאת בנקים זרים לישראל והקושי המתמשך במכירת השליטה בבנק לאומי. ב

 

בתחילת 2008 העניק בנק ישראל היתר עקרוני להקמת הבנק. כיום, שנה לאחר יישום רפורמת העמלות, ישנה הסכמה בפורומים שונים שעדיין נדרשת הגברת התחרות במערכת הבנקאית.

תגיות