אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגירעון הממשלתי ביוני עקף התחזיות: 6.9 מיליארד שקל צילום: שלום בר טל

הגירעון הממשלתי ביוני עקף התחזיות: 6.9 מיליארד שקל

במונחים שנתיים לא מדובר בחריגה מהמתוכנן. הגירעון נובע מגידול חד פעמי שנרשם בחודש שעבר בהוצאות הממשלה בשל מענק ששולם לעובדי המגזר הציבורי ובנוסף, העברת 1.4 מיליארד שקל לקרנות הפנסיה הוותיקות; גביית המסים ירדה ביוני ב-9% והסתכמה ב-13 מיליארד שקל

06.07.2009, 10:57 | אמנון אטד

גירעון הממשלה ביוני היה גדול מתחזיות האוצר והסתכם בכ-6.9 מיליארד שקל. יחד עם זאת, במונחים שנתיים לא מדובר על כל חריגה מהמתוכנן. במחצית הראשונה של השנה מסתכם הגירעון המצטבר בכ-17.7 מיליארד שקל, לעומת יעד גירעון מתוכנן לשנה כולה של 45 מיליארד שקל.

מנתונים שמפרסם היום (ב') האוצר מתברר כי הגירעון החריג ביוני נובע משילוב של שני גורמים עיקריים: הראשון בהם הוא גידול חד פעמי שנרשם בחודש שעבר בהוצאות הממשלה. סך הוצאות משרדי הממשלה הסתכמו ביוני בכ-18.4 מיליארד שקל, בכ-3 מיליארד שקל יותר מהרמה החודשית הממוצעת מתחילת השנה.

גביית המס על הסיגריות עלתה ב-1.7%, צילום: בלומברג גביית המס על הסיגריות עלתה ב-1.7% | צילום: בלומברג גביית המס על הסיגריות עלתה ב-1.7%, צילום: בלומברג

הפרש ניכר זה מוסבר על ידי המענק בשיעור של 36% ששולם לעובדי המגזר הציבורי במסגרת עסקת החבילה ובתשלום מחצית דמי ההבראה השנתיים. סכום נוסף של כ-1.4 מיליארד שקל העבירה הממשלה, לראשונה השנה, לקרנות הפנסיה הוותיקות.

מתחילת השנה מסתכמות הוצאות משרדי הממשלה המצטברות בכ-91.1 מיליארד שקל. סכום זה מהווה כ-45% מכלל תקציב המשרדים שהוגש לאישור הכנסת. הסיבה לשיעור הניצול הנמוך יחסית היא העובדה שהממשלה פועלת עדיין ללא תקציב מאושר, דבר שחייב אותה לעבוד על פי מכסות תקציביות חודשיות.

נמשכת המפולת בגביית המסים

בתוך כך עולה כי גם בחודש שעבר נמשכה המפולת בגביית המסים. מנתונים שמפרסם היום האוצר מתברר כי סך גביית המסים ירדה ביוני בשיעור ריאלי של 9% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה והסתכמה בכ-13 מיליארד שקל.

סכום זה נמוך בכ-600 מיליון שקל מהתחזיות הפסימיות של אגף החשב הכללי המופקד על ניהול חשבונות הממשלה. ירידה ריאלית חדה של 13.8% נרשמה ביוני בגביית המסים הישירים (מס הכנסה, מיסי מקרקעין ומס רווחי הון). בגביית המיסים העקיפים (מע"מ, מיסי קנייה, מיסי יבוא ומס על דלק וסיגריות) נרשמה ירידה מתונה יותר של 5.9%.

גביית מס הכנסה צנחה ב-16.8% ואילו בגביית מיסי המקרקעין נרשמה ירידה חדה במיוחד של 26.9%. בגביית מס רווחי הון נרשמה בחודש שעבר תופעה יוצאת דופן: בגביית המס מריבית נרשמה ירידה חדה של 56% המשקפת בעיקר את הקיטון בהיקף הפיקדונות כתוצאה מירידת הריבית במשק.

לעומת זאת בגביית המס ממניות נרשם זינוק משמעותי של לא פחות מ-161% המשקף את הרווחים הגדולים שרשמו לזכותם המשקיעים בבורסה בחודש מאי. כתוצאה משתי מגמות סותרות עלה בחודש שעבר סך הגבייה של המס על רווחי הון בשיעור ריאלי של 9.5%.

בגביית המסים העקיפים נרשמה כאמור ירידה מתונה יותר מזו של המסים הישירים. גביית המע"מ קטנה בשיעור ריאלי של 6.4%. גביית כלל מיסי הייבוא ירדה ב-0.8% ובגביית המכס אף נרשם גידול של 9.5%. ההכנסות ממס הדלק (בלו) קטנו ב-6.2% ואילו גביית המס על סיגריות גדל בשיעור מתון של 1.7%.

תגיות