אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלב התהיות בעסקת "מדבקת המיליארד" צילום: גיא אסיאג

שלב התהיות בעסקת "מדבקת המיליארד"

עסקת החלומות של SafeSky עם ענקית המחשוב MSI מעלה סימני שאלה רבים: איך המציא עבריין מורשע, ללא כל רקע טכנולוגי, את ה"גביע הקדוש" של עולם הרפואה, איפה רשומים הפטנטים ואישור ה-FDA ולמה החברה הרוכשת לא דיווחה עד כה על העיסקה

07.07.2009, 06:36 | אסף גלעד ומאיר אורבך

שלשום לפנות ערב רגשה תעשיית מדעי החיים הישראלית: יזמים ישראלים דיווחו שתאגיד המחשוב הטייוואני MSI ישלם 370 מיליון דולר תמורת 37% מחברה שבבעלותם.ד"ר עמוס בוחניק, בעל רשת מרפאות השיניים "שיניים" ושותף בחברת אשד־גרופ ובחברת הביוטק סיאלו, אמר שהעסקה מעניקה לחברתו לייפקיפר (LifeKeeper) שווי של מיליארד דולר. מנכ"ל החברה, רופא השיניים ד"ר גבי פיקר, מסר ל"כלכליסט" שהעסקה תיחתם בימים הקרובים בלונדון, וש־MSI קיבלו אופציה לרכוש את השליטה בחברתם תמורת עוד מיליארד דולר, בעסקה שתקנה ללייפקיפר שווי של 5 מיליארד דולר.

עמוס בוחניק , צילום: אוראל כהן עמוס בוחניק | צילום: אוראל כהן עמוס בוחניק , צילום: אוראל כהן

עו"ד גבי הייק, שותף במשרד עורכי הדין מ. זליגמן ושות', שליווה את העסקה, מסר ל"כלכליסט" כי בידיו מזכר הבנות חתום בין MSI אנגליה ולייפקיפר. הייק מסר: "מוזכר שם גם עניין התשלום של 370 מיליון דולר, בכפוף לשורה של תנאים".

לייפקיפר, חברה־בת קטנה של חברת התוכנה סייפסקיי (SafeSky) הרשומה באנגליה, טוענת שפיתחה מדבקה זעירה לזיהוי מוקדם של התקפי לב ובעיות סוכר בדם. המדבקה, המוצמדת לגופו של המשתמש, משדרת בזמן אמת נתונים על מצבו הגופני באמצעות תקשורת סלולרית. המנכ"ל פיקר מסר שהטכנולוגיה של לייפקיפר "תשנה את המוסכמות בעולם הרפואה", ואמר שהיא עברה את אישורי רשות התרופות האמריקאית FDA וכן כי כמה מאות מדבקות נמצאות כיום בבדיקה בבית החולים הדסה בירושלים, בכפוף לאישורים הדרושים של ועדת הלסינקי. בוחניק הוסיף שההמצאה מוגנת בפטנטים.

הממציא הוא מומחה להונאות

אלא שזמן קצר לאחר שההצהרות נשמעו, החלו גורמים בענף הביוטכנולוגיה הישראלי להעלות סימני שאלה על העסקה ופרטיה. סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לשותפו של ד"ר בוחניק, ומי שרשום באתר החברה כבעלי הפטנט על מדבקת הלב, אהרון (אריק) קליין. קליין (45), המחזיק ב־50% ממניות לייפקיפר, הוא עבריין שהורשע פעמיים בהונאה. הוא ישב בכלא בשנים 1997–2000, ושוב בשנים 2002–2006. בהרשעתו השנייה הגדירה אותו השופטת חיותה כוחן מבית משפט השלום בתל אביב: "עבריין מרמה סדרתי ומסוכן שלא לומד את לקחו". קליין נמנע מלשוחח עם התקשורת.

בוחניק מתעקש - היתה עסקה "קליין שילם את חובו לחברה והיום הוא יותר נקי מנקי" בראיון לגלי צה"ל הדגיש הבוקר מנכ"ל חברת LifeKeeper כי ידע על עברו של קליין. לדבריו, "ההמצאה נבחנה במשך שנה וחצי. אנחנו רגילים לתגובות של רופאים שהרימו גבה - ובסוף הפרזנטציה - מחאו כפיים" כתב כלכליסט, 6 תגובותלכתבה המלאה
קליין, שהפרשיות שבגינן בילה בכלא את רוב העשור האחרון כללו התחזויות והבטחות שווא, נחשב למדען שלו מיוחסת המצאת המדבקה של לייפקיפר. אולם מומחי פטנטים מטעם "כלכליסט" לא איתרו פטנטים שרשומים על שמו או על שמותיהם של מי מהשותפים או החברות סייפסקיי או לייפקיפר.

ד"ר בוחניק אמר אתמול ל"כלכליסט": "קליין בא אליי עם הרעיון לפני שמונה שנים, והתחלנו לפתח אותו בחברה בלונדון. יש לנו פטנטים". המנכ"ל פיקר אמר ל"כלכליסט": "קליין שילם את חובו לחברה. אין שום פסול בעשיית עסקים ובקשר טכנולוגי עמו".

פיקר סיפר ל"כלכליסט" שהוא עצמו הצטרף לחברה על רקע היכרותו עם איש המוסד לשעבר חגי הדס, המשמש דירקטור בסייפסקיי הרשומה באנגליה. פיקר נמנה בעבר עם מקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וחגי הדס מוכר בציבור כראש צוות המשא ומתן על שחרור החייל השבוי גלעד שליט.

אריק קליין: הבעלים של סייפסקיי גאון או עבריין סדרתי? קליין, ממציא המדבקה, העביר 7 שנים מאחורי סוגר ובריח, בעיקר על עבירות הונאה ענת רואה, 5 תגובותלכתבה המלאה
"לא שמענו על העסקה"

עוד סימן שאלה התעורר כשבסניף הלונדוני של MSI העולמית לא זיהו את שמות החברות או את שמותיהם של בוחניק, קליין ופיקר, וזאת אף שלדברי פיקר, MSI אנגליה היא זו שניהלה את המשא ומתן על הרכישה, ושבמשרדיה תיחתם העסקה בימים הקרובים. סמנכ"ל השיווק של MSI אנגליה ריצ'רד סטיוארט אמר ל"כלכליסט": "עד הבוקר לא שמעתי את שמות החברות האלה ואני לא יודע דבר על עסקה כזאת. ל־MSI גם אין קו מוצרים שקשור לטכנולוגיה רפואית". סטיוארט הוסיף עם זאת: "ייתכן מצב שעסקה תתבצע במטה MSI העולמית בלי שידווחו לנו עליה, אבל לא ידוע לי על מגעים כאלה במטה שלנו". את מנהלי MSI בטייוואן ואת מנכ"ל MSI אנגליה ג'ואן יי השוהה בטייוואן לא ניתן היה להשיג, עקב יום חג במדינה.

חגי הדס, צילום: משה מילנר לע"מ חגי הדס | צילום: משה מילנר לע"מ חגי הדס, צילום: משה מילנר לע"מ

תהייה נוספת: שווי השוק של MSI העולמית, הנסחרת בבורסה הטייוואנית הוא כ־660 מיליון דולר - פחות מפי שניים מהסכום שכביכול תשלם ללייפקיפר.

המומחים בענף לא מאמינים

תהייה גדולה העלו כמה גורמים בכירים בענף מדעי החיים, שמעורבים גם בפיתוחים ובהשקעות בענף. שני גורמים המקורבים להשקעות ביומד אמרו ל"כלכליסט" שהצהרתה של לייפקיפר שהמדבקה שלה יכולה לזהות בעיות סוכר, מפתיעה. "מדבקות שמתריעות על בעיות בתפקוד הלב קיימות בשוק כבר זמן רב, והסיכויים שמוצר כזה יהיה שווה כל כך הרבה נמוכים מאוד, ועל המצאה כביכול בתחום הסוכר קמו ונפלו הרבה חברות", מסר ל"כלכליסט" אחד מהגורמים, הטוען שלמד על לייפקיפר אך ורק מהפרסומים בעיתונות אתמול. "אין סיכוי שחברה פיתחה טכנולוגיה לבדיקה לא פולשנית של גלוקוז בלי שאיש שמע על כך", אמר אחד הגורמים האחרים. "זה הגביע הקדוש של כל תעשיית הציוד הרפואי".

מדבקת הפלאים? ההבטחה: התרעה מראש על התקפי לב LifeKeeper מייחסת למדבקה שלה יכולת לזהות בעיות לב וסוכר, ולשדרן בסלולרי אסף גלעד, תגובה אחתלכתבה המלאה

נוסף על כך, בדיקות שערך "כלכליסט" לא מצאו אזכור להמצאה של לייפקיפר באתר הרשות האמריקאית למזון ותרופות (FDA). המומחים בענף אמרו שטענת החברה כי קיבלה את אישור ה־FDA מוזרה, כי בדיקות לא פולשניות ממילא אינן זקוקות לאישורים כאלה.

בבית החולים הדסה, שלדברי פיקר, מבצע בדיקות במדבקות של לייפקיפר, לא אישרו שמדבקות כאלה הגיעו למקום, והחברה לא סיפקה עדויות לבדיקות אחרות שבוצעו.

לחברה אין רקע בתחום

 

לסייפסקיי עצמה אין ניסיון בפיתוחים רפואיים. המיכשור הרפואי לא מוזכר אפילו באתר החברה, שלפיו היא פועלת בתחום האנרגיה הסולרית ופיתחה מערכות התפלת מים, מערכות תאורת רחוב, תשתיות אחסון מידע ומערכות לאבטחת מידע ברשתות סלולריות. בוחניק ופיקר הם רופאי שיניים ללא ניסיון בתחום רפואת הלב, וקליין תואר על ידי שותפיו כ"איש מחשבים".

מה שבתעשייה לא מצליחים להסביר הבוקר הוא את הפער בין הסכום הגבוה של העסקה והעדויות הרבות לתקפותה, לבין הסתירות הפנימיות שעולות כשבודקים את הפרטים מקרוב. הדבר שלו מחכים עתה הוא הודעה רשמית של חברת MSI בנושא העסקה.

תגיות

81 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

79.
שימו לב איך משרד עורכי דין מכובד נפל בפח ומוכן מבצע כסף לייצג אפילו נוכלות ברורה כל כך
עורכי הדין רואים רק דולרים בעיניים לא מעניין אותם מי מה מו, הם ישר מייצגים כל אחד בכל עניין. וזה לא משרד קטן אלא מהמכובדים במשק. פשוט בושה אני בטוח שהם קוברים את עצמם בכסא ומנסים למנוע שיחות נכנסות מרוב בושה. פשוט בושה אדירה למקצוע.
מה שווים היום עורכי דין..  |  07.07.09
78.
מכירה נוכל שהצליח להפיל את שותפיו וגרם להרבה אנשים אובים להשקיע במוצר שלא הוכיח
את עצמו.הקים חברה שעדיין ממשיכה לבעוט ולהתעסק עם המוצר..גם הנוכל הזה הוא בעל תואר דוקטור.האיש גאון ברמות אבל נוכל. לי יש הרגשה, שהאריק קליין הזה רימה את שותפו ד"ר בוחניק.כנראה הבטיח לו עולמות כדי שיכניסו כשותף של 50% והיה צריך אחרי הרבה שנים של שותפות להביא ראיות.אין בעיה בעולם המחקר להמציא ראיות. אדם עם ראש קרימינלי יודע איך לעשות זאת במקצועיות רבה.ככה היה גם עם הנוכל שאני מכירה.היו דוחות אפילו מחברה מאוד גדולה ומוכרת היטב בארץ..אבל המוצר שכביכול הוכיח את עצמו לא עובד.עובדה. בגדול אני מקוה שמר בוחניק לא נכווה פה כמו שנכוו המשקיעים של אותו נוכל שאני מכירה.
טובה  |  07.07.09
לכל התגובות