אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בסך הכל תיקון צילום: עמית שעל

בסך הכל תיקון

המימושים נובעים מהזינוק במדדי תל בונד

07.07.2009, 07:32 | רונן אביגדור
אתמול הזהרנו מפני העיוות שנוצר באפיק הקונצרני, שאפשר להשיג תשואות נאות באמצעות השקעה פשוטה וזולה בתעודות הסל העוקבות אחר מדדי תל בונד. השקעה זו חסכה מהמשקיעים את מלאכת איתור איגרות החוב בעלות הפוטנציאל לרווח לצד רמת הסיכון הנמוכה.

המימוש המתבקש באפיק הקונצרני אינו מסמן שינוי מגמה, ואולם הוא מחייב לגבש אסטרטגיה חדשה אחרי כמעט חצי שנה רצופה של עליות שערים שהשיאו את מדדי תל בונד למחירם הגבוה. עם זאת, המימוש ביומיים האחרונים אינו מוגבל למדדים, והוא מקיף את כל האפיק הקונצרני.

הסחירות הגבוהה יחסית באג"ח הכלולות במדד תל בונד־20 שומרת על המדד, ולכן הוא נפגע פחות, למרות העיוות הגדול במחירו.

גם אג"ח מדורגות נמכרו

ביומיים האחרונים נפדו כמה מאות מיליוני שקלים מקרנות הנאמנות המתמחות בשוק האג"ח הקונצרניות. מדובר בעיקר בקרנות הפועלות במגזר האג"ח הלא מדורגות וה־High yield. אך מכיוון שקרנות אלו מחזיקות חלק מנכסיהן גם באג"ח מדורגות הכלולות במדד תל בונד־60, נאלצו מנהלי הקרנות למכור אג"ח קונצרניות מדורגות ולא מדורגות כאחד.

לכך יש להוסיף את תעודות הסל העוקבות אחר מדדי תל בונד השונים. אמנם היקף הפדיונות מתעודות הסל היה נמוך לעומת הפדיונות מקרנות הנאמנות, אולם בשל מבנה ההשקעה הרחב של התעודות, הספיקו פדיונות קלים יחסית כדי להחריף משמעותית את ירידות השערים.

למנהל תעודת סל אין שיקול דעת בבואו לממש פדיונות של הציבור, ועליו למכור אג"ח באגרסיביות כדי לשמור על מתאם גבוה ככל האפשר בין התעודה למדד היחס שלה. לעומתו יכול מנהל קרן נאמנות להפגין שיקול דעת רחב, כיוון שהוא אינו מחויב לשקף בכל רגע את השינוי במדדי האג"ח הקונצרניות.

האם יש קשר בין שוק האג"ח הקונצרניות המקומי למתרחש בשווקים מקבילים בחו"ל? מכיוון שרוב האג"ח בחו"ל נסחרות OTC (לא בבורסה אלא דרך ברוקרים), אין מדד השוואתי בדומה לתל בונד. הבעיה מסתבכת לאור הסולמות להמרה מדירוג מקומי לבינלאומי שפרסמו בשבוע שעבר חברות הדירוג מעלות S&P ומידרוג. למשל, מדד תל בונד־60 אשר זכה לדירוג מקומי ממוצע של ־AA, זוכה לאחר ההמרה לסולם בינלאומי לדירוג נמוך יותר - של בין BB ל־-BBB.

ההטיה של המשקיע הישראלי

לכאורה, ההשוואה הלא מחמיאה בין הדירוג הישראלי לבינלאומי מזמינה גל של מכירות בשוק המקומי לצד רכישות של אג"ח זרות שהן גם סחירות יותר וגם נותנות תשואה גבוהה יותר ואף פחות מסוכנות. ואולם זמן התגובה של ציבור המשקיעים למידע החדש הוא ארוך, ולפיכך אינו קשור ישירות למימוש הנוכחי בשוק הקונצרני. ייקח זמן עד שהמשקיעים בישראל יחלו לצמצם את ההטיה הקיצונית והלא רציונלית שלהם לשוק הקונצרני המקומי.

ישנן חברות רבות המציעות מדדי אג"ח. אחד מהמדדים המרכזיים המזכיר את תל בונד הוא של חברת המדדים IBOXX. מדובר במדד Iboxx liquid investment grade index שהמח"מ שלו הוא 6.8 שנים, התשואה לפדיון עומדת בממוצע על 5.83%, והדירוג הבינלאומי הממוצע הוא A.

מדובר אמנם במבנה בעל דירוג אשראי גבוה מזה של תל בונד, אך לשם השוואה, המדד עלה בשבוע האחרון ב־3.39%. גם מדדי ה־High yield כגון Iboxx liquid high yield index עלו בכ־1% בשבוע האחרון.

נראה אפוא שהמימוש של הימים האחרונים הנו מקומי, ונובע בעיקר מהזינוק של מדדי האג"ח הקונצרניות מראשית 2009.

 

הכותב הוא מנכ"ל מנורה מבטחים קרנות נאמנות

תגיות