אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח כלכליסט: דרוש מנכ"ל מומחה למיזוגים צילום: עמית שעל

ניתוח כלכליסט: דרוש מנכ"ל מומחה למיזוגים

המנכ"ל שימונה לנהל את הגוף הממוזג מיטב־גאון־ישיר יצטרך להתמודד עם סטטיסטיקה עגומה: רק 20%–35% מהמיזוגים מצליחים. למרות הכל יש היגיון רב במיזוג

08.07.2009, 11:45 | הדר רז

בית ההשקעות מיטב שבבעלות צבי סטפק ושלמה סימנובסקי הוא מהוותיקים והמוכרים בשוק ההון. סטפק הוא אדם שמרבה להתראיין בכלי התקשורת, והוא יודע לתחזק את המותג לא פחות טוב משהוא יודע לנהל השקעות. אלא שצבי ובנו אבנר, המשמש מנכ"ל זמני, הבינו שלא מספיק מותג טוב כדי להצליח בסביבה שבה צומחים במהירות בתי השקעות גדולים כגון פסגות ואקסלנס.

הסטפקים הבינו שעליהם לבצע רכישה ומהר, וארגנו חתונה משולשת שהיתה אמור לשדך בין מיטב, קבוצת גאון וקרן מרקסטון. גאון היתה אמורה להביא את נכסי בית ההשקעות גאון שוקי הון, וקרן מרקסטון היתה אמורה להביא את נכסי קרנות הנאמנות, תעודות הסל וניהול התיקים של פריזמה. אבל המשא והמתן עם פריזמה עלה על שרטון, ומהשלישייה נותר רק זוג: מיטב וגאון.

כתבות נוספות בניתוח כלכליסט:

כלל פיננסים: דרוש מנכ"ל עם יכולת לפטר 20% מהעובדים

אנליסט: דרוש מנכ"ל לשיקום תדמית

הציפיות שלא מומשו

הביצועים של בית ההשקעות הפרטי מיטב נחשפו לראשונה רק בהסכם המיזוג עם גאון שוקי הון, הנמצא בבעלות החברה הציבורית גאון אחזקות. אז התברר כי הרווח הנקי של מיטב עמד ב־2006 על כ־34 מיליון שקל ושנה אחר כך הוא טיפס לכ־41 מיליון שקל. אלא שאז הגיעה 2008 ובית ההשקעות עבר להפסד של כ־5.5 מיליון שקל (בתשעת החודשים הראשונים של השנה). זאת, לאחר הפחתת מוניטין חד־פעמית של כ־14 מיליון שקל בגלל מוניטין קרנות נאמנות.

אמנם נתוני גאון שוקי הון לא פורסמו באותו הסכם, אבל ל"כלכליסט" נודע שהרווח הנקי של בית ההשקעות עמד ב־2008 על כ־6 מיליון שקל, בעיקר בגלל פעילות נוסטרו שמרנית ופעילויות נוספות שחיפו על אותה שנה קשה.

אינדיקציה לשווי של גאון אפשר היה לקבל במסגרת ההסכם עם מיטב, שלפיו התחייבו בגאון לרכוש את אחזקותיהם של המייסד יצחק חלמיש והיו"ר שי פרמינגר תמורת 12.5 מיליון שקל ו־1.7 מיליון שקל בהתאמה. התמורה חושבה לפי ממוצע הערכות שווי בלתי תלויות שנערכו לגאון שוקי הון, ושקבעו לבית ההשקעות שווי של כ־133.8 מיליון שקל.

הטעויות שנעשו:

הפדיונות בקרנות והתשואות הנמוכות בקופות הגמל

למרות המוניטין הטוב, גם מיטב לא היה חסין למשבר שפקד את העולם ב־2008. צבי סטפק, ממנהלי ההשקעות המוכרים והוותיקים בשוק ההון, לא הצליח לספק את הסחורה: קופות הגמל של מיטב הניבו תשואות חסר של 4% לעומת הממוצע בתעשייה, אבל השיגו צבירה חיובית של 426 מיליון שקל. עם זאת, בית ההשקעות סיים כאמור את השנה עם ביצועים בינוניים, ועם היקף נכסים של כ־2.5 מיליארד שקל.

היקף הנכסים בקרנות הנאמנות של מיטב התכווץ בכ־64% והגיע בסוף אותה שנה לשפל של כ־1.5 מיליארד שקל (בשיאו ניהל בית ההשקעות 6.5 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות). בגוף הממוזג, אגב, ינוהלו כבר כ-5 מיליארד שקל, כולל הוסטינג, כאשר כ־2.5 מיליארד שקל מגיעים מנכסי מיטב.

הרכישות

לא רק מיטב, אלא גם גאון שוקי לא חף מטעויות. בגאון לא ביצעו רכישות משמעותיות בתחום קופות הגמל או קרנות הנאמנות, וכך נותרו עם פעילות גמל מצומצמת שניהלה במאי 2009 פחות ממיליארד שקל - סכום הנחשב לנמוך בענף. לבית ההשקעות היתה פעילות פנסיה במסגרת נתיבות, אך זו נמכרה ב־2004 להראל.

עם זאת, בגאון כן ביצעו רכישה - של הדס תעודות סל. באותה עסקה גם סוכם על רכישת קופת הגמל נתיבות מבנק מזרחי־טפחות, אך זו נמכרה לבסוף לבית ההשקעות אלטשולר־שחם.

ואילו מיטב רכש את קרנות הנאמנות של בנק ירושלים - שניהלו כ־570 מיליון שקל - תמורת 30 מיליון שקל, וב־2008 בוצעה כאמור הפחתה של כ־14 מיליון שקל בגין מוניטין קרנות הנאמנות. במילים אחרות, גם מיטב התפתה לרכוש נכסי קרנות נאמנות במחירים גבוהים, אלא שהוא לפחות עשה זאת בסכומים קטנים יחסית.

הניהול

לגאון שוקי הון לא היה מזל בכל הקשור למנכ"לים. ראשון העוזבים היה יהודה בן אסאייג שהחליט לפרוש במפתיע מתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות, לאחר כעשר שנים בתפקיד.

מחליפו שי ברק עזב בטונים צורמים לאחר כשנתיים, וצוטט כמי שאמר ש"התמורה בעד האגרה בגאון היא מאוד בעייתית". בגאון הסבירו שהוא מסיים את תפקידו על רקע כוונת החברה להיכנס לתחומים נוספים. מי שהחליף אותו היה גדי גרינשטיין, שכיהן בעבר כמנכ"ל קופות הגמל של בנק דיסקונט וכסמנכ"ל בנק יהב, ושימש מנכ"ל גאון שוקי הון.

הטעות המשותפת

רק באוגוסט 2007 מונה אבנר סטפק למנכ"ל בית ההשקעות מיטב, לאחר שקודם לכן שימש סמנכ"ל. זמן קצר אחר כך, בשעה שמיטב וגאון כבר היו במשא ומתן על מיזוג, נודע כי הגוף הממוזג ינוהל במשותף על ידי איציק שנידובסקי, המשנה למנכ"ל מיטב שימונה בקרוב למנכ"ל אנליסט, וגדי גרינשטיין המכהן כאמור כמנכ"ל גאון שוקי הון.

מינוי מנכ"לים משותפים, ועוד משני ארגונים שונים, עשוי להיות מתכון לכישלון, אבל השגיאה הזו תוקנה במהירות יחסית. עוד בטרם הושלם המיזוג הודיעו במיטב ובגאון כי השניים לא ימונו למנכ"לים משותפים, וכי תוקם ועדה לאיתור מנכ"ל לבית ההשקעות הממוזג. עד שיימצא המנכ"ל ימלא את התפקיד אבנר סטפק.

לאן הולכים מכאן?

יש היגיון רב במיזוג בין שני הגופים: מיטב מביא עמו נכסים טובים ומוניטין ראוי, וגאון שוקי הון תורם מצדו פעילויות משלימות כגון תעודות סל, חבר בורסה וחברת גאון טרייד העוסקת במסחר מקוון.

מי שימונה לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות הממוזג יצטרך להתמודד עם שני בעלי שליטה חדשים, שיש להם אופי שונה: מהצד האחד מיטב, שהוא בית השקעות משפחתי שבעליו עוסקים בעיקר בו; ומהצד השני קבוצת גאון שלה עיסוקים רבים אחרים.

תהליכי מיזוג הם רגישים מטבעם בשל הגדרת הסמכויות המחודשת המלווה במתחים בין־אישיים. המנכ"ל החדש יצטרך ליצור תרבות ארגונית חדשה, ולהפוך את המיזוג הזה - בשונה ממיזוגים אחרים - לסיפור הצלחה. ואולם הסטטיסטיקה פועלת נגדו: מחקרים רבים מראים שאחוזי ההצלחה של מיזוגים נעים בטווח של 20%–35% בלבד.

מעבר למיזוג בין מיטב לגאון, עשוי המנכ"ל הנבחר להתמודד בקרוב עם מיזוג נוסף. עוד בטרם הושלמה העסקה של בית ההשקעות הממוזג מיטב־גאון, פנו השניים למגעים למיזוג נוסף עם ישיר בית השקעות.

המשימה הגדולה של המנכ"ל תהיה לנצח את הסטטיסטיקה, אבל במיזוג משולש זה עשוי להיות קשה עוד יותר.

המספרים של מיטב

 

תגיות