אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית הקיצוצים של מכבי ת"א ביורוליג צילום: יוסי רוט

בית הקיצוצים של מכבי ת"א ביורוליג

רוב הקבוצות המובילות בבית של מכבי תל אביב ביורוליג הן קורבנות של המשבר הכלכלי הגדול. איך זה ישפיע על מהלך העונה?

08.07.2009, 17:07 | ירון ארבל

אחרי הגרלות נוהגים בתקשורת להצמיד לבתים הגדרות. תמיד תמצאו את "בית המוות", במקרה הטוב ילעזו עם "הבית הקל", חובבי הבישול יגדירו הגרלה כ"בית פיקנטי" ומי שרוצה למכור כרטיסים תמיד יגיד שמדובר כמובן ב"בית אטרקטיבי", גם אם יקבל את דארושפאקה הטורקית.

מכבי אלקטרה תל אביב הוגרלה היום לבית ג' של היורוליג בעונת 2009/10, ביחד עם צסק''א מוסקבה, טאו ויטוריה, לוטומטיקה רומא, אולימפיה לובליאנה וקבוצה נוספת שתעלה מהמוקדמות, כאשר המטרה היא לסיים בין ארבע הראשונות, רצוי כמה שיותר גבוה, כדי להעפיל לשלב הבא - הטופ 16.

מי שרוצה יוכל לקטלג את הבית כ-"פיקנטי" בגלל המפגש עם ליאור אליהו שעבר לטאו ויטוריה תמורת מיליון יורו נטו לעונה. מי שחושק יכול ללכת הנוסח ה-"אטרקטיבי" עם הנוכחות של סגנית אלופת אירופה, ומי שהדיחה את מכבי שלוש פעמים בארבע העונות האחרונות - צסק''א מוסקבה.

בפן המקצועי אין ספק שמכבי קיבלה את "הבית הקל" אבל השם הכי מתאים לבית הזה, ולאו דווקא כי באתר כלכלי אנחנו, יהיה "בית הקיצוצים".

התקציבים קוצצו בעשרות אחוזים

שלוש מארבע הקבוצות המובילות בבית - צסק''א, מכבי ורומא - הן קורבנות של המשבר הכלכלי הגדול. כולן, ללא יוצא מן הכלל, דיווחו על קיצוץ של עשרות אחוזים בתקציב שלהן ביחס לעונה שעברה.

הקבוצה מויטוריה עשויה לאבד את הספונסר הראשי שלה בשנים האחרונות, "טאו סרמיקה", עוד מהלך שנובע מהמשבר הגדול, שמורגש בספרד, אבל דווקא לא אמור לפגוע קשות בתקציב הקבוצה, שמושתת ברובו על הכנסות ממקורות אחרים. עם זאת מסתמן שבכל זאת תקציבה יירד, גם אם לא מדובר בנפילה עמוקה כמו אצל שאר הקבוצות.

מבט על הבתים האחרים מראה שהמצב שם, ברובד הכלכלי, מאוד שונה. ברצלונה וסיינה בבית א' יישארו על אותו תקציב מהעונה שעברה - פחות או יותר.

בבית ב' אולימפיאקוס תוציא כמה שרק צריך כדי לזכות ביורוליג, אפס פילזן חזרה להיות כוח משמעותי בשוק עם תקציב גדול בהרבה מהעונה שעברה ואוניקאחה מלאגה, במידה ותקצץ, תישאר באותה מסגרת תקציבית של העונה שחלפה.

בבית ד' פנאתינייקוס גם כן תוציא כמה שרק צריך כדי להתחרות עם אולימפיאקוס, ריאל מדריד נהפכה לקבוצה עם הרבה נוכחות בשוק מהרגע שהחתימה בסכום גבוה את המאמן אטורה מסינה. בארמאני ג'ינס מילאנו גם כן משקיעים כספים גדולים יותר מאשר בשנים האחרונות, אם כי במידה צנועה וחוכמה לא בטלה.

ליאור אליהו. חלק מהבית הפיקנטי, צילום: ראובן שוורץ ליאור אליהו. חלק מהבית הפיקנטי | צילום: ראובן שוורץ ליאור אליהו. חלק מהבית הפיקנטי, צילום: ראובן שוורץ

הצרות של צסק"א

במשך רוב העשור היתה צסק''א הקבוצה הדומיננטית בשוק, כשכל שנה התקציב רק גדל. במובן מסוים הפזרנות של צסק''א הכתיבה את הסכומים שאחר כך התפשטו לשאר הקבוצות העשירות (לשעבר) ברוסיה ולאולימפיאקוס.

ההשתוללות בחוזים, שהגיעה לשיאה בקיץ האחרון, היא במובן מסוים הרבה באחריות קבוצת הצבא האדום. בחודשים האחרונים הופיעה אלופת רוסיה בתקשורת יותר בהקשר של הבעיות הכלכליות שלה מאשר הכדורסל עצמו.

כמו שהיה קשה, עד בלתי אפשרי, לדעת בדיוק מה התקציב של הקבוצה בשנים הגדולות, גם עכשיו, עם בוא הקיצוץ הגדול עדיין לא ברור בדיוק עד כמה הוא גדול.

בצסק''א עצמה הכריזו על קיצוץ של שליש מהתקציב, אבל אם בעונה שעברה דיברו על קבוצה של 60 מיליון דולר, אז הקיצוץ המדובר אמור להשאיר אותם על 40 מיליון - עדיין אחד משלושת התקציבים הכי גדולים ביבשת, אם לא הגדול שבהם.

המצב בשטח משדר אחרת. ההתנהלות של צסק''א בשוק שונה לגמרי. משמעותית פחות אגרסיבית ועדיין לא ממש ברור כמה כסף יש או יהיה שם, אפילו אחרי שנמצא ספונסר חדש וגדול. ההתנהלות עצמה היא כבר סימן שצסק''א של העונה הקרובה היא לא אותה קבוצה של השנים האחרונות.

איך מרגיעים את מנהל הבנק?

וירטוס רומא היתה אחת הסממנים של התאוששות הכדורסל האיטלקי בשנתיים-שלוש האחרונות. אחרי שנים של דעיכה ונפילה ממעמד של הליגה השנייה בטיבה באירופה חזרה הליגה האיטלקית לאזורים טובים יותר ורומא היתה אחת המובילות של קו זה.

הקבוצה החתימה בשנים האחרונות שחקנים כמו דיאן בודירוגה (שאחרי פרישתו הפך לג'נרל מנג'ר של הקבוצה), אלוף יורוליג לשעבר כסאני בצ'ירוביץ' והחזירה מה-NBA את הסלובני פרימוז ברזץ'. כל השלושה היו חתומים על חוזים של מעל מיליון דולר. זה לא מה שיקרה השנה.

בתחילת הקיץ התפטר בודירוגה לאחר שהתברר לו מהבעלים כי הקבוצה תקצץ כ-30% מתקציבה. בינתיים המהלכים של רומא אכן תואמים את השינוי בתקציב, עם החתמה של זרים ששיחקו קודם בליגה האיטלקית, ובעיר הבירה מקווים שהם יעשו אצלם את הפריצה לשלב הבא. בין זה לבין החתמת שחקנים מוכחים עם רזומה עשיר, כפי שעשתה בשנים האחרונות, קשה לפספס את ההבדל.

אולימפיה ליובליאנה הסלובנית סובלת כבר שנים ארוכות מבעיות כלכליות, נמצאת בחובות עמוקים ולא מצליחה להיות מתחרה רצינית ביורוליג למעט גניבת ניצחון פה ושם נגד קבוצות גדולות יותר.

הכדורסל הסלובני סובל בשנים האחרונות ממחזורים שחונים מכשרונות, בניגוד לעבר, אז היו צומחים כל שנתיים שחקנים שאפשר היה למכור הלאה, ולהרגיע קצת את מנהל הבנק. ההשפעה על הצד המקצועי היא ברורה. 

במקביל מכבי תל אביב גם כן הודיעה כי תקציבה יקוצץ. היא לא ניסתה להלחם בהצעה המאוד מפתה שאליהו קיבל בוויטוריה, ואיחלה לו הצלחה בהמשך דרכו. גם את עמרי כספי לא מנסים לפתות עם חוזה ארוך טווח ועתיר מזומנים כדי לזנוח את חלום ה-NBA, כפי שקבוצות ברחבי היבשת עושות לעיתים.

 

החתמות בסכומים של קרלוס ארויו לא ראינו ולא נראה בקיץ וההצהרה של פיני גרשון שאף שחקן במכבי לא ירוויח מעל מיליון דולר אכן גובתה במעשים.

בהתחשב בקיצוץ בתקציב, ובסכומים שכן עמדו לרשות הצוות המקצועי, מכבי עשתה רכש מאוד מוצלח תוך שמירה על המסגרת שהוקצבה בתחילת הדרך.

 

על מי קמה ונופלת מכבי?

כשמחתימים חמישה זרים שחקנים חדשים סטטיסטית הסיכוי לפגוע בכולם הוא נמוך, אבל על הנייר נראה שמכבי עשתה החתמות טובות. המהלך המרכזי שעליו מושתת הסגל היה החתמתו המוקדמת של צ'אק איידסון, עליו תקום או תיפול הקבוצה, כשכל הסימנים מראים שאפשר לשדר אופטימיות.

מכבי הראתה במהלך הזה שהיא חוזרת לימים בתחילת העשור בהם כיסתה על הפערים בתקציב מהגדולות של אירופה עם מהלכים מהירים וחכמים - הדרך היחידה להשאר כח ביורוליג כשאין מספיק כסף.

מכבי בחרה ללכת על בטוח, ולא לחכות לסוף יולי או לתחילת אוגוסט, אז המחירים אמורים לצנוח עוד יותר, בגלל אינפלציה של שחקנים בשוק. כרגע זו כמובן ספקולציה, שאם לא תתממש, הקבוצות שחיכו לירידת מחירים יענשו, אבל אם המצב יישמר, נראה שבסוף הקיץ שמות מאוד אטרקטיביים אמורים לעלות בסכומים בהחלט יותר נגישים מבחינת הצהובים.

ברגע זה הסגל של מכבי כבר סגור, ואם יש תכנון להוציא עוד סכומים על שחקנים זה רק במקרה חירום, וצורך להחליף שחקן במהלך העונה, אבל ייתכן והמהלך המנצח של העונה יהיה דווקא לחכות לסוף הקיץ ולראות איזה כוכב נשאר בודד. ההזדמנות להביא שם יחסית גדול במחיר יחסית נמוך לא מתרחשת לעיתים קרובות.

אמנם לקראת הסתיו כבר לא יהיו יותר מדי שחקנים כאלה, אבל הקבוצה שכן תנצל את המצב החדש, ותקרא את המפה מהר ונכון, תרוויח בגדול.

תגיות