אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת כלכליסט: השופטת בחופשה, תחזרו אחרי החגים צילום: עמית שעל

בדיקת כלכליסט: השופטת בחופשה, תחזרו אחרי החגים

מאז יצאה שופטת המחוזי ורדה אלשיך לחופשתה לפני כחודש בוטלו 125 דיונים בתיקי פירוקים. הסיבה: עד שתחזור לעבודתה בנובמבר אין מי שיחליפה. ברקע: עלייה דרמטית במספר פשיטות הרגל והפירוקים

09.07.2009, 08:13 | ענת רואה

מאז יצאה סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך לחופשת שבתון, לפני כחודשיים, בוטלו 125 דיונים שנקבעו לה מראש - כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט", המתבססת על לוח הדיונים באתר האינטרנט של בתי המשפט.

תיק ילדותי כמשל החלטות באיחור ופיקוח לא הדוק על הסדר הנושים דוגמה לתיק שהמעורבים בו נפגעו מהשבתון של אלשיך אף שהדיונים בו לא בוטלו הוא זה של רשת בגדי הילדים "ילדותי", שהגישה בקשה להקפאת הליכים ב־17 במאי ענת רואה, 2 תגובותלכתבה המלאה

 

אף שתחום הפירוקים וחדלות הפירעון הוא אחד התחומים העמוסים ביותר בשנה האחרונה, הנהלת בתי המשפט לא מינתה שופט שיחליף את אלשיך בשבתון שאמור להימשך כמעט שישה חודשים, עד תחילת נובמבר.

הפתרון שנקבע הוא שהשופטת אלשיך עצמה תמשיך לטפל בתיקים הדחופים, על חשבונה ועל חשבון ימי השבתון שמוקצים לה; היא מגיעה פעם או פעמיים בשבוע לבית המשפט, מוסרת החלטות, קובעת ועורכת דיונים דחופים. בינתיים, באופן אוטומטי בוטלו כל הדיונים שנקבעו לאלשיך בחודשים מאי, יוני ויולי, כשברוב התיקים נקבעו מועדי דיונים חדשים - רובם לסוף נובמבר או תחילת דצמבר.

הנהלת בתי המשפט והשופטת אלשיך טענו בתוקף כי חופשת השבתון של אלשיך נקבעה כבר לפני חודשים ארוכים, עוד בתקופת כהונתו של הנשיא הקודם של בית המשפט, השופט בדימוס אורי גורן, וכי השבתון החל ב־2 באפריל. עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בפועל בוטלו כל דיוניה של אלשיך רק החל ב־12 במאי, יום לאחר ההכרזה על בחירתה של השופטת דבורה ברלינר כמחליפתו הקבועה של גורן בתפקיד נשיאת בית המשפט. בחודש שקדם לכך כמעט ולא נקבעו לאלשיך דיונים (בין היתר בגלל חופשת פסח) ואלו שנקבעו נשמעו כמתוכנן.

אלשיך. בימים כתיקונם נותנת החלטות בבקשות הקפאה בו ביום, צילום: עמית שעל אלשיך. בימים כתיקונם נותנת החלטות בבקשות הקפאה בו ביום | צילום: עמית שעל אלשיך. בימים כתיקונם נותנת החלטות בבקשות הקפאה בו ביום, צילום: עמית שעל

אלשיך התמודדה גם היא על תפקיד הנשיאה, ולא בטוח שאם היתה מתמנה לתפקיד היתה יכולה להרשות לעצמה לצאת לשבתון במועד זה, אלא היתה כנראה נדרשת להיכנס באופן מיידי לתפקיד.

ביטול הדיונים סותר את המגמה הקיימת בקרב השופטים לקיים דיונים בכל מחיר, כשרוב השופטים דוחים והודפים כמעט כל בקשה לדחיית דיון שמגיעה מצד עורכי דין או מתדיינים. כך למשל פורסמה השבוע הנחיה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש בנוגע לאופן שבו יש לנהוג בבקשות לדחיית דיון של עורכות דין הנמצאות בחופשת לידה. ביניש הדגישה כי בטרם יבוטל הדיון יש למצות את האפשרות של מינוי מחליף לעורכת הדין בחופשה.

יתרה מכך, לפי נתונים שפרסם שלשום כונס הנכסים הרשמי, עו"ד שלמה שחר, בחודשים הראשונים של 2009 נרשמה עלייה דרמטית במספר הבקשות לפשיטות רגל ופירוק חברות במחוז תל אביב: בעוד הגידול הארצי עומד על כ־20%, בתל אביב נרשם גידול כפול.

עו"ד יוסי כהן: "במצב הכלכלי הנוכחי יש הרבה תיקי פירוקים וחייבים להגדיל את מצבת השופטים. העומס על אלשיך הוא איום וצריך למנות שופט - או שניים - שאולי יהיו תחת פיקוחה" עו"ד יוסי כהן: "במצב הכלכלי הנוכחי יש הרבה תיקי פירוקים וחייבים להגדיל את מצבת השופטים. העומס על אלשיך הוא איום וצריך למנות שופט - או שניים - שאולי יהיו תחת פיקוחה" עו"ד יוסי כהן: "במצב הכלכלי הנוכחי יש הרבה תיקי פירוקים וחייבים להגדיל את מצבת השופטים. העומס על אלשיך הוא איום וצריך למנות שופט - או שניים - שאולי יהיו תחת פיקוחה"

עלייה גדולה בבקשות פירוקים בת"א

מחוז תל אביב מטפל ב־57% מכלל בקשות הפירוק שמוגשות בישראל, וכל התיקים הללו מטופלים באופן בלעדי על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, ובפרט על ידי סגנית הנשיא ורדה אלשיך, המכהנת בתפקידה בשבע השנים האחרונות. השופטת אלשיך ידועה כשופטת יעילה וזריזה שחולשת לבדה על כל מחלקת הפירוקים, למרות הגידול שחל בהיקף התיקים לאורך השנים.

לצד השופטת ורדה אלשיך מכהנת גם השופטת דניה קרת־מאיר, שמטפלת בכינוסי נכסים. אלא שלדברי עורכי דין העוסקים בתחום הפירוקים, אין בכך כדי לפתור את בעיית העומס של מחלקת הפירוקים, ויש להכשיר בדחיפות שופטים נוספים.

לדברי עו"ד יוסי כהן, העוסק זה שנים רבות בתחום הפירוקים והכינוסים, אין מנוס ממינוי של לפחות שני שופטים כלכליים נוספים שיעבדו תחת פיקוח של אלשיך: "הקשיים הכלכליים בשנים האחרונות גרמו לכך שתיקי הפירוקים והכינוסים וכל הבעיות הנלוות גדלו בהיקף של עשרות מונים, וזה ברור שבמצב דברים זה חייבים להגדיל גם את מצבת השופטים. העומס על אלשיך הוא איום וצריך למנות שופט שאולי יהיה תחת הפיקוח שלה. מכיוון שהנושא מורכב מאוד, רגיש מאוד ויש לו השלכות מאוד גדולות על גופים ואנשים רבים והשלכות כלכליות אדירות על המשק והמדינה, צריך לתת פתרונות הולמים, אפילו באמצעות שני שופטים נוספים שיעבדו תחת השופטת אלשיך".

נזק בלתי נתפס

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי במהלך השנים נעשו בדיקות בדבר האפשרות לשלב שופטים נוספים במחלקת הפירוקים, אך השופטת אלשיך הסתייגה מכך וגישתה היתה כי היא יכולה לטפל בעצמה בכל התיקים.

בפועל, ואף ללא קשר לחופשת השבתון, הטיפול ברבים מתיקי הפירוקים, בעיקר באלו שאינם בהיקף עצום או מתוקשרים במיוחד, נדחה לתקופות ארוכות. כך למשל בכל הנוגע לבקשות פירוק שמוגשות נגד חברות ואינן כוללות בקשה למינוי מפרק זמני או בעל תפקיד באופן דחוף - המציאות היא שתיקים אלה מטופלים תקופה ארוכה לאחר הגשתם, שבועות ואף חודשים או יותר.

עו"ד בכיר בתחום הסביר ל"כלכליסט" את משמעות הדבר: "כשמוגשת בקשת פירוק והיא מתפרסמת בעיתונות נגרם נזק עצום לאותה חברה. החברה חייבת במצב כזה לקבל בתוך שבוע החלטה אם יש פירוק או לא כדי להבהיר את הנושא. בפועל זה לא קורה והנזק הוא בלתי נתפס".

כאשר השופטת המטפלת בתיקים אלה נמצאת בשבתון, מדובר בנזק חמור למעורבים ב־125 התיקים שהדיונים בהם בוטלו ונדחו.

היעדרותה של אלשיך באה לידי ביטוי בכל התיקים, ולא רק באלה שהדיונים בהם נדחו. דוגמה טובה לכך היא קריסת רשת ביגוד הפעוטות ילדותי. בעיה דומה קיימת בימים אלה בתיק של מייסד אמבלייז אלי רייפמן, שנקלע לחובות של 60 מיליון דולר. בתיק זה השופטת אלשיך מוסרת החלטות באופן שוטף, אך בקשות דחופות שהוגשו לה בשבוע שעבר ואמורות להיות מטופלות באותו יום או ביום העבודה הבא טופלו רק בחלוף יותר מחמישה ימים.

דוברת מערכת בתי המשפט מסרה בתגובה: "כבוד השופטת אלשיך אינה השופטת היחידה הדנה בתיקי חדלות פירעון. גם השופטת דניה קרת, וכמוה שלושת הרשמים, דנים ועוסקים בתיקים אלה. לכן יציאתה של השופטת אלשיך לשבתון לא עיכבה את הטיפול בתיקים. עיכוב של יומיים שלושה הוא חלק משגרת היום־יום, ומידת הדחיפות נתונה לשיקולו של השופט הדן בתיק.

"באשר לתיק ילדותי: התיק אינו מתנהל מעצמו. הבקשות כולן טופלו, התנהלו דיונים בתיק גם בתקופה האחרונה ונקבע דיון נוסף בתחילת הפגרה.

"באשר לשבתון של כבוד השופטת אלשיך: השופטת אלשיך יצאה לשבתון ביום 2.4.09, לפני המועד שבו הוכרעה שאלת הנשיאות. לא בוטלו 100 דיונים עקב יציאתה לשבתון, והשופטת קרת שומעת את הדיונים שנקבעו בפני כבוד השופטת אלשיך".

תגיות