אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שערי ריבית ומשרד האוצר מתחשבים בכוחות השוק צילום: גלעד קוולרציק

שערי ריבית ומשרד האוצר מתחשבים בכוחות השוק

טיוטה של החברה המשערכת נכסים לא סחירים קובעת כי עסקאות מהותיות שיבוצעו בשוק הלא סחיר ישפיעו על שיערוך אג"ח לא סחירות

09.07.2009, 09:02 | הדר רז

חברת שערי ריבית פרסמה השבוע טיוטת הוראה, שגובשה בשיתוף עם משרד האוצר, ולפיה עסקאות מהותיות שיבוצעו בשוק הלא סחיר ישפיעו על השיערוך של איגרות חוב לא סחירות שרשומות ברצף מוסדיים.

 

ההוראות כיום קובעות כי אם נוצרת פרמיה פרטנית, כלומר ההפרש בין הריבית שקבעו שערי ריבית לנכס לבין הריבית שנקבעה בהנפקה, היא מיתוספת לשיעורי הריבית המתפרסמים על ידי שערי ריבית לנכס לכל אורך החיים שלו.

לפי הטיוטה החדשה, שבינתיים הועברה לגופים המוסדיים כדי שיעירו את הערותיהם (עד לתאריך 27 ביולי), אם מתבצעת עסקה מהותית בשוק, הפרמיה הפרטנית שתיגזר מהעסקה - כלומר ההפרש בין הריבית של שערי ריבית לריבית שנקבעה בשוק - תשפיע על מחיר הנכס הבודד, שיעודכן בעקבות אותה העסקה. כמו כן, הפרמיה תשפיע על כל הגופים שמחזיקים בנכס גם אם הם לא היו מעורבים בעסקה.

עסקה מהותית, על פי טיוטת החוזר, מוגדרת כעסקה או הרחבת סדרה של אותו נכס חוב, שמהווה 15% מהיקף הסדרה הכולל או בהיקף של 5 מיליון שקל (לפי הנמוך מבין השניים). נוסף על כך, אם היה רצף עסקאות, כלומר עסקאות שבוצעו בחודש אחד וערכן הנקוב היה יותר מ־5 מיליון שקל או שהיקפן היה יותר מ־15%, העסקאות ייחשבו למהותיות.

מטרת ההוראה היא ליישם כללי מדידה מתקדמים לגבי שווי הוגן של נכסים, ושכלול המודל של שערי ריבית. בהסבר שהועבר לגופים המוסדיים כתבה חברת שערי ריבית כי על פי תקן החשבונאות IAS 39, טכניקות הערכה של שווי כוללות שימוש בעסקאות שוק עדכניות וניתוח תזרים מזומנים מהוון.

בשערי ריבית מציינים כי "הוראת הביצוע מציעה כללים ותנאים לכיול הפרמיה הפרטנית, שנקבעה בהתאם להוראות החוזר ולצורך שימוש בטכניקת הערכה על פי כללי חשבונאות מקובלים". עוד נכתב כי הכיול נקבע כך ששיערוך הנכס יתאים למאפיינים הספציפיים והסיכונים הגלומים בנכס, הן במועד ביצוע העסקה והן לאורך זמן.

בהתאם לתקנות שפרסם אגף שוק ההון במשרד האוצר, החל בשנת 2005 מחויבים הגופים המוסדיים לשערך את הנכסים הלא סחירים המוחזקים על ידם, בהתבסס על ציטוט שערי הריביות שמספקת חברת שערי ריבית.

הסיבה לכך היא שנכסים לא סחירים - כמו איגרות חוב לא סחירות או נכס נדל"ן - נקנים במחיר מסוים, אך בניגוד למניות או איגרות חוב שנסחרות בבורסה שוויים לא מתעדכן בהתאם למחיר השוק.

תגיות